G4Media.ro

Diplomația secundară de la Kremlin: Putin semnalează prin intermediari că ar accepta…

Sursa foto: Kremlin.ru

Diplomația secundară de la Kremlin: Putin semnalează prin intermediari că ar accepta să oprească focul în Ucraina, dacă ar putea să anunțe că a câștigat războiul/ La ce pretenții ar fi renunțat dictatorul rus

Putin semnalează discret că este deschis la o încetare a focului în Ucraina, arată o analiză New York Times de sâmbătă. În ciuda bravadei sale în public, Kremlinul a arătat că este interesat să ajungă la un acord pentru a opri războiul – atât timp cât ar putea în continuare să declare victoria.

Încurajat de contraofensiva eșuată a Ucrainei și de sprijinul occidental în scădere, Putin spune că obiectivele de război ale Rusiei nu s-au schimbat. Adresându-se marți generalilor săi, el s-a lăudat că Ucraina este atât de asediată încât trupele invadatoare ale Rusiei fac „ceea ce vrem noi”.

„Nu vom renunța la ceea ce este al nostru”, a promis el, adăugând disprețuitor: „Dacă vor să negocieze, lăsați-i să negocieze”.

Dar, într-un recent impuls de diplomație pe canale secundare, Putin a transmis un mesaj diferit: El este gata să facă o înțelegere, transmit jurnaliștii americani.

Putin a semnalat prin intermediari, cel puțin din septembrie, că este deschis la o încetare a focului care îngheață luptele de-a lungul liniilor actuale, departe de ambițiile sale de a domina Ucraina, spun doi foști oficiali ruși de rang înalt apropiați de Kremlin și oficiali americani și internaționali care au primit mesajul de la trimișii lui Putin.

De fapt, Putin a trimis, de asemenea, sondaje pentru un acord de încetare a focului cu un an mai devreme, în toamna anului 2022, potrivit oficialilor americani citați de New York Times. Acea deschidere discretă, care nu a fost raportată anterior, a venit după ce Ucraina a învins armata rusă în nord-estul țării. Putin a indicat că este mulțumit de teritoriul capturat de Rusia și că este pregătit pentru un armistițiu, au spus aceștia.

  • ”Interesul repetat al lui Putin pentru o încetare a focului este un exemplu al modului în care oportunismul și improvizația au definit abordarea sa față de război în spatele ușilor închise. Zeci de interviuri cu ruși care îl cunosc de mult timp și cu oficiali internaționali care au o înțelegere a mecanismelor interne ale Kremlinului arată un lider care manevrează pentru a reduce riscurile și pentru a-și menține deschise opțiunile într-un război care a durat mai mult decât se aștepta. În timp ce desfășoară o retorică publică înflăcărată, domnul Putin telegrafiază în privat o dorință de a declara victoria și de a merge mai departe”, mai arată jurnaliștii.

Nu există nicio dovadă că liderii Ucrainei, care s-au angajat să își recupereze tot teritoriul, vor accepta un astfel de acord. Unii oficiali americani spun că ar putea fi o încercare familiară a Kremlinului de inducere în eroare și că nu reflectă o voință reală a lui Putin de a face un compromis. Foștii oficiali ruși adaugă că Putin s-ar putea foarte bine să se răzgândească din nou dacă forțele rusești vor lua avânt, mai arată publicația americană.

  • ”În ultimele 16 luni, domnul Putin a înghițit multiple umilințe – retrageri jenante, o revoltă a unui lider de război cândva prieten – înainte de a ajunge la starea actuală de încredere relaxată. În tot acest timp, el a purtat un război care a ucis sau mutilat sute de mii de oameni, prezentând în același timp contradicții care au devenit mărci distinctive ale domniei sale. În timp ce este obsedat de performanța Rusiei pe câmpul de luptă și de ceea ce el consideră a fi misiunea sa istorică de a recuceri „pământurile rusești originale”, el a fost dornic ca majoritatea rușilor să își continue viața normală. În timp ce pregătește Rusia pentru ani de război, el încearcă în mod discret să arate clar că este pregătit să pună capăt acestuia”, mai transmite New York Times.

„El este într-adevăr dispus să se oprească la pozițiile actuale”, a declarat unul dintre foștii oficiali ruși de rang înalt pentru The New York Times, transmițând un mesaj pe care, potrivit acestuia, Kremlinul îl transmite în mod discret. Fostul oficial a adăugat: „Nu este dispus să se retragă niciun metru”.

Putin vede o confluență de factori care creează un moment oportun pentru un acord: un câmp de luptă care pare blocat într-un impas, consecințele ofensivei dezamăgitoare din Ucraina, sprijinul său în scădere în Occident și, din octombrie, distragerea atenției de către războiul din Gaza. Oficialii au vorbit sub rezerva anonimatului, la fel ca și alții intervievați pentru analiza NYT din cauza naturii sensibile a propunerilor de pe canale secundare.

Răspunzând la întrebări scrise după ce a refuzat o cerere de interviu, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri S. Peskov, a declarat într-un mesaj vocal că „сonceptual, aceste teze pe care le-ați prezentat, sunt incorecte”. Întrebat dacă Rusia este pregătită pentru o încetare a focului la actualele linii de luptă, el a subliniat comentariile recente ale președintelui; Putin a declarat luna aceasta că obiectivele de război ale Rusiei nu s-au schimbat.

„Putin este, într-adevăr, pregătit pentru discuții și a spus acest lucru”, a spus Peskov pentru NYT. „Rusia continuă să fie pregătită, dar exclusiv pentru atingerea propriilor obiective”.

Ucraina a adunat sprijin pentru propria sa formulă de pace, care cere Moscovei să predea tot teritoriul ucrainean capturat și să plătească daune. Președintele Volodimir Zelenski a declarat marți că nu a văzut niciun semn că Rusia ar vrea să negocieze.

„Vedem doar o dorință nerușinată de a ucide”, a spus el.

Discuții timpurii

Putin a explorat pentru prima dată discuțiile de pace în primele săptămâni ale războiului, dar acestea s-au destrămat după ce au ieșit la iveală atrocitățile comise de Rusia în Ucraina. Apoi, în toamna anului 2022, după retragerea jenantă a Rusiei din nord-estul Ucrainei, Putin a trimis din nou mesaje Kievului și Occidentului că ar fi deschis la un acord pentru înghețarea luptelor, spun oficialii americani.

Unii dintre susținătorii Ucrainei, cum ar fi generalul Mark A. Milley, pe atunci președinte al Statului Major Întrunit, au încurajat Kievul să negocieze, deoarece Ucraina obținuse pe câmpul de luptă atât cât se putea aștepta în mod rezonabil. Dar alți oficiali americani de rang înalt au considerat că era prea devreme pentru discuții. Iar  Zelenski a promis că va continua să lupte până când întreaga țară va fi eliberată din ghearele Rusiei.

Putin a spus foarte puțin în public despre război, alimentând întrebările cu privire la planurile și motivațiile sale. În privat, însă, Putin și-a îmbrățișat rolul de comandant-șef cu o determinare aproape mesianică în aceste luni, susțin persoanele apropiate Kremlinului, citate de NYT. Unul dintre ei a declarat în februarie anul trecut că președintele a ținut două videoconferințe pe zi cu oficiali militari care îl informau cu privire la detaliile mișcărilor de pe câmpul de luptă.

„Oamenii vor să-i spună doar vești bune, iar acestea nu sunt prea multe”, a spus persoana respectivă. „Așa că trebuie să minți”.

Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, a precizat în cadrul unei întâlniri private la începutul acestui an că, în ciuda eșecurilor sale, Putin era hotărât să continue să lupte. Potrivit oficialului internațional de rang înalt, care a fost prezent, Șoigu a prezentat statistici care arată avantajul Rusiei în ceea ce privește tancurile și avioanele de război și planurile sale de a crește producția de apărare. El s-a lăudat că Rusia ar putea mobiliza până la 25 de milioane de oameni, și-a amintit oficialul.

„Pentru Putin, este vorba despre Rusia versus SUA și Occident”, a declarat oficialul după întâlnire. „Putin nu-și poate permite să dea înapoi”.

Puncte de cotitură

În timp ce Ucraina și-a lansat contraofensiva mult așteptată în iunie, Putin a părut tensionat, nerăbdător să primească informații actualizate despre câmpul de luptă, au declarat persoane apropiate Kremlinului. În public, Putin a devenit un comentator în direct al luptei, dornic să revendice succese treptate.

„Inamicul încearcă să atace”, a declarat Putin pe scena Forumului său economic internațional de la Sankt Petersburg pe 16 iunie, descriind o bătălie care se desfășoară „chiar acum”. „Cred că forțele armate ale Ucrainei nu au nicio șansă”.

În aceeași zi, o delegație de lideri africani a sosit la Kiev în speranța de a intermedia pacea. La un moment dat, oficialii ucraineni i-au băgat de urgență într-un adăpost, avertizându-i de un atac. A doua zi, la Sankt Petersburg, președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, l-a întrebat pe Putin dacă într-adevăr a bombardat capitala ucraineană în timp ce liderii africani se aflau acolo.

„Da, am făcut-o”, a răspuns Putin, potrivit a două persoane apropiate lui Ramaphosa, „dar m-am asigurat că a fost foarte departe de locul în care vă aflați”.

El a încercat totuși să joace rolul de gazdă amabilă, ducându-i pe lideri într-o croazieră cu cină. Un membru al delegației africane a declarat că domnul Putin părea interesat să pregătească un canal pentru viitoarele discuții.

„Nu este vorba de faptul că vreau să negociez”, a spus persoana respectivă, descriind poziția lui Putin. „Dar trebuie să am pregătit, când va veni momentul, un canal de negocieri foarte bine conceput, inteligent și capabil”.

După ce Prigojin a acceptat o înțelegere de a se retrage în Belarus, Putin a procedat la transformarea a ceea ce părea a fi unul dintre cele mai umilitoare momente din cei 24 de ani de putere într-o victorie. El a declarat, în cadrul unei ceremonii fastuoase la Kremlin, că eșecul rebeliunii a demonstrat puterea statului rus. Aceasta a oferit un indiciu despre ceea ce ar putea face Putin dacă nu și-ar atinge obiectivele inițiale în Ucraina: să declare victoria și să meargă mai departe.

Analiza Kremlinului părea să fie că sprijinul public pentru război era larg, dar nu profund – ceea ce înseamnă că majoritatea ar accepta orice ar numi Putin o victorie. Unul dintre sondatorii guvernului, Valery Fyodorov, a declarat într-un interviu acordat unui ziar din septembrie că doar 10 până la 15 la sută dintre ruși au susținut activ războiul și că „majoritatea rușilor nu cer cucerirea Kievului sau a Odesei”.

Până la sfârșitul verii, evenimentele se schimbau în favoarea lui Putin. Moartea lui Prigojin într-un accident de avion, considerată pe scară largă ca fiind opera Kremlinului, a eliminat cel mai periculos dușman intern al său. Pe câmpul de luptă, Rusia părea deja să fi reușit să respingă contraofensiva Ucrainei.

Putin și guvernul său emanau stabilitate și încredere. Președintele a continuat să meargă la înotul său de dimineață, au declarat mai multe persoane care cunosc programul său. Oficiali de top de la Kremlin se întorseseră la vacanțe.

„S-au liniștit deja”, a declarat premierul Kârgâzstanului, Akylbek Zhaparov, într-un interviu din octombrie, referindu-se la surpriza și îngrijorarea multor oficiali ruși și a elitei atunci când Putin a invadat Ucraina anul trecut. După ce la început au văzut războiul lui Putin ca pe o „catastrofă”, a adăugat el, „acum s-au obișnuit cu el”.

Încrederea Kremlinului

Într-o sâmbătă din octombrie, Putin și-a marcat cea de-a 71-a aniversare cu liderii din Uzbekistan și Kazahstan, două țări din Asia Centrală care au încercat să adopte o poziție neutră în război. Când au sosit la reședința sa din suburbia Moscovei, Putin s-a urcat la volanul unei noi limuzine de producție rusească, arătând unul dintre modurile în care, în opinia Kremlinului, Rusia devine mai autosuficientă.

Odată ajunși înăuntru, cei trei lideri au vorbit despre un plan de vânzare a gazului rusesc către Uzbekistan. O persoană prezentă și-a amintit de încrederea calmă și de limbajul corporal relaxat al domnului Putin.

„Nu arată ca un om care duce un război”, a spus persoana respectivă.

Atacul terorist comis de Hamas în acea zi – și răspunsul militar feroce al Israelului – s-a dovedit a fi un beneficiu propagandistic pentru Rusia, îndepărtând atenția de la Ucraina și permițându-i lui Putin să se alinieze cu o mare parte a lumii în condamnarea bombardamentelor din Gaza și a sprijinului american pentru Israel.

„El vede că atenția Occidentului se îndepărtează”, a declarat Balazs Orban, un consilier al premierului Viktor Orban care a participat la întâlnirea liderului ungar cu Putin în octombrie.

La sfârșitul lunii octombrie, Grigori A. Iavlinski, un politician liberal rus, a așteptat după miezul nopții pentru o audiență la Kremlin. El a declarat că a încercat să-l impresioneze pe Putin cu privire la amploarea morților rușilor din Ucraina, care au eclipsat pierderile sovietice în decursul unui deceniu de război în Afganistan, mai notează The New York Times.

Apoi, Yavlinsky a făcut ceea ce a spus că a fost discursul său central în cadrul întâlnirii de 90 de minute: Dacă Putin era pregătit „cel puțin să se gândească la o încetare a focului”, domnul Yavlinsky, care s-a născut în vestul Ucrainei, ar fi fost gata să acționeze ca negociator.

„Faptul că a acceptat să vorbească cu mine atât de mult timp vorbește de la sine”, a spus el.

Încetarea focului

Cel puțin din septembrie, oficialii occidentali au recepționat semnale reînnoite că Putin este interesat de o încetare a focului.

Semnalele vin prin mai multe canale, inclusiv prin intermediul unor guverne străine care au legături atât cu Statele Unite, cât și cu Rusia. Emisari ruși neoficiali au vorbit cu interlocutori despre contururile unui potențial acord pe care Putin l-ar accepta, au declarat oficiali americani și alții.

„Putin și armata rusă, nu vor să își extindă și mai mult capacitatea”, a declarat oficialul internațional care s-a întâlnit cu oficiali ruși de top în această toamnă.

De asemenea, Putin a făcut comentarii publice vagi despre faptul că este deschis la negocieri, care au fost în mare parte respinse de comentatorii occidentali.

Unii analiști susțin că Putin beneficiază de pe urma unui război îndelungat și că vrea să amâne orice negociere până la o eventuală revenire la putere a fostului președinte Donald Trump, favorit la nominalizarea republicană pentru alegerile prezidențiale din 2024. Foștii oficiali ruși au declarat că Putin ar prefera să încheie o înțelegere mai devreme, având în vedere incertitudinea inerentă războiului.

Aceștia au spus că propaganda lui Putin ar putea cu ușurință să prezinte status quo-ul ca pe o victorie, sărbătorind un coridor terestru spre Crimeea, o armată care a rezistat contraofensivei Ucrainei, alimentată de Occident, și anexarea pretinsă de Rusia a patru regiuni ucrainene – mușamalizând faptul că Rusia nu le controlează în totalitate.

În mod public, Putin a rămas la poziția sa agresivă, spunând că se opune unui Occident care încearcă să distrugă o civilizație rusă veche de 1.000 de ani.

Dar oficialii americani văd o schimbare în poziția lui Putin, observând că acesta nu mai cere plecarea guvernului lui Zelenski. Aceștia au declarat că încetarea focului vehiculată de Putin ar menține o Ucraină suverană cu Kievul drept capitală, dar ar lăsa Rusia în controlul celor aproape 20% din teritoriul ucrainean pe care l-a cucerit deja. Aceștia au adăugat că, deși Putin a telegrafiat că este deschis la un astfel de acord, așteaptă să i se aducă o ofertă mai specifică.

Printre numeroasele puncte de blocaj probabile se numără determinarea lui Putin de a menține Ucraina în afara NATO. Dar unul dintre foștii oficiali ruși a declarat că un dezacord în această privință nu ar fi o problemă pentru Putin, deoarece nu se așteaptă ca alianța să admită Ucraina în viitorul apropiat.

Cu toate acestea, înalți oficiali americani au declarat că nu cred că vreun politician ucrainean proeminent ar putea fi de acord în acest moment cu un acord care să lase Rusiei atât de mult teritoriu ucrainean.

Guvernele american și rus au canale de comunicare pe probleme care includ schimburi de prizonieri. Dar William J. Burns, directorul Agenției Centrale de Informații, și Serghei Narîșkin, directorul serviciului de informații externe al Rusiei, s-au întâlnit ultima dată în urmă cu aproximativ un an în Turcia, au declarat oficialii. Iar oficialii americani spun că Statele Unite nu au negociat și nu vor negocia în numele Ucrainei.

Oficialii americani susțin că, indiferent de deschiderea lui Putin, Ucraina trebuie să-și demonstreze puterea de rezistență, iar Statele Unite trebuie să demonstreze că sunt dispuse să sprijine Ucraina pentru a șubrezi încrederea lui Putin că timpul este de partea sa și pentru a forța concesii în orice negocieri.

Mulți din Occident sunt sceptici în privința unei încetări a focului, deoarece spun că Putin s-ar reînarma pentru un viitor asalt. Președintele Letoniei, Edgars Rinkevics, a susținut într-un interviu că Putin s-a angajat în război pentru că visează să „restabilească imperiul”.

„Ei nu au onorat niciodată niciun acord”, a spus Rinkevics despre ruși, „și le-au încălcat imediat ce au văzut că le convine”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Înseamnă c-a ajuns la fundul sacului și iarna asta îi poate pune capac.

  2. vladimirescu ăsta (mult efort nu depun să-i scriu numele) i-au fi transmis Americanii că vor folosi aurul/active Rusiei pe care-l dețin împotriva propriei Rusi …iar 🇪🇺 îl dau la o parte pe Magyar Miniszterelnök Úr și dau și ei drumul fondurilor blocate pentru a ajuta Kievul….iar Kievul îi vor tăia aripile lui vladimirescu (cu „v” mic fiindcă nu merită respect!!) și dacă doresc să fie răi îi vor tăia jos până și „carichui”

  3. Cine crede așa ceva este naiv! Vrea oprirea focului cât să strângă forțe să reia cucerirea Ucrainei, Moldovei si primul stat NATO pe care dorește să-l atace este România! Peste 10 ani copiii noștri vor lupta împotriva lui Putin sau AUR ne va svoate din NATO, UE si apoi România se va dezmembra hălci din ea luand Moldova, Ungaria, Bulgaria si Serbia!

  4. Mare greseala ca Putin sa ramana cu ce a capturat pana acu, chiar daca pamanturile alea sunt pustii, minate si fara vreo valoare economica in viitorul apropiat.