G4Media.ro

Din Lituania, cancelarul german acuză Rusia că amenință „securitatea în Europa”

Sursa foto: BERND VON JUTRCZENKA / AFP / Profimedia

Din Lituania, cancelarul german acuză Rusia că amenință „securitatea în Europa”

Cancelarul german Friedrich Merz a acuzat Rusia că amenință „securitatea în Europa” în timpul unei vizite efectuate joi în Lituania pentru a marca sosirea în această țară a unei brigăzi blindate germane destinate să consolideze frontul estic al NATO, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Decizia de a construi o brigadă blindată de 5.000 de oameni în Lituania în următorii câțiva ani este un răspuns la invazia totală a Rusiei în Ucraina în 2022.

„Rusia, așa cum se prezintă astăzi, este o amenințare pentru noi toți. Împotriva acestei amenințări ne protejăm și de aceea ne aflăm astăzi aici”, a declarat Friedrich Merz la Vilnius, alături de președintele lituanian Gitanas Nauseda.

Desfășurarea de forțe germane vizează descurajarea unei eventuale agresiuni ruse împotriva Lituaniei și a celorlalte state baltice, Estonia și Letonia, foste republici sovietice care au devenit membre ale NATO și ale UE și care se tem că sunt din ce în ce mai vizate de Moscova.

Deși Germania s-a alăturat misiunilor militare multinaționale, în special în Afganistan și Mali, o tradiție pacifistă care provine din întunecatul trecut al celui de-al Doilea Război Mondial a făcut ca Berlinul să fie în general reticent în a face mai mult.

Acum, Germania lui Friedrich Merz afirmă că este hotărâtă să își crească puternic cheltuielile pentru apărare și chiar să creeze „cea mai puternică armată din Europa”.

Este pentru prima dată în perioada postbelică când armata germană trimite permanent o întreagă brigadă în străinătate.

Cancelarul Friedrich Merz și ministrul apărării, Boris Pistorius, au profitat de această ocazie pentru a vizita Lituania, o fostă republică sovietică independentă din 1991.

La Vilnius, cei doi lideri germani urmează să participe la convocarea solemnă a celei de-a 45-a brigăzi blindate, sau „Brigada Lituania”, prezentă de la începutul lunii aprilie, cu 400 de militari în prezent pe teren.

Conform unui acord semnat cu Lituania în 2023, această „Panzerbrigade” ar trebui să ajungă la 5.000 de persoane, dintre care 200 de civili, până în 2027.

Președintele lituanian Gitanas Nauseda a salutat vizita lui Merz ca un semn al angajamentului Berlinului de a „consolida descurajarea și apărarea țării noastre și a întregului flanc estic al NATO”.

Un rol mai mare

Cancelarul Merz intenționează să folosească această vizită pentru a sublinia faptul că Berlinul joacă un rol mai important pe scena internațională, în mijlocul actualelor convulsii politice.

Guvernul său intenționează să se alinieze la obiectivul discutat în cadrul NATO – și dorit de Donald Trump – de a consacra 5% din produsul intern brut (PIB) cheltuielilor militare și de securitate până în 2032.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, care l-a însoțit pe Merz în vizită, a declarat luna trecută că desfășurarea militarilor în Lituania „transmite un mesaj puternic de solidaritate și pregătire”.

„Germania se afirmă”, a adăugat el la evenimentele de marcare a celei de-a 70-a aniversări a aderării Germaniei la alianța militară NATO, care numără 32 de membri.

„Împreună cu partenerii noștri, suntem hotărâți să apărăm teritoriul NATO împotriva oricărei agresiuni. Securitatea aliaților noștri baltici este și securitatea noastră”, a adăugat Merz.

Lituania, cu o populație de 2,8 milioane de locuitori, se învecinează atât cu enclava rusă Kaliningrad, cât și cu aliatul Moscovei, Belarus, iar Ministerul german al Apărării o consideră „cel mai amenințat stat de pe flancul estic al NATO”.

Incursiuni rusești

Cu brigada sa din Lituania, Germania își asumă faptul că dorește să contribuie „la descurajarea la frontiera externă a NATO”, a declarat Boris Pistorius în ianuarie.

Există semne ale intensificării activității ostile a Rusiei, Moscova fiind acuzată frecvent că folosește tactici de „război hibrid” în Marea Baltică.

Luna aceasta, un avion spion rusesc a fost reperat în Belarus, probabil observând un exercițiu militar multinațional al NATO în Lituania, a raportat Der Spiegel.

Unii se întreabă dacă Bundeswehr, care suferă din cauza lipsei de personal și de echipamente după ani de subfinanțare, este pregătită pentru ceea ce Ministerul Apărării descrie drept „unul dintre cele mai complexe și ambițioase proiecte” din istoria sa.

Întrucât Germania încearcă să direcționeze mai multe fonduri către armată, achiziționarea de noi echipamente va dura probabil ani de zile.

Între timp, Bundeswehr, care își propune să își mărească numărul de soldați la 203 000 până în 2031, se luptă să recruteze.

În ianuarie, parlamentul a adoptat o lege menită să facă cariera în armată mai atractivă, în special prin oferirea unor condiții de lucru mai flexibile și a unor stimulente financiare mai mari.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.