G4Media.ro

Dimineaţă geroasă în judeţul Harghita: minus 11 grade la Joseni şi minus…

Dimineaţă geroasă în judeţul Harghita: minus 11 grade la Joseni şi minus 10 grade la Miercurea Ciuc

Cele mai scăzute temperaturi ale acestei primăveri, în judeţul Harghita, s-au înregistrat în noaptea de miercuri spre joi, când la Joseni au fost minus 11,5 grade Celsius, iar la Miercurea Ciuc termometrele au arătat minus 10,2 grade Celsius.

Potrivit informaţiilor furnizate Agerpres de meteorologul Gabriela Harpa, de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania – Sud, temperaturi negative au fost şi la celelalte staţii meteo din judeţ, respectiv minus 9,7 grade Celsius la Topliţa şi minus 5,4 grade la Odorheiu Secuiesc, în vreme ce la staţia meteo Bucin temperatura a fost de minus 9,6 grade Celsius.

Meteorologul spune că temperaturile au scăzut din cauza unei pătrunderi de aer polar, la nivelul Europei, la care s-a adăugat faptul că în zonă a nins, iar în noaptea de miercuri spre joi cerul a fost senin.

În zilele următoare, temperaturile din timpul zilei vor mai creşte, dar nopţile vor rămâne reci.

„Având în vedere că în depresiuni aerul rece este la sol, este destul de greu de dislocat şi atunci vor mai fi câteva zile destul de reci. (…) La sfârşitul săptămânii şi săptămâna viitoare prognoza arată o creştere a temperaturilor diurne, însă nopţile vor rămâne în continuare reci, o perioadă”, a precizat meteorologul Gabriela Harpa.

Aceste temperaturi, dar şi zăpada căzută recent pot afecta păsările cântătoare, care se hrănesc cu insecte şi care, chiar dacă pot suporta frigul pentru o perioadă scurtă de timp, îşi găsesc cu greutate hrana, a explicat pentru AGERPRES ornitologul Szabo Jozsef, de la Asociaţia de Protecţie a Păsărilor Otus din Odorheiu Secuiesc şi de la Societatea Ornitologică Română.

„Ceea ce e mai greu pentru păsări este lipsa hranei, nu temperatura este cea mai mare problemă. (…) Ne referim la păsările cântătoare, de talie mică, ce se hrănesc cu insecte, care ori vin acum, ori au petrecut iarna la noi şi, totuşi, au consumat o grămadă de energie acumulată în toamnă, iar acum sunt în momentul când ar trebui să-şi refacă depozitele de energie”, a arătat ornitologul Szabo Jozsef.

Acesta a menţionat că este bine să ajutăm păsările în această perioadă, când îşi găsesc mai greu de mâncare.

„Este bine să ajutăm păsările în perioada asta, în niciun caz nu pâine, în niciun caz grăsime sărată, dar putem să le dăm seminţe de floarea soarelui, nesărate, neprăjite, seminţe de orice fel, grăsime netratată sau mere”, a spus Szabo Jozsef.

Specialiştii le recomandă oamenilor care, în această perioadă friguroasă, găsesc păsări căzute, să le ducă în încăperi încălzite şi să ceară sfatul unui medic veterinar, existând şanse mari ca acestea să îşi revină.

Minima absolută a lunii aprilie în Harghita s-a înregistrat în anul 1978, când la Miercurea Ciuc s-au consemnat minus 14,4 grade Celsius.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Mulțumim Greta (&restul)

  2. deci incalzire globala ! da ? va amintiti ca in anii 90 trebuia sa ne fie frica, ca sa facut o gaura in stratul de ozon, aaa si va mai amintiti cand au renuntat la pungile din hartie ? ca sa salvam copacii si padurea , ca plasticul e mai bun, tot atunci au bagat si laptele in niste pungi ciudate, ca in sticla returnabila nu mai era OK.

    • Încălzirea globală nu e uniformă, e concentrată predominant la poli, care se încălzesc mai repede decât restul planetei.

      Ai înţelege că încălzirea nu e uniformă, dacă n-ai fi o bestie lipsită de discernământ. Animalele ca tine îmi provoacă greaţă.

  3. Tu estti un gunoi, cu mantra incalzirii globale, cu tot!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.