
Dimineaţă geroasă în judeţul Harghita: minus 11 grade la Joseni şi minus 10 grade la Miercurea Ciuc
Cele mai scăzute temperaturi ale acestei primăveri, în judeţul Harghita, s-au înregistrat în noaptea de miercuri spre joi, când la Joseni au fost minus 11,5 grade Celsius, iar la Miercurea Ciuc termometrele au arătat minus 10,2 grade Celsius.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Potrivit informaţiilor furnizate Agerpres de meteorologul Gabriela Harpa, de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania – Sud, temperaturi negative au fost şi la celelalte staţii meteo din judeţ, respectiv minus 9,7 grade Celsius la Topliţa şi minus 5,4 grade la Odorheiu Secuiesc, în vreme ce la staţia meteo Bucin temperatura a fost de minus 9,6 grade Celsius.
Meteorologul spune că temperaturile au scăzut din cauza unei pătrunderi de aer polar, la nivelul Europei, la care s-a adăugat faptul că în zonă a nins, iar în noaptea de miercuri spre joi cerul a fost senin.
În zilele următoare, temperaturile din timpul zilei vor mai creşte, dar nopţile vor rămâne reci.
„Având în vedere că în depresiuni aerul rece este la sol, este destul de greu de dislocat şi atunci vor mai fi câteva zile destul de reci. (…) La sfârşitul săptămânii şi săptămâna viitoare prognoza arată o creştere a temperaturilor diurne, însă nopţile vor rămâne în continuare reci, o perioadă”, a precizat meteorologul Gabriela Harpa.
Aceste temperaturi, dar şi zăpada căzută recent pot afecta păsările cântătoare, care se hrănesc cu insecte şi care, chiar dacă pot suporta frigul pentru o perioadă scurtă de timp, îşi găsesc cu greutate hrana, a explicat pentru AGERPRES ornitologul Szabo Jozsef, de la Asociaţia de Protecţie a Păsărilor Otus din Odorheiu Secuiesc şi de la Societatea Ornitologică Română.
„Ceea ce e mai greu pentru păsări este lipsa hranei, nu temperatura este cea mai mare problemă. (…) Ne referim la păsările cântătoare, de talie mică, ce se hrănesc cu insecte, care ori vin acum, ori au petrecut iarna la noi şi, totuşi, au consumat o grămadă de energie acumulată în toamnă, iar acum sunt în momentul când ar trebui să-şi refacă depozitele de energie”, a arătat ornitologul Szabo Jozsef.
Acesta a menţionat că este bine să ajutăm păsările în această perioadă, când îşi găsesc mai greu de mâncare.
„Este bine să ajutăm păsările în perioada asta, în niciun caz nu pâine, în niciun caz grăsime sărată, dar putem să le dăm seminţe de floarea soarelui, nesărate, neprăjite, seminţe de orice fel, grăsime netratată sau mere”, a spus Szabo Jozsef.
Specialiştii le recomandă oamenilor care, în această perioadă friguroasă, găsesc păsări căzute, să le ducă în încăperi încălzite şi să ceară sfatul unui medic veterinar, existând şanse mari ca acestea să îşi revină.
Minima absolută a lunii aprilie în Harghita s-a înregistrat în anul 1978, când la Miercurea Ciuc s-au consemnat minus 14,4 grade Celsius.
Sursa foto: Pixabay
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii