G4Media.ro

Dilemele politicienilor francezi: Coabitare sau eradicarea milioanelor de șobolani din Paris?

Sursa foto: Pixabay

Dilemele politicienilor francezi: Coabitare sau eradicarea milioanelor de șobolani din Paris?

Sunt câteva milioane în Paris și nu lasă pe nimeni indiferent: șobolanii semănând discordie în mod regulat în dezbaterea politică pariziană, notează agenția AFP, citată de boursorama.com.

Ultimul episod a început cu o dorință propusă de Paul Hatte, un politician de opoziție (LR) din arondismentul 17, la ședința Consiliului de la Paris din 7 iulie. Respinsă de majoritate, această moțiune cerea un audit al măsurilor puse în aplicare de proprietarii de locuințe sociale pentru a combate proliferarea șobolanilor în spațiile comune ale locuințelor.

„Lupta împotriva șobolanilor a fost complet uitată de Primăria Parisului”, a declarat Hatte pentru AFP. Din 2018, aleșii din arondismentul 17, în nord-vestul capitalei, au fost deosebit de activi în lupta împotriva rozătoarelor, prin crearea unor brigăzi cetățenești și lansarea unui site de raportare.

„Executivul nu pune la dispoziție resursele politice și tehnice necesare”, a adăugat Hatte, criticând consiliul central al orașului pentru că nu oferă suficientă libertate primarilor de cartier în politica de combatere a șobolanilor.

La rândul său, Primăria Parisului apără „un plan de acțiune de amploare lansat în 2017 pentru a limita numărul de șobolani”. Planul are două componente principale: acțiuni directe de reducere a populației (capcane, otrăvire etc.) și acțiuni de limitare a accesului acestora la deșeuri (noi containere și pubele, campanie de sensibilizare a publicului).

Politica de combatere a șobolanilor a orașului a fost criticată de Douchka Markovic, membru al Partidului Animalist din arondismentul 18. În cadrul reuniunii Consiliului din 7 iulie, aceasta a regretat utilizarea metodelor letale împotriva șobolanilor.

Discursul ei, în care s-a referit la șobolani cu terminologia „surmulot” și la „legitimarea locului lor în orașe”, a stârnit critici și batjocuri pe rețelele de socializare.

Academia Națională de Medicină din Franța a denunțat „ingenuitatea acestor remarci”, subliniind că șobolanii rămân o amenințare pentru oameni din cauza „numeroaselor zoonoze care pot fi transmise prin exoparaziți, excremente, mușcături sau zgârieturi”.

Aceste riscuri pentru sănătate sunt nuanțate de Primăria Parisului, care amintește că „șobolanul, care este foarte timid, nu este un prădător din fire”. Primăria consideră că transmiterile sunt reduse deoarece „trebuie să existe un contact direct sau indirect între om și animal, iar contactul direct este rar”.

Păstrarea șobolanului sub pământ

„Oamenii au încercat întotdeauna să eradicheze șobolanii, dar este imposibil. Trebuie să ne gândim la alte metode”, a declarat Douchka Markovic pentru AFP, subliniind costul combaterii șobolanilor. În 2017, Primăria Parisului estimase costul anual la 1,5 milioane de euro; un cost care include toate măsurile (campanii de deratizare, acțiuni de curățenie, schimbarea mobilierului stradal etc.).

„Este un subiect foarte sensibil din punct de vedere politic”, spune Grégory Moreau, deputat (EELV) în arondismentul 11, care regretă „timiditatea Primăriei”, unde problema este împărțită între mai multe delegații (curățenia spațiului public, sănătate, starea animalelor…).

„Încercăm să dezvoltăm metode non-letale în paralel cu tehnicile tradiționale”, spune Christophe Najdovski, adjunct responsabil cu ecologizarea spațiilor publice, a zonelor verzi, a biodiversității și a condiției animalelor.

Najdovski insistă asupra necesității de a acționa în amonte, „pentru a ne asigura că șobolanii nu au acces la hrană”, și asupra „spiritului civic” necesar pentru a reduce deșeurile din spațiile publice.

De asemenea, sunt planificate experiențe în arondismentele 11 și 12. Printre pistele de testare, „curățarea va fi efectuată pe câteva situri la sfârșitul zilei, mai degrabă decât dimineața”, explică Moreau, care se află în spatele acestui proiect realizat în parteneriat cu cercetătorii de la Muzeul Național de Istorie Naturală.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Coabitare!
    Suflete sunt și șobolanii!

    • Ar putea sa ii faca delicatesa! Oricum suntem pe gandaci de ceva timp..

    • toate discutiile sunt in van. filozofia de pest control consta in 2 lucruri mari si late: controlul accesului la hrana si controlul inmultirii. daca intrerupi legatura dintre daunatori si hrana le reduci numarul. daca ii impiedici sa se inmulteasca, ii extermini.

      asadar, curatenie, gropi de gunoi izolate, tomberoane inchise ermetic si pe partea ailalta capcane cu hrana cu contraceptive puternice.

  2. Sobolanii dacă ar crea o epidemie, in secunda doi toți acești sufletiști și-ar schimba radical părerile.

    • Pana acum singura epidemie din paris se datoreaza coloritului

    • @alex
      nu sunt sigur ca ei vorbesc de rozatoare. Dar au ales rozatoarele ca sa nu fie acuzati de rasism. Merg la 2 capete.
      „proprietarii de locuințe sociale pentru a combate proliferarea șobolanilor în spațiile comune ale locuințelor.”
      „Sunt câteva milioane în Paris și nu lasă pe nimeni indiferent: șobolanii semănând discordie în mod regulat în dezbaterea politică pariziană”
      „Sunt câteva milioane în Paris și nu lasă pe nimeni indiferent: șobolanii semănând discordie în mod regulat în dezbaterea politică pariziană”
      „Încercăm să dezvoltăm metode non-letale în paralel cu tehnicile tradiționale”,
      „„pentru a ne asigura că șobolanii nu au acces la hrană”,

  3. Coabitare.
    Orice am face, nu trebuie sa umilim sobolanii.

  4. Ratatouille.

  5. sobolanii si alte rozatoare sunt purtatori de capuse si alti paraziti

  6. Am vazut cum seara,sobolanii transforma parcurile, din centrul Parisului, în adevarate gradini zoologice. Ei se hraneau din cosurile de gunoi,care,probabil pentru a nu deveni ascunzisuri pentru detonari teroriste,au fost transformate în schelete metalice,la care acestia ajung foarte usor.Am ramas nedumerit,fiindca daca ar fi fost rezultatul neglijentei,aceasta s-ar fi vazut si in alte privinte.Acum înteleg ca mai de graba este o chestiune de principiu combaterea lor.Evolutia civilizatiei cred ca are si aspecte ciudate.S-a ajuns atat de departe cu drepturile animalelor încat omul risca sa se dezumanizeze.Ipocrizia aici poate sa îmbrace aspecte tragii comice.E suficient sa fii mai atent cu un animal sau cu o pasare si sa începi,dupa mai multe repetari,sa surprinzi la vietatea respectiva unele miscari care sugereaza un soi de comunicare cu tine.Si acest lucru se poate întampla,daca ai rabdare,si la pasarile si animalele pe care le sacrificam pentru a le consuma.Si atunci ma intreb ,iubitorii de animale carnivori se gandesc la sacrificarea animalelor si pasarilor pe care le consuma?Sau refuza în chip ipocrit acest lucru?
    Sau acelea sunt „produse de serie”si nu mai conteaza.De fapt,cred ca aici se produce ruperea care,treptat,genereaza o noua lume,ca cea care se gandeste cum sa reduca numarul sobolanilor,fara sa-i omoare.
    Daca n-au si ei un Wiliam Branza,ce sa-i faci.La noi cu deratizarea te faci „om greu”.De la semianalfabet la doctor în drept,profesor universitar,parlamentar de diaspora,omul presedintelui,ruda sef de corp de control si în continuare mare om de afaceri,specialist în moartea acestor „animalute”la nivel national.Si banii vin cu toptanul pentru ca nu poate nimeni sa le înumere si atunci se aproximeaza pentru ca sefii institutiilor de stat asteapta si ei sa le iasa un ban în plus.Si daca nu s-a aproximat bine se repeta,”fara numar”,macar TEORETIC,ca sa nu uite ca a fost profesor universitar,pentru ca sa fie toata lumea multumită.A fost el calcat de mascati,dar nu conteaza,s-a gresit adresa,cum se mai întampla si la case mai mari.Intri în politica,într-un fel,si te-ai salvat,sau iesi din politica cu relatii brici,care te scot din orice încurcatura si iti arata si „azimutul”banilor multi,da multi,de nici tie nu-ti vine sa crezi.Si uite asa,din aproximatie în aproximatie,ajungi mare personalitate,care te obliga sa vorbesti cat mai academic,chiar daca nu stii continutul la toate cuvintele,important este sa nu gafezi ca Vanghelie „pe persoana fizica”,ca in rest nu se cunoaste daca stai bine cu presa,aia mare,care a fost si ea calcata de mascati.Ăia cu carte adevarata sunt putini si sunt înghesuiti de de-alde noi ăstia „mari specialisti”.Ei nu mai conteaza si nu-i mai baga mai nimeni în seama.

    • Domnule Vecin
      Ai descris perfect situația în societate
      Poleiala peste vid , din păcate.

  7. Tampenia wokismului a atins noi culmi !

    • V a aduceti aminte cand cu ani in urma B. Obama a omorat o musca in direct in timp ce dadea un interviu intr-un studio tv si imediat a fost criticat de niste animalisti ca a omorat o vietate? Si ne mai miram ptr niste sobolani?