
Dezinformările despre decesul Papei Francisc au devenit virale pe rețele online în timp ce acesta era spitalizat / 31% din profilurile de pe X care au discutat despre sănătatea papei pe parcursul unei săptămâni din luna martie erau false
În Lunea Paștelui, s-a aflat că Papa Francisc, care a condus Biserica Romano-Catolică timp de 12 ani, a decedat în urma unei boli.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Slujind ca papă în secolul XXI, în timpul domniei sale, ultimul suveran pontif s-a confruntat cu un torent continuu de dezinformare online. Când, în 2023, o imagine generată de inteligența artificială care îl înfățișa purtând o jachetă lungă și albă a devenit virală, mulți oameni au crezut-o. Ca răspuns, el a îndemnat presa să relateze faptic și a avertizat cu privire la pericolele știrilor false.
Cu toate acestea, din momentul în care Francisc a fost spitalizat pe 14 februarie, utilizatorii online au început să distribuie afirmații false conform cărora ar fi fost deja mort, susținând că decesul a fost mușamalizat și contestând autenticitatea unui mesaj audio oficial distribuit pe 6 martie, în care suveranul pontif le mulțumea susținătorilor săi, transmite Euronews.
„Ajunge! Negați că Papa Francisc este mort!” a spus italianul TikToker ottavorediroma2.0 într-un videoclip postat pe 14 martie, care a înregistrat 200k vizualizări.
Utilizatorii de pe X, Facebook și alte platforme de social media au transmis, de asemenea, aceste afirmații, compania de cercetări Cyabra estimând că 31% din profilurile de pe X care au discutat despre sănătatea papei pe parcursul unei săptămâni la începutul lunii martie erau de fapt false.
Când o fotografie cu Francisc stând în capela spitalului din Roma unde a fost tratat a fost publicată la mijlocul lunii martie, aceasta a fost, de asemenea, respinsă ca falsă de către teoreticienii conspirației online.
Într-un videoclip postat pe 16 martie cu aproape 300 de mii de vizualizări, un alt TikToker italian, erbombolino1.1official, a răspuns: „Uite, uite, au făcut o dublă după vocea falsă, fotografia la fel”.
O altă tendință care a apărut în timpul spitalizării lui Francisc a fost partajarea de imagini false generate de AI care îl arătau pe acesta pe patul de spital.
O constituție apostolică din 1996 promulgată de Papa Ioan Paul al II-lea interzice fotografierea unui papă pe patul de moarte sau după moartea sa – cu excepția cazului în care au fost acordate permisiuni specifice.
Certificatul de deces al papei a fost publicat acum de Vatican, declarând că acesta a murit în apartamentul său luni, 21 martie. Trupul său este expus public pentru ca persoanele îndoliate să îi poată aduce un ultim omagiu.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu