G4Media.ro

Dezinformarea privind rujeola se răspândește în SUA, iar majoritatea americanilor nu știu…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Dezinformarea privind rujeola se răspândește în SUA, iar majoritatea americanilor nu știu ce să mai creadă, arată un sondaj al organizației neguvernamentale KFF / Mulți cred în mod greșit că vaccinul împotriva bolii provoacă autism

Pe măsură ce epidemia de rujeolă din vestul Texasului continuă să se extindă, un nou sondaj arată că o proporție tot mai mare de adulți din Statele Unite au auzit afirmații false despre această boală și despre vaccinul care o previne – și mulți dintre ei nu sunt complet încrezători în convingerile lor, scrie CNN.

Aproape două treimi dintre adulți au auzit afirmația falsă conform căreia vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR) provoacă autism, potrivit datelor unui nou sondaj publicat miercuri de organizația neguvernamentală KFF.

Aproximativ o treime dintre adulți au auzit afirmația falsă conform căreia vaccinul împotriva rujeolei este mai periculos decât boala, aproape dublu față de procentul de acum un an. Și aproximativ o cincime dintre adulți au auzit afirmația falsă că vitamina A previne rujeola.

Secretarul Departamentului pentru Sănătate și Servicii Umane al SUA, Robert F. Kennedy Jr., a împărtășit fiecare dintre aceste afirmații la un moment dat, în ciuda dovezilor științifice puternice care arată că acestea nu sunt adevărate. Kennedy are o istorie complicată în ceea ce privește vaccinul împotriva rujeolei, acordându-i doar recent o susținere clară – și continuând să insiste că este o alegere „personală”.

Potrivit sondajului KFF, aproximativ un sfert dintre adulți cred în mod incorect că vaccinul ROR este „sigur” sau „probabil” legat de autism.

Aproximativ un sfert cred că vitamina A poate preveni infecțiile cu rujeolă, în ciuda avertismentelor oficialilor din domeniul sănătății cu privire la pericolele potențiale. Și aproximativ o cincime cred că vaccinarea împotriva rujeolei este mai periculoasă decât infectarea. Aceste concepții greșite au fost prevalente în special în rândul republicanilor și al adulților hispanici.

Este mai probabil ca adulții să spună că aceste afirmații sunt „cu siguranță false” decât să spună că sunt „cu siguranță adevărate”, dar o mare parte dintre ei nu sunt pe deplin convinși.

Cel puțin jumătate dintre adulți se încadrează în ceea ce KFF numește „mijlocul maleabil”, exprimând un anumit nivel de incertitudine, spunând că afirmațiile false sunt fie „probabil adevărate”, fie „probabil false”.

Aproape 900 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate în SUA în acest an, mai mult de jumătate dintre state raportând cel puțin un caz, potrivit unei numărători a CNN care utilizează date de la departamentele de sănătate ale statelor și de la Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor.

Marea majoritate sunt legate de un focar multistatal concentrat în vestul Texasului, care a dus numărul cazurilor la aproape cel mai ridicat nivel de când rujeola a fost declarată eliminată în SUA, în urmă cu un sfert de secol.

Potrivit CDC, toate cazurile din SUA de până acum din acest an, cu excepția a 3%, au fost raportate la persoane care nu sunt vaccinate, deoarece acoperirea vaccinală în rândul elevilor din SUA continuă să scadă.

Datele KFF arată că părinții din noul sondaj care tind să creadă cel puțin una dintre afirmațiile false sunt de două ori mai susceptibili de a fi omis sau amânat vaccinarea copiilor lor.

Aproape un sfert dintre părinții care afirmă că cel puțin una dintre afirmațiile false este „cu siguranță” sau «probabil» adevărată au amânat sau au sărit peste unele vaccinuri pentru copiii lor, comparativ cu 11% dintre părinții care afirmă că toate afirmațiile sunt „cu siguranță” sau „probabil” false.

Datele KFF arată că mai puțin de jumătate dintre părinți știu că numărul cazurilor de rujeolă este mai mare decât media în acest an și doar aproximativ jumătate dintre adulții din SUA sunt îngrijorați de epidemia în curs.

Datele KFF se bazează pe un eșantion reprezentativ la nivel național de aproximativ 1.400 de adulți americani care au fost intervievați între 8 și 15 aprilie.

În acest timp, Kennedy a anunțat lansarea unui „efort masiv de testare și cercetare” la HHS pentru a determina cauza „epidemiei de autism”, promițând unele răspunsuri încă din septembrie și susținând că aceasta este cauzată de o toxină de mediu.

Experți în domeniul sănătății, membri ai comunității autismului și alții au respins vehement afirmațiile privind o legătură între vaccinuri și autism.

„Vaccinurile nu cauzează autismul”, a scris joi, într-o declarație comună, un grup de importante organizații de apărare a autismului. „Decenii de cercetare științifică au confirmat acest lucru. Mesajele de sănătate publică trebuie să reflecte consensul științific și să protejeze toate comunitățile”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Unde nu e educatie…

  2. Darwin’s theory has a new twist.

  3. Atata timp cat sunt in toata lumea propagandisti gen cristela ce te invata sa mergi in fusta fara chiloti ca sa-ti intre sanatatea direct intre picioare si o multime de creduli, suferinta va fi a copiilor nevinovati ce vor fi victime ale acestor imbaecili. Ne ducem rapid spre era idiocratiei. 🙁