
Deținuții din Oradea au adus penitenciarului venituri de aproape 3 milioane de lei într-un an / Lucrează pentru industria auto și manipulează colete
Penitenciarul Oradea se află printre primele zece unităţi de detenție din ţară în privinţa implicării deţinuţilor în activităţi de muncă. În 2024, persoanele private de libertate care au muncit în baza unor contracte comerciale au generat venituri de aproape 3 milioane de lei, anunță Bihoreanul.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Efectivul mediu lunar de deţinuţi folosiţi la muncă a fost de 164 anul trecut, ceea ce înseamnă 47% din totalul celor apţi de muncă şi 26,5% dintre cei aflați în custodie. Cifrele plasează Penitenciarul Oradea între cele mai active din sistem, în ciuda constrângerilor legate de spaţiu, de regimurile restrictive şi de aglomerarea constantă a unităţii.
Veniturile din activităţile productive desfăşurate în 2024 s-au ridicat la 2.829.407 lei (cu TVA), reprezentând 97% din planul anual aprobat. În primele cinci luni ale anului 2025, unitatea realizase deja peste 60% din planul de venituri pentru întregul an, estimat la 2.673.000 lei fără TVA.
În incinta penitenciarului, deţinuţii confecţionează feţe de încălţăminte pentru RD România (cu activitate sezonieră), pungi publicitare pentru Roman Bag şi componente pentru industria auto, în colaborare cu Valtryp. În exterior, alţi deţinuţi lucrează la manipularea coletelor pentru Cargus şi la asamblarea mobilei pentru RXP.
Pentru munca prestată, deţinuţii primesc 40% din tariful încasat de unitate, care este în jur de 24,5 lei pe oră plus TVA, conform conducerii. Din suma care le revine, 90% poate fi cheltuită pe perioada detenţiei, iar 10% se consemnează într-un fond special, disponibil la eliberare.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.