G4Media.ro

Detalii de culise despre negocierile dintre România și Ungaria mediate de SUA…

Foto: Wikipedia

Detalii de culise despre negocierile dintre România și Ungaria mediate de SUA pentru semnarea tratatului care a pavat drumul spre aderarea la NATO. Cum își amintește fostul ambasador Alfred Moses discuțiile despre pretenții teritoriale

Alfred Moses, Ambasador al SUA în România din 1994 până în 1997, a relatat într-o discuție cu diplomatul Jim Rosapepe, preluată de  podcastul „Avangarda, cu Ionuț Vulpescu”, detalii de la negocierea tratatului dintre România și Ungaria – care a deschis drumul spre aderarea ambelor țări la NATO.

Tratatul de Înțelegere, Cooperare și Bună Vecinătate între România și Republica Ungară a fost semnat la Timișoara la 16 septembrie 1996 și a consfințit lipsa oricăror pretenții teritoriale ale Ungariei față de România, o condiție esențială pentru intrarea în NATO.

Iată cele mai importante detalii:

James Rosapepe: Cine a fost, de fapt, Ion Iliescu, cum a condus, ce rol a avut de îndeplinit?
Alfred Moses: A avut un rol decisiv. În cartea mea îl numesc părintele României moderne și într-un sens, a fost. Nu a fost fără pată. Încă trăiește, are 88 de ani, nu mai e activ politic. În urmă cu câțiva ani, când l-am întâlnit, își scria Memoriile.

J.P.: Unul dintre proiectele la care ați lucrat împreună a fost Tratatul cu Ungaria.
A.M.: Da! Numai că el era Președinte, nu am lucrat direct cu el pentru asta. Am lucrat mai mult cu Meleșcanu, ministrul de Externe, un domn foarte abil.

J.P.: Care era problema?
A.M.: Problema era că ungurii voiau în conținutul Tratatului o referință la Rezoluția Consiliului Europei care impunea recunoașterea drepturilor grupurilor minoritare.

J.P.: Pentru că ungurii reprezintă cea mai mare minoritate națională din România.
A.M.: Da, și asta impunea recunoașterea drepturilor grupurilor etnice minoritare. Am lucrat la asta prin formulare, care spunea că recunoașterea drepturilor culturale ale minorităților ține de expresia indivizilor, nu a colectivităților. Deci nu e o recunoaștere politică. Drepturile culturale ale minorităților naționale sunt recunoscute individual. Nu sunt drepturi ale grupurilor. Deci nu au nevoie de implicații politice. Teama românilor era că o asemenea mișcare ar impulsiona secesiunea. Așa că am rezolvat asta cu un adjunct al ministrului de Externe al Ungariei aici, la Washington, apoi l-am sunat pe Meleșcanu și i-am spus că am reușit înțelegerea, dacă România își respectă partea. Mi-a spus că îl va suna pe Președintele Iliescu și mi-a confirmat, apoi l-am informat pe ministrul de Externe din Ungaria, și astfel înțelegerea a fost făcută și Tratatul a fost semnat. Iliescu a sprijinit demersul, dar nu a fost implicat în negocieri.

J.P.: Înțeleg. Dar acel Tratat a fost o piesă importantă, cred, în relația dintre Ungaria și România ca state capabile să se alăture NATO.
A.M.: Absolut! În perioada premergătoare extinderii NATO, secretarul Apărării Perry (n.n. William James Perry) a gândit ceea ce a devenit cunoscut lumii apoi ca „Principiile lui Perry”. Erau șase principii pentru statele care voiau să adere la NATO. Unul dintre ele privea absența disputelor privind granițele. Absența oricărei pretenții teritoriale a unei țări asupra alteia. Iar Tratatul dintre România și Ungaria asta ne-a oferit: renunțarea Ungariei la orice pretenție asupra teritoriilor din Transilvania, parte a imperiului Austro-Ungar cândva, rămânând la formatul stabilit prin Tratatul de la Trianon din 1919. România renunța la rândul ei la orice pretenție ar fi putut avea asupra unor teritorii din Ungaria. Asta a pavat drumul României și Ungariei către NATO. Fără asta, nu ar fi respectat principiile de aderare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. No astea da „detalii de culise“! Cine și-ar putea imagina că în timpul negocierii unui tratat se vorbește la telefon?!?

    Ce penibil „articol“! :)))))

  2. Vrem unirea cu Moldova…..NOT

  3. America să-și vadă de treaba ei acolo în țara lor , prea își bagă nasul în fundul altora. Nu acceptăm directive de la alții, și românii au discernământ. Nu actualii guvernanți.

    • Mda, a fost mai bine cu rușii… Ăia nu și-au băgat nasul, ci direct penisul… sau, mă rog, fofoloanca lui Pauker.

    • sa o suji in fund vecine

    • Ai și tu dreptate, intr-un fel. Dacă America își vedea de treabă în curtea ei, nu mai aveam noi aici smartphone-uri, PC, Windows, Android și internet. Fără ele nici n-aș fi stiut că exiștă idi.nahui ca tine. mai făceau pe deștepțul doar la cârciuma din sat, în fața altor 2-3 idi.nahui cu creierul făcut muci de la țuica de pufoaică. Bine, în afară de cazul când inventau ruznacii toate astea, între 2 internări la dezalcoolizare.

    • Foarte bine ca si-a bagat nasul, altfel discutiile astea continuau la nesfarsit. E momentul ca unguri sa accepte dupa mai bine de 100 de ani Ttratatul de la Trianon.

  4. Da, nici vecinii de la răsărit nu mi-aș dragi. Dar deja, de dacă avem niște proști la conducere, aleși de popor!

    • Max, un amețit cu creier de curcă.

  5. Cică unul se întreba că nu mai înţelege nimica ce se întâmplă iar altul a spus că el a înţeles şi cam asta a ieşit:
    ——————
    – Austriecii vor să îi joace pe ăştia de la putere.
    – Ăştia de la putere vor să îi joace pe austrieci.
    – Naţionaliştii vor să se folosească de ambii de dinainte să îi joace.
    – Şi câştigătorii vor ieşi cei care îi joacă pe toţi.
    ——————
    Voi aţi înţeles ce se întâmplă?😏

    Mamă ce tesle v-aţi dat toţi, acuma jucaţi măi băieţi, haideţi săriţi!🙂

  6. …noi povesti vanatoresti si pescaresti, niciodata Ungaria nu a semnat aceasta poveste ridicola. Trianon este rusinea Europei ce tb din nou prelucrata si rectificata.

    • Un tratatat semnat acum peste 100 de ani e rusinea Europei?
      Nu amaratule,rusinea Europei sunteti voi ungurii,sclavii lui Putin carora se pare ca nu le poti scoate stepele Asiei din adn. Daca tot rectificam chestii din trecut,probabil ocuparea teritoriilor europene de o gașca de salbatici ar trebui sa treaca pe ordinea de zi. Dupa ce v-a scos UE din ca.catul in care v-au bagat sovieticii, acum aveti vise umede imperialiste pe care ati vrea sa le puneti in practica cu ajutorul acelorasi sovietici.Marsh in Siberia la origini si de acolo se ocupa Putin de bunastarea ta.

  7. S-ar deschide o cutie a Pandorei pe care nici Belzebut n-ar mai putea-o inchide!

  8. Pare a fi un elogiu adus lui Ion Iliescu. Asta să fie oare acest articol?

    Se simte rău Ion Iliescu, sau se apropie un termen în Dosarul privind crimele Revoluției?

  9. As remarca faptul ca Imperiul Austro-Ungar nu mai exista dar Romania da.