G4Media.ro

Descinderi ale DIICOT în 3 dosare de înșelăciuni cibernetice cu pagube de…

Sursa foto: Pixabay

Descinderi ale DIICOT în 3 dosare de înșelăciuni cibernetice cu pagube de 2,5 milioane de euro / 22 de percheziții în județele Vâlcea, Argeș și Sibiu

Procurorii DIICOT au efectuat astăzi 22 de percheziții în județele Vâlcea, Argeș și Sibiu, într-o cauză vizând destructurarea a 3 grupuri infracționale organizate specializate în înșelăciuni online, anunță Direcția de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea.

Din anul 2022 aceste grupări acționau în mod organizat, fiind constituite în vederea săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, fals informatic și spălare de bani.

Membrii grupurilor controlau peste 630 de conturi bancare în Spania și alte state, în care transferau fraudulos sume de bani obținute prin înlocuirea datelor de plată din facturi sau prin anunțuri false de vânzare/închiriere.

Prejudiciul din doar 15% din conturi se ridică la 2,5 milioane de euro, companii spaniole fiind înșelate cu sume importante.

”Din materialul probator administrat a reieşit că, începând cu anul 2022, pe raza judeţului Vâlcea s-au constituit şi au acţionat 3 grupuri infracţionale organizate, care s-au aflat într-o relaţie de colaborare şi sprijin reciproc, în scopul săvârşirii infracţiunilor menţionate, membrii acestora obţinând controlul asupra a cel puţin 630 de conturi bancare (deschise în Spania şi în alte ţări ) prin care, folosind sisteme informatice, au derulat operaţiuni financiare frauduloase.

Cercetările efectuate au stabilit că valoarea tranzacţiilor ilegale realizate în cursul anului 2023 prin aproximativ 15% dintre conturile bancare controlate de grupurile infracţionale se ridică la circa 2,5 milioane de euro, care însumează prejudicii produse în patrimoniile unor persoane fizice şi juridice”, anunță procurorii.

Gruparea desfășura activităţi de phising ori de infectare a dispozitivelor utilizatorilor cu programe maliţioase obținând astfel accesul la adresele de poştă electronică utilizate de departamentele financiare ale unor societăţi.

În momentul în care era identificată o comunicare ce conţinea o factură primită sau trimisă către un partener de afaceri pentru plata unor prestaţii realizate conform unui contract încheiat, procedau la înlocuirea contului bancar indicat în factură cu datele unui cont bancar controlat de membrii grupurilor infracţionale, astfel că suma de bani era transferată fraudulos în contul bancar respectiv.

 

”Prin folosirea acestui mod de operare membrii grupurilor infracţionale au fraudat mai multe companii spaniole cu sume importante de bani. Cu titlu de exemplu precizăm că în cazul unei singure persoane vătămate prejudiciul a fost de 284.000 de euro”, se precizează în comunicat.

De asemenea, suspecţii au postat anunţuri fictive privind vânzarea unor utilaje şi autovehicule pe diferite site-uri indicând companii de transport fictive, ale căror date erau similare cu ale unor companii existente în realitate, care ar fi garantat tranzacţia şi livrarea respectivelor utilaje către clienţi.

Acelaşi manopere de inducere în eroare au fost utilizate şi pe platforme destinate închirierilor de imobile, pretinzând sub identităţi fictive că deţin proprietăţi pentru închiriere în diferite destinaţii turistice, creând pentru persoanele interesate aparenţa că tranzacţia va fi efectuată prin intermediul unor servicii cunoscute de cazare.

Ulterior comiterii fiecărei infracţiuni şi confirmării virării sumei de bani de către victimă, membrii grupurilor infracţionale transferau succesiv sumele de bani prin diferite conturi controlate de ei, după care le retrăgeau de la ATM uri amplasate în diferite ţări europene.

În cadrul operaţiunii au participat şi reprezentanţi ai EUROPOL.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Să fie oare vorba tot despre grupul infracțional organizat din cadrul SRI. ..Cel numit de DIICOT “Plutonierul”, sau “Portarul”, sau ceva asemănător.?!

  2. Câte știri de genul ăsta au apărut și în anii trecuți să fim sănătoși.Îi arestează cam 4 luni,procurorul de caz nu aduce probe suficiente și judecătorul le dă control judiciar.Poate dura și ani,totul se uită,apar cazuri noi și tot așa.