G4Media.ro

Deputatul Muraru, președintele PNL Iași: Se vor aloca resurse logistice și umane…

sursa foto: Agerpres/ Mihaela Tufega

Deputatul Muraru, președintele PNL Iași: Se vor aloca resurse logistice și umane suplimentare pentru soluționarea rapidă a dosarului Mineriadei/ Speța e la Parchetul Militar pentru refacerea rechizitoriului

Deputatul Alexandru Muraru, proaspăt ales președinte al PNL Iași, a transmis, luni, că i-a adresat o interpelare Ministrului Justiției referitoare la tergiversarea dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Conform ministrului, dosarul de urmărire penală au fost transmis la data de 04.06.2021 Secției Parchetelor Militare, și urmează a se dispune în cel mai scurt timp începerea urmăririi penale cu privire la fapte, după care se va proceda la readministrarea probelor cu privire la săvârşirea de infracțiuni contra umanității.

În cauză vor fi alocate resursele umane și logistice necesare pentru soluționarea cu celeritate a cauzei, urmând ca stadiul cercetărilor și ritmicitatea actelor de urmărire penală să fie monitorizate de conducerea parchetului și verificate periodic în cadrul activității de control operativ dispuse de către Procurorul General.

Context

Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus , în decembrie 2020, printr-o sentință definitivă, restituirea la Parchetul Militar a rechizitoriului din Dosarul Mineriadei din iunie 1990, potrivit minute de ședință. Dosarul Mineriadei fusese trimis în judecată în luna iunie 2017 și a stat trei ani în cameră preliminară. Sentința nu mai poate fi atacată.

Acum urmează întoarcerea dosarului la Parchetul Militar și refacerea rechizitoriului, la 30 de ani de la comiterea atrocităților de la Mineriada din 13-15 iunie, când cel puțin 4 persoane au fost ucise de mineri, alte mii fiind rănite.

13 persoane, în frunte cu Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Mugurel Florescu, Miron Cozma, Adrian Sârbu și Cazimir Ionescu sunt acuzate de procurori în acest dosar de infracțiuni contra umanității, fapte pedepsite cu închisoare pe viață sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani.

Potrivit procurorilor militari, în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților aflați în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și își exprimau, în mod pașnic, opiniile politice în contradicție cu cele ale majorității care forma puterea politică la acel moment. În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.

Atacul a fost pus în practică în dimineața zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecințe:
1. Moartea prin împușcare a 4 persoane;
2. Vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1388 de persoane;
3. Privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1250 de persoane.

În cadrul acestei acțiuni, peste două sute de persoane au fost ridicate şi transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reţinute până în după amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

Comunicatul integral al deputatului Alexandru Muraru

Deputatul Alexandru Muraru a adresat o interpelare Ministrului Justiției, Stelian Ion, cu privire la dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Conform răspunsului primit de la Ministerul Justiției, dosarul de urmărire penală au fost transmis la data de 04.06.2021 Secției Parchetelor Militare, și urmează a se dispune în cel mai scurt timp începerea urmăririi penale cu privire la fapte, după care se va proceda la readministrarea probelor cu privire la săvârşirea de infracțiuni contra umanității. În cauză vor fi alocate resursele umane și logistice necesare pentru soluționarea cu celeritate a cauzei, urmând ca stadiul cercetărilor și ritmicitatea actelor de urmărire penală să fie monitorizate de conducerea parchetului și verificate periodic în cadrul activității de control operativ dispuse de către Procurorul General. ”Prin răspunsul la interpelare, procurorul general m-a asigurat de continuitatea în soluționarea cauzei cu urgentarea întregii proceduri, ținând cont de standardele rezultate din hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului pronunțate cu privire la această cauză”, a declarat Alexandru Muraru, deputat PNL Iași. Reamintim faptul că prin rechizitoriul emis la 12.06.2017, Dosarul Mineriadei a fost trimis în judecată în 2017. Mai bine de doi ani a stat în Cameră preliminară la Curtea Supremă, iar în mai 2019, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au hotărât că ancheta nu este completă și trebuie retrimisă magistraților de la Parchetul General – este vorba de procurorii militari. Judecătorii au constatat atunci nulitatea rechizitoriului și că dosarul nu este complet.

sursa foto: Agerpres/ Mihaela Tufega

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Ce-are ăsta, l-a bătut soarele în cap, a făcut insolație și delireaza?!!!

    • Tardiv!!! Ii baga la puscarie pe Iliescu,Roman,Gelu Voican Voiculescu? Sa dea
      DUMNEZEU!!!Dar nu prea cred

  2. Alexandru Muraru (PNL Iasi), invatacel al mafiotului Relu Fenechiu, ii cere socoteala lui Stelian Ion (USRPlus), ministru de cateva luni, pentru un dosar ingropat alternativ de PSD si PNL, in ultimii 31 de ani.
    Au nesimtitii astia USL (PNL-PSD) o tehnica mitocaneasca de a da vina pe altii pentru ticalosiile lor ca-ti vine sa-i fugaresti daca-i vezi pe strada…

  3. Hopa, fenechila junior nr.2(nr.1 e ambasador în SUA, așa ceva… :)))) :(((((), iar se bagă în seamă, a mai produs si azi un comunicat.
    Poate bagă si o interpelare de genul „când va recupera statul român banii furați de Relu Fenechiu?” sau „de ce statul român e așa generos cu firmele nevestei lui Relu Fenechiu?”.
    Raspunsul: la pastele cailor, exact atunci când se va finaliza si dosarul Mineriadei.
    Pe Miron Cozma il găsiti la Realitatea, e mare „expert politic” :)))))))
    Intrebarea e ce functie publică (că doar nu il vedeti in mediul privat pe micul fenechist, băi, nebunilor, băi) vizează acest antipatic care se bagă în seamă singur.

  4. Nea Nelule,
    Sa te feresti, bre, de tulpina Epsilon, că se spune cum că vaccinul Pfizer te apără de această tulpină așa cum i-a apărat foaia de cort pe protestatari de bâtele minerilor in 13-15 iunie 1990, iar mata mai ai de trăit si de ispășit…!
    PS. Bre, vezi că la pușcărie unul singur e „nea”, adică „nea Alifie”, voi ceilalți, indiferent de vârstă, sunteți „boboci”, cum ar veni:”boboc Ion, unde, Dracu’, umblă boboc Gelu Voican, că doar nu s-a speriat când i-am spus că sunt rudă indepărtată cu Ceaușescu Nicolae ?!”

  5. Ar trebui sa fiti multumiti ca actualul „stat de drept” v-a oferit imunitate, desi voi incendiati ministerul de interne cu oameni (jandarmi, contabili, secretare) inauntru.

  6. mda.. nu-i aşa?