G4Media.ro

Deputatul Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD în vremea lui Dragnea, găsit…

Sursa: G4Media.ro

Deputatul Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD în vremea lui Dragnea, găsit cu avere nejustificată de către Agenția Națională de Integritate: Diferențe de 1,1 milioane de lei și peste 15 mii de euro între averea dobândită și venituri / Au fost sesizate DNA și ANAF

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 1.184.547 lei și 15.600 euro, între averea dobândită și veniturile realizate de către deputatul Mircea Drăghici, fostul trezoriei al PSD în perioada când partidul era condus de Liviu Dragnea, în exercitarea mandatului 2016 – 2020, potrivit unui comunicat de presă al ANI.

”Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Pitești, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate în perioada exercitării funcției de către DRĂGHICI MIRCEA GHEORGHE”, a transmis Agenția Națională de Integritate.

ANI a anunțat că a sesizat Direcția Națională Anticorupție, ANAF-ul și Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor:

1. Direcția Națională Anticorupție – cu privire la posibile indicii prinvind încălcarea dispozițiilor Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, în ceea ce privește încasarea sumei în cuantum de 313.247,04 lei reprezentând venituri din chirii, de la societăți comerciale care, la rândul lor, realizau venituri în baza contractelor de prestări servicii de la o formațiune politică;

2. Agenția Națională de Administrare Fiscală – cu privire la posibile indicii privind încălcarea legislației fiscale în ceea ce privește înregistrarea contractelor de închiriere aferente perioadei 2017 – 2018, în anul 2019, respectiv după demararea cercetărilor de către Agenția Națională de Integritate, în baza cărora a încasat suma de 313.247,04 lei;

3. Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor – cu privire la posibile indicii privind încălcarea legislației în materia spălării banilor, în ceea ce privește imobilele dobândite în anul 2018 de fiicele persoanei evaluate, cu suma totală de 100.000 lei, de la bunicii acestora, care anterior, în anul 2015, le dobândiseră de la persoana evaluată și de la soția acestuia, pentru suma de 59.800 euro.

”Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, drepturile de care beneficiază (de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris), precum și despre existența diferențelor semnificative. DRĂGHICI MIRCEA GHEORGHE a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare. Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare”, se mai arată în comunicatul ANI.

În luna februarie, deputatul PSD Mircea Drăghici, fost trezorier al formațiunii în vremea șefiei lui Liviu Dragnea, a anunțat că a demisionat din partid după ce a fost trimis în judecată de DNA sub acuzația că a folosit subvențiile primite de partid din bani publici pentru a-și cumpăra o casă.

În septembrie anul trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus începerea judecării pe fond în dosarul în care fostul trezorier al PSD Mircea Drăghici este acuzat de delapidare, el fiind acuzat că a folosit subvenţiile primite de PSD de la AEP pentru a-şi cumpăra un imobil.

Un judecător de cameră preliminară de la Instanţa supremă a respins toate cererile şi excepţiile ridicate de PSD şi Mircea Drăghici şi a decis că procesul se poate judeca pe fond.

„Respinge cererile şi excepţiile invocate de persoana vătămată Partidul Social Democrat. Respinge cererile şi excepţiile invocate de inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe. În baza art. 346 alin. 2 cu referire la art. 345 alin. 1 şi 2 din Codul de procedură penală, constată legalitatea sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu rechizitoriul nr. 21/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, privind pe inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe, trimis în judecată pentru pretinsa săvârşire a infracţiunilor de utilizare a subvenţiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate şi delapidare, fapte prevăzute de art. 10 lit. c teza I din Legea nr. 78/2000 şi art. 295 alin. 1 din Codul penal rap. la art. 308 alin. 1 şi 2 din Codul penal şi pretinsa infracţiune de delapidare prev. de art. 295 alin. 1 din Codul penal rap. la art. 308 alin. 1 şi 2 din Codul penal, totul cu aplic. art. 38 alin. 1 şi 2 din Codul penal, precum şi legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe”, se arată în decizia instanţei.

De asemenea, magistratul i-a respins lui Drăghici o cerere de sesizare Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 5 alin. 1, 2 şi 2/1 şi art. 12/1 din Legea nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice.

Pe 25 iulie, Mircea Drăghici, la data faptelor trezorier al PSD, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de utilizare a subvenţiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate şi delapidare (2 fapte).

Conform DNA, în perioada 15 februarie 2018 – 11 iunie 2018, Mircea Drăghici, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti aparţinând PSD, a utilizat suma de 380.000 euro provenită din subvenţia acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a-şi cumpăra un imobil în cartierul Pipera, oraşul Voluntari, judeţul Ilfov.

Cu aceşti bani, Drăghici a acoperit parţial, în proporţie de peste 2/3, valoarea imobilului respectiv. Plata din subvenţii a sumei respective a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieşea că banii respectivi ar fi plătiţi de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului.

„În acest sens, în cursul lunii februarie 2018, în exercitarea funcţiei de trezorier, inculpatul, împreună cu o persoană din familie, a negociat şi a convenit să achiziţioneze, de la un vânzător, un imobil cu valoare de circulaţie de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, şi în parte, cu fonduri proprii. În ziua de 15.02.2018, au fost încheiate două contracte: o promisiune de vânzare cumpărare între vânzătorul imobilului şi persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (plătită din fonduri proprii), dar şi un contract de închiriere între acelaşi vânzător şi formaţiunea politică (care practic îi asigura vânzătorului imobilului că va încasa diferenţa până la valoarea reală de peste 500.000 euro, din subvenţiile primite de partid).

Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani (01.03.2018 – 01.03.2029), valoarea totală a chiriei de 380.000 euro urmând a fi achitată timp de 18 luni.

În realitate, spune DNA, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenţia acordată formaţiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

„După declanşarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvenţiilor de formaţiunea politică în cadrul căreia inculpatul îndeplinea funcţia de trezorier, a fost reziliat contractul de închiriere, precum şi promisiunea de vânzare-cumpărare şi au fost restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie şi pentru achiziţionarea imobilului. Într-un alt context, în aceeaşi calitate de trezorier al unui partid, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti, inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe ar fi dispus scoaterea, din patrimoniul partidului, a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupé) cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării. Concret, data de 10.07.2017, formaţiunea politică, prin trezorier, a cumpărat autoturismul anterior menţionat, iar după numai câteva zile, autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului. Banii pentru autoturism au fost plătiţi abia la data de 23.08.2018”, precizează DNA.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Mai baieti,iar umblati cu glume de astea?pai de la cel mai amarit primar pina in parlamentul lu’ peste prajit ,poate vreunul justifica averea?Pierdere de vreme ,de cind sa chinuie sa finalizeze judecata pt unul ca vilcov prins cu lingouri? astea-s la misto ,nu?

  2. 1.1 milioane lei sunt vreo 250 mii euro. Am scris pentru manipulatii a3, sa inteleaga si ei … daca „doar” 250 mii euro intra in buzunarele unui singur personaj, va dati seama cati bani intra in buzunarele smecherilor aia mari si a mediei de manipulare care ii sustine si promoveaza ..

  3. Doar atat ?

  4. Votam P S D

    Cei mai cinstiti dintre mafioti, fratii nostri parlamentari care au fost pusi pe listele PSD personal de fratele Dragnea, parlamentari care nu s-au abatut nici o secunda de la telul sublim al distrugerii DNA si al luptei anticoruptie, merita votati din nou, mai ales ca mai au de finalizat niste legi care sa elibereze pe toti fratii nostri mafioti, criminali, violatori, pedofili si bineinteles, cu pastrarea averilor ilicite intacte

  5. Votam P S D !

    Cei mai cinstiti dintre mafioti, fratii nostri parlamentari care au fost pusi pe listele PSD personal de fratele Dragnea, parlamentari care nu s-au abatut nici o secunda de la telul sublim al distrugerii DNA si al luptei anticoruptie, merita votati din nou, mai ales ca mai au de finalizat niste legi care sa elibereze pe toti fratii nostri mafioti, criminali, violatori, pedofili si bineinteles, cu pastrarea averilor ilicite intacte

  6. daca mergeti la vot, poate nu vor mai fi asa multi hoti in parlament

  7. Votam P S D

    Cei mai cinstiti dintre mafioti, fratii nostri parlamentari care au fost pusi pe listele PSD personal de fratele Dragnea, parlamentari care nu s-au abatut nici o secunda de la telul sublim al distrugerii DNA si al luptei anticoruptie, merita votati din nou, mai ales ca mai au de finalizat niste legi care sa elibereze pe toti fratii nostri mafioti, criminali, violatori, pedofili si bineinteles, cu pastrarea averilor ilicite intacte!

    • il votam DOAR daca injura si el pe cineva, alegatori din opozitie, parlamentari din opozitie, de la putere … orice numai sa spurce si el un pic .. ca hoti miliarde de romani nevinovati a lui draknea din cauza dna-soros-cia-ue-sua in inchisori e la ordine zile, nu e o chestie deosebita ..

  8. Un mizilic pentru acest tovarăș social – democrat.
    O s-o țină vreo 10 ani in procese, iar la final primeste compensații el de la statul român

  9. La pârnaie cu toți hoții, găinari și gulere albe! Să li se usuce mâna celor care vor mai vota PSD-ALDE-PROPONTA-UDMR!!!

  10. Ce sa spun, o sa-i ia caii de la bicicleta intr-o Joi, pe 2!!!
    Pariez ca va ramane cu Averea bine mersi!!!

  11. Banii urgent restituiti bugetului national si la puscarie.