G4Media.ro

Depunerea mandatului de către Nicolae Ciucă, o consecință inevitabilă pentru ca PNL…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Depunerea mandatului de către Nicolae Ciucă, o consecință inevitabilă pentru ca PNL să poată negocia o majoritate guvernamentală, dacă se respectă termenele constituționale

Negocierile pe care ar urma să le inițieze PNL pentru crearea unei majorități guvernamentale care să formeze Guvernul presupun depunerea mandatului de premier desemnat de către Nicolae Ciucă, pentru a respecta termenele constituționale.

Constituția prevede, la articolul 103, că Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Nicolae Ciucă a fost desemnat de către președintele Klaus Iohannis în 21 octombrie, astfel că au trecut cele 10 zile prevăzute de Constituție. Iar premierul desemnat a depus, în termen, lista cu miniștrii și programul de guvernare, însă pentru un guvern minoritar PNL-UDMR.

Potrivit surselor G4Media.ro, liberalii discută luni seara despre depunerea formală a mandatului lui Nicolae Ciucă pentru a anula audierile miniștrilor programate pentru joi, însă partidul ar rămâne cu varianta Ciucă premier desemnat iar depunerea mandatului o face doar pentru a mai obține timp pentru negociere.

Liberalii ar putea încerca o forțare a procedurilor, iar Nicolae Ciucă să retragă din Parlament lista Cabinetului, având în vedere că procedurile parlamentare încă nu au fost demarate – nu au avut loc audierile miniștrilor propuși, nici dezbaterea programului de guvernare și votul pentru Guvern. În acest caz însă, Nicolae Ciucă ar ieși din termenul de 10 zile prevăzut de Constituție pentru a depune la Parlament lista miniștrilor.

Depunerea mandatului se face la cel căruia i l-a dat, adică la președintele Klaus Iohannis. De altfel, în martie 2020, când Iohannis l-a desemnat pentru prima dată pe Florin Cîțu premier, acesta nu a ajuns la votul Parlamentului, pentru că și-a depus mandatul la Cotroceni. Administrația prezidențială a fost cea care a și anunțat oficial depunerea mandatului de către Florin Cîțu.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. O „majoritate” parlamentara cu „toxicul” PeSeDe, dupa ce PNL+UDMR +USR daca ar vrea sa refaca mareata coalitie NU ar mai avea majoritate!
    Hai in alianta cu PeSeDe, hai zombieliticilor la negocieri cu „dusmanul de moarte” si „cel mai toxic partid”, adica PeSeDe!!!!

  2. Parlamentul e al PNL, nu? Pot face ce vor… semneaza ce acte vor/cand vor. Votul e o formalitate. Ce e in Monitorul Oficial conteaza, doar

  3. Sper ca votantii PNL sunt fericiti ca PNL alege sa colaboreze cu partidul care, pana acum cateva luni, era numit de penelisti Ciuma Rosie.

  4. Teroristul bin Laden era singurul ce facea majoritate cu toate bandele politice romanesti.

  5. Ăsta cică nu e haos!
    Haos cică ar fi doar dacă ar mai veni si suspendarea si demiterea lui Iohaos!
    Ce să-ți povestesc!!!

  6. Debandada militarizata.

  7. Poate vine dom’ Fikus si-l nominalizeaza pe Ciumpă.laku premier 😂

    • pai tu ce crezi ca va face?! eu l-as pune pe ciolacu cu armata lui de specialisti.
      ficusul e sarcastic pe nervii nostri. el are treaba cu golful….
      noi aia mult da pr0sti ramanem cu circul cum ne place noua…

  8. Gata,începe altă „flexibilizare”…
    Bai kkciosilor ia mergeți prin spitale și spuneți medicilor să se „flexibilizeze”,mergeți la piață, în supermarket și la jepcarii cu gazu’ și curentu’ să vedeți ce prețuri flexibilizate sunt….
    Asa,scuze: voi nu mâncați pâine. De ce?..prostește?
    Vă rasa’n gât ….

  9. Acum e destul de clar ca PSD-ul trebuie sa propuna si sa primeasca postul de prim-ministru. Altfel iar vom fi unici in lume, ca un partid de mana a doua sa dea premierul. Numai pentru ca acel partid are sustinere prezidentiala. Total anticonstitutional, daca nu cumva aplicam constitutia Frantei!

    • Acum e destul de clar că habar nu ai ce scrie în Constituție. Premierul îl dă partidul care are majoritatea ABSOLUTĂ. Altfel, Premier poate fi și Dorel din Ciuca Măcăii.

    • Ba tocmai ca stiu, Covidel, da nu e normal. Un pic de demnitate trebuie sa fie si la psd-isti. Sau?

  10. Nu-l mai racaie nici dracu’ pe Citu de pe scaunul de prim-ministru! O sa-l gasim tot pe el premier si la vara! :))