G4Media.ro

Deportat de Antonescu în Transnistria în 1941, ucis de Hamas în 2023…

Foto: Familia Ridler

Deportat de Antonescu în Transnistria în 1941, ucis de Hamas în 2023 / Reportaj Ynet News

Moshe Hersch Ridler, un supraviețuitor al Holocaustului în vârstă de 91 de ani, s-a mutat în Kibbutz Hulit în urmă cu aproximativ cinci ani pentru a fi aproape de familia sa. „Era cel mai bătrân bărbat din kibbutz”, a spus nepotul său Amir Tesler. Al lui.” Ridler a fost ucis în urmă cu aproximativ două săptămâni în atacul terorist criminal împreună cu îngrijitorul său, Pietro Bosco, un muncitor străin din Moldova.

„Era bunicul lui Hulit, dar și bunicul nostru. Când eram mic, era responsabil de toate, ne conducea, venea dimineața și aducea croissants și burek. Îi plăcea să danseze și să plece în excursii în străinătate”, a adăugat. Amir. „De-a lungul anilor, vârsta și-a spus cuvântul, dar nici atunci vârsta lui nu a putut fi deslușită. Cu dragostea lui pentru familia lui și pentru viață, a continuat să ne dea tuturor multă putere chiar și când a trecut de vârsta de 90 de ani”.

În dimineața sărbătorii iudaice Simchat Torah, 7 octombrie, Moshe se afla în casa lui din kibbutz. „Am auzit că a fost mizerie în Otef, avem o altă familie acolo, iar mesajele au început imediat în grupul de familie”, a spus nepotul Meshav Ridler. „L-am sunat pe îngrojitorul bunicului la 7:20 dimineața. El încă nu prea înțelegea ce se întâmplă. Erau destul de obișnuiți cu rachete și știau să intre în camera de urgență, dar în această etapă încă nu înțelegeam amploarea atacului. După această conversație, ei nu au putut fi contactați.”

„La început nu am înțeles de ce nu au răspuns”, a adăugat Amir. „Pe măsură ce orele au trecut, a devenit din ce în ce mai îngrijorați. Mătușa noastră a fost în contact cu locuitorii kibbutzului și a primit descrieri îngrozitoare despre ceea ce s-a întâmplat. La 23:15, a fost informată că au fost găsiți acasă, și că erau morți. Până în ziua de azi, nu știm cu adevărat ce era acolo.” .

Moshe Ridler s-a născut în România în 1931, avea aproximativ 9 ani când a început al Doilea Război Mondial, căruia i-a supraviețuit singur și fără familie. „L-au dus împreună cu mama și sora lui într-un lagăr din Transnistria. Tatăl și sora lui mai mare au fost trimiși într-un lagăr de muncă”, a spus Meshav. „Mama și sora lui au murit în lagăr de tifos, iar la 11 ani a reușit să evadeze din lagăr împreună cu un grup de tineri”.

„Ne-a spus că nu s-a oprit din alergat, iar ceea ce își amintește este că s-a trezit cu o familie într-un sat din Ucraina și a locuit cu ei în timpul războiului”, a adăugat el. „Era păstor și îi ajuta la treburile fermei. Când a auzit că evreii se întorc în oraș și că războiul s-a terminat, stătea pe treptele sinagogii și i s-a arătat tatăl său. Era sigur că nu trăiește. După aceea, s-a reunit și cu sora lui mai mare.”

Moshe, care trebuia să sărbătorească cea de-a 92-a aniversare în decembrie, era foarte mândru de arborele genealogic pe care l-a crescut în Israel. „Bunicul spunea mereu că dacă ai ceva de care să fii mândru și să te arăți – atunci fii mândru. Toate aceste povești despre război, acestea sunt povești de speranță, le-ar spune cu multă mândrie. Era important pentru el să transmite această moștenire de a nu renunța”, a spus Amir.

„Am câștigat cel mai bun bunic pe care l-am putea cere. Până în ultima zi, nu a fost nimic mai important pentru el decât familia lui”, a adăugat el. „Ne întărește teribil, este lucrul care ne dă cea mai mare putere în aceste zile. Chiar și la moartea lui, știm să râdem împreună, să plângem împreună și să ne îmbrățișăm. Vrem să fie amintit nu pentru finalul că nu a venit, ci pentru viața pe care a adus-o oriunde s-a aflat în ea. Aceasta este moștenirea bunicului – să trecem prin tot ce s-a întâmplat și să ne dea totuși putere.”

Etti Farhi, CEO al Fundației pentru Bunăstarea Victimelor Holocaustului, i-a adus un omagiu: „În loc să îmbătrânească cu demnitate, Moshe a fost ucis cu sânge rece. Noi, cei de la Fundație, suntem șocați de cruzimea teribilă care l-a lovit din nou”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Devine tot mai igienic statul departe de retelele de socializare.