G4Media.ro

Demisia statului în educație: despre fenomenul deșcolarizării („homeschooling”) (Op-ed)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Sunt țări europene precum Marea Britanie care au legiferat homeschooling-ul. SUA are o comunitate de milioane de copii care învață în acest sistem. De ce trebuie să se încăpățâneze România și să-l interzică? Legiferarea lui ar însemna că pot fi adresate abuzurile. Există mulți părinți de bună credință care din diferite motive au ales această opțiune. Sunt părinți care refuză să se plângă de sistemul public și să nu facă nimic pentru copiii lor. Nu cred că e normal să demonizăm ceva ce e legiferat de țări vestice. Atitudinea domnului Funeriu pe acest subiect este cunoscută de mult, nicio surpriză aici.

  2. Avem bacalaureat la religie si 12 ani de religie in scolile din Romania, dar „doamne fereste!” sa avem educatie sexuala care sa ofere acces elevilor la informatii despre consimtamant, boli cu transmitere sexuala, protectie, ce este un abuz si unde sa-l reclami, etc

    • Corect semnalat, preferintele conservatoare ale domnului Funeriu isi fac locul in prezentarea cauzelor. Vede ce vrea sa vada.
      De acrod insa cu concluziile: da, stopati ideologizarea in scoli, inclusiv cea religioasa.

  3. Sa fie clar – pe primul loc sunt copiii. Toti ne dorim ca ei sa aiba acces la invatamant de calitate si sa devina adulti educati si cat mai bine realizati.
    Asa ca pot intelege perspectiva asta. Mi-as dori sa mi-o pot insusi. Insa nu pot – pentru ca tot citesc despre cat de stamb este standardul de acum, cum nu iese, cum nu se strange ceva credibil, nu se schimba nimic in mod fundamental.
    Si nu inteleg de ce ar fi de nedorit sa existe alternative educationale cat mai creative, (pe care nu le reinventam, stim ca exista si pot functiona)? De ce sa nu existe libertatea sa te inscri intr-un program de homeschooling, daca ai aceasta posibilitate si disponibilitate? Aaa, ca exista motive de ingrijorare ca nu sunt de calitate astfel de variante? Pai atunci vino in sprijinul lor. Ofera si tu materiale, cursuri, platforme, consiliere (da, contra cost),si organizeaza evaluari pentru aceasta categorie de copii. Totul ca sa te asiguri ca exista o corespondenta minima cu programa aprobata de stat.
    Cred ca mult mai constructiv ar fi asa, decat sa se lanseze generalizari de tipul – homeschoolingul/ scoala de acasa, e cah, e urat, e bleah. E spalare pe creier. Exact acelasi sentiment ma trezesc ca il am si eu cand trec pe langa cate o scoala, dar imi tot repet ca nu e buna generalizarea, ca omul sfinteste locul, si mai sunt si profesori dedicati, si copii care nu se pierd (mai ales cand sunt sustinuti de acasa). Numai sa ai sansa sa ajunga copilul tau intr-un astfel de mediu fertil.

  4. Teribil ce-mi plac parerologii in care se transforma toti fostii ministri si care, atunci cand au fost in functie, habar nu aveau ce sa faca sau ce faceau, faceau prost, dovada fiind situatia deplorabila actuala a invatamantului…