G4Media.ro

Dejunul secret al lui Emmanuel Macron cu 10 editorialişti importanţi pentru a-și…

Sursa foto: European Council

Dejunul secret al lui Emmanuel Macron cu 10 editorialişti importanţi pentru a-și promova reforma pensiilor

Reforma pensiilor propusă de guvernul francez face să curgă multă cerneală de celalată parte a graniţei belgiene. Nu fără motiv, executivul framcez intenţionează, printre altele, să crească vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani până în 2030. În vreme ce peste un milion de persoane au manifestat în stradă joi, 19 ianuarie, Palatul Élysé a organizat, se pare, un prânz cu două zile mai devreme între Preşedintele Republicii şi reprezentanţii principalelor redacţii franceze, pentru „a răspândi cuvinte bune”, pe tema reformei sale, scrie La Libre Belgique, citată de Rador.

Informaţia a fost dezvăluită de jurnalista Eve Roger în emisiunea „C médiatique” pe France 5. Ea descrie „o întâlnire discretă. Sunt acolo Guillaume Tabard (Le Figaro), Dominique Seux (France Inter, Les Echos), Françoise Fressoz (Le Monde), Nathalie Saint-Cricq (France Télévisions)… Obiectivul Palatului Élysé este ca Emmanuel Macron să răspândească vorbe bune, să dea el însuşi elememnte de limbaj celor zece cei mai influenţi jurnalişti din presa pariziană, pentru ca cuvântul prezidemţial să se răspândească în rândurile opiniei publice şi, de ce nu, s-o influenţeze”.

Condiţia pentru ca acest prânz secret să aibă loc a fost fixată de la început de către Emmanuel Macron: jurnaliştii nu pot dezvălui că l-au întâlnit, nici să-l citeze în media, explică Eve Roger. Asta nu a fost suficient, de vreme ce existenţa acestui prânz va fi dezvăluită câteva zile mai târziu pe un canal de televiziune al serviciului public.

Polemnica nu a intârziat să izbucnească în Franţa. Edwy Plenel, celebrul director al site-ului de investigaţii Mediapart, descrie un „jurnalism de guvern”. Şi nu fără motiv, toţi editorialiştii invitaţi la acest prânz au acceptat invitaţia şi, mai mult, au preluat elemente din limbajul lui Emmanuel Macron în media în zilele următoare. Eve Roger citează drept exemplu formula potrivit căreia Preşedintele francez ar refuza „victoria iresponsabilităţii”, o construcţie de frază savant folosită la acest prânz de şeful executivului francez pentru a-i decredibiliza pe opozanţii la reforma sa a pensiilor.

Sursa: La Libre Belgique/ Rador/ Traducere: Gabriela Sîrbu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Atentie mare, s-a lansat o noua minciuna la scara planetara, emanata de niște cercetători chinezi: nucleul Pământului își încetinește rotația și o ia în sens invers. Se vehiculează în continuare ideea apocalipsei, de data asta provenind din centrul Pământului. Aia climatica n-a reușit sa păcălească și au trecut la SF-uri și mai mari.

    • @jay – Du-te bai, postacule, cu postarile tale im-becile. Informeaza-te corect inainte de a arunca asemenea bazaconii bune doar pentru hauristii aia ai tai. Ai citit studiul ala? Ai inteles ceva de acolo? Iti spun io, nimic!
      „nucleul interior este acum mai sincronizat cu restul planetei decât acum un deceniu, când se învârtea puțin mai repede. Nu se întâmplă nimic cataclismic”. „Ei cred că aceasta face parte dintr-un ciclu de șapte decenii și că punctul de cotitură anterior celui pe care l-au detectat în datele lor în jurul anilor 2009/2010 a fost la începutul anilor 70”
      Pentru cine e interesat stiintific de subiect, va duceti si cautati studiul pe Nature Geoscience si va lamuriti.

  2. Sunt disperați și simt cum pierd totul, iar atunci apelează la astfel de „șpăgi culinare”, de parca jurnaliștii n-ar avea ce sa mănânce. „Victoria iresponsabilitatii” trebuie citita ca victoria celor care vor sa păstreze valorile pe care s-a clădit occidentul, în detrimentul progresistilor precum Macron, care sunt „verzi la exterior, dar roșii în interior”.

  3. Jurnalistii aia sunt niste sarantoci, nu ca la noi!
    In Romania, cea mai mare parte din presa e cumparata de PSD si PNL cu bani publici, insemnand milioane de euro lunar, nu cu cate-un blid de mancare! 😛

  4. „Polemnica” în jurul cuvântului „prezidemțial” este marca redacției, că așa este semnat articolul, „redacția” ?!?

  5. Viteazul Macron a luat-o pe urmele lui Klaus Iohannis: ii e frica sa apara in Conferinta de presa unde jurnalisti invitati de la toate publicatiile sa puna intrebari pe subiect!
    Rusine, Macron!
    NU spun ca reforma pensiilor in Franta socialista nu e necesara, ca pensionarea la 60 de ani nu mai poate continua cand Franta are un dezechilibru urias la pensii iar durata medie de viata creste, impovarand Bugetul public de pensii al oricarei Tari dezvoltate!
    „Preşedintele Franţei Emmanuel Macron către pensionari protestatari: „Dacă nu faceţi un efort pentru cei care muncesc, nu va mai rămâne nimeni care să plătească pentru pensiile voastre. Aţi încetat să munciţi la aceeaşi vârstă ca părinţii voştri, deşi speranţa de viaţă este cu 15 ani mai mare“.
    Dar, dl Macron a procedat precum Iohannis sau Viktor Orban… intalniri cu presa „invitata”, sa nu spun „rasplatita” cu un dejun prezidential la Elisee!
    Cine n-ar vrea!!

  6. Justificarea guvernului francez este că dorește să stabilească un echilibru financiar pentru sistemul de pensii.
    Altfel spus, cere ca angajatii să lucreze mai mult pentru a putea cotiza mai mult la sistem.
    Dacă ne uităm pe ce bani se bazează statul francez, conturile arată că în 2021, sistemul a avut un plus de 900 de milioane de euro iar în 2022 a avut plus 3,2 miliarde de euro – după cum susține în ultimul raport Consiliul de Orientare a Pensiilor.
    Dar, potrivit Ministerului Muncii, deficitul la regimul de pensii ar putea ajunge la 13 miliarde de euro în 2030 și la aproape 44 de miliarde de euro, în 2050. Reforma nu va putea acoperi acest deficit.
    În Franța, vârsta legală de ieșire la pensie, a trecut, în 2010, de la 60 la 62 de ani.
    Odată cu noua reformă, Executivul dorește să crească perioada activă, până la 64 de ani.
    Practic, treptat, de la 1 septembrie se dorește adăugarea a câte 3 luni, pe an, pentru a se ajunge la 64 de ani, în 2030.