G4Media.ro

Decizii la Bruxelles cu impact asupra pieței de energie din România. Liderii…

Sursa foto: Consiliul European

Decizii la Bruxelles cu impact asupra pieței de energie din România. Liderii UE au încheiat o ședință-maraton și au decis că statele pot cumpăra gaze la comun / Criza facturilor la energie a fost subiect de dispute aprinse

Liderii UE au încheiat vineri seară, după aproape zece ore de dezbateri aprinse, o ședință a Consiliului European la care principalul motiv de neînțelegeri a fost criza facturilor la electricitate. Șefii de stat din UE au decis că țările membre pot face achiziții de gaze la comun prin intermediul Comisiei Europene, ca în cazul vaccinului anti-Covid, dar nu au ajuns la o soluție finală privind prețul energiei electrice.

Principala dispută în Consiliul European a fost între Spania și Portugalia, sprijinite de Belgia și Polonia – toate în favoarea unei intervenții agresive a UE în piața de energie, prin plafonarea prețurilor la gaze și energia electrică. Un alt grup, condus de Germania și Olanda, a respins propunerea pe motiv că ar altera radical piața internă și ar produce distorsiuni majore pe termen lung, potrivit Politico.

În cele din urmă, liderii UE au ajuns la un compromis mijlocit de Belgia și Italia, prin care cer Comisiei Europene și statelor membre să discute cu companiile din sectorul energetic și să propună măsuri temporare, care să nu aibă efecte pe termen lung.

Principalele decizii luate la Consiliul European:

– Pentru prima oară în istorie, țările membre vor putea să își unească forțele și să achiziționeze în comun gaze naturale, prin intermediul Comisiei Europene. Acest nou mecanism ar urma să aducă o forță de negociere mai mare pentru obținerea de prețuri scăzute și condiții favorabile de livrare. Scopul: scăderea dependenței de gazele naturale din Rusia

De acest instrument vor putea beneficia și Moldova, Ucraina și Georgia, precum și țările din Balcani.

– Înmagazinarea rapidă de gaze naturale. Statele membre, la propunerea Comisiei, vor trebui să se asigure până la 1 octombrie că minimum 80% din capacitățile de înmagazinare de gaze sunt umplute. Decizia mai trebuie validată de Consiliul UE

– Realizarea fără întârziere interconectărilor de gaze naturale și electricitate. Este un subiect esențial pentru România, dat fiind că diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale depinde de terminarea de către Bulgaria a unui proiect de interconectare cu Grecia, întârziat șase ani.

– Discuții cu industria pentru prețurile la electricitate. Consiliul European a cerut Comisiei Europene să prezinte, până la finalul lunii mai 2022, un plan ce va lua în considerare specificul național și mixul energetic al fiecărui stat membru.

Liderii UE au cerut instituțiilor europene să discute cu companiile din sectorul energetic opțiunile pe termen scurt prezentate de Comisie (sprijin direct pentru consumatori prin vouchere, reduceri de taxe, ajutoare de stat, plafonarea prețurilor, măsuri de reglementare, cum ar fi contractele pentru diferențe).

În același timp, liderii europeni au cerut ca soluțiile găsite pentru scăderea prețurilor la energia electrică să nu afecteze piața unică, să nu elimine stimulentelor pentru tranziția ecologică și să nu producă costuri bugetare ”disproporționate”.

Președintele Klaus Iohannis a susținut că soluțiile europene de optimizare ar trebui să vizeze decuplarea prețurilor energiei electrice de prețul gazului, pentru a evita efectul de contagiune și a invitat Comisia Europeană să prezinte propuneri în acest sens, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

– Discuții despre reconstrucția Ucrainei. Liderii UE au discutat pe larg despre invazia rusă în Ucraina și au decis înființarea unui Fond de solidaritate pentru Ucraina în vederea reconstrucției țării imediat ce atacul militar al Rusiei va înceta, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Context. La reuniunea Consiliului European a participat și președintele SUA, Joe Biden, care a mai luat parte și la summiturile NATO și G7 – toate trei evenimente având loc joi și vineri la Bruxelles.

Liderii europeni l-au reales pe Charles Michel pentru un nou mandat de Președinte al Consiliului European. (Foto: Consiliul European)

Vezi aici Concluziile Consiliului European din 24-25 martie 2022

Corespondență de la Bruxelles

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. De facto avem deja Statele Unite ale Europei! E X C E L E N T !

    • De facto avem si dictatori prin Europa, dechi sunt chit. 🙂

  2. Sa-l vedem pe Imperatore Putin cum isi mai umfla muschii!
    El avea nevoie de tari mici si fara forta, dupa principiul „divide et impera”!
    Imparatul este gooool!

    • Putin deja e un fl în calea pl, nu mai contează. Tăvălugul SUE, NATO și US va face praf și armata maro și economia rusă.
      Noua lume are deja doi poli: SUE și SUA!

    • Problema Europei este ca nu are independenta energetica. Va fi nevoie mereu sa importam gaz si petrol de undeva. Chiar si daca am incepe sa exploatam ce avem nu cred ca ne-ar ajunge. In viitorul apropiat China va face toate jocurile alaturi de Rusia, SUA a fi pe locul 2, iar Europa pe locul 3. Nu imi place ca asta va fi realitatea, dar cred ca trebuie sa ne pregatim individual pentru scenariul acesta. Cum? Aur, argint, bitcoin, mancare.
      Ca informatie, Putin a anuntat ca ar accepta aur pentru gaze si petrol, poate chiar bitcoin. Cred ca o sa revenim la etalonul de aur (si de argint) ceea ce ar fi minunat pentru clasa de mijloc. O sa existe o reevaluare a pretului la aur si argint, posibil $10.000 uncia de aur si $100-$250 pentru uncia de argint (raportat la puterea de cumparare prezenta a dolarului, scade dolarul, cresc sumele nominale).

    • Imparatul e gol si in europa. Gazele lichefiate sunt de 3 ori mai scumpe. Posibilitati stocare gaz lichefiat spre zero. Urmeaza 10-15 ani de miscari sociale. US iese cel mai bine.

  3. Pare-se că la Comisia Europeană nu s-au înțeles propunerile dulapului privind „decuplarea prețurilor energiei electrice de prețul gazului” și „evitarea efectului de contagiune”, pentru că nu apare nimic în acest sens în Concluziile Consiliului European din 24 – 25 martie. Mare păcat, dar cred că ficusul nu prea mai este băgat în seamă după aberațiile pe care le-a debitat înainte și după summit-ul NATO.
    Administrația prezidențială nu se uită totuși pe Google înainte de a folosi anumiți termeni ?
    De exemplu știu ce înseamnă contagiune ? Dulapul sigur nu știe că nu este din fizică.

    • Se pare ca tu nu poti sa respiri daca nu te impiedici zilnic de maciuca „dulapului”.
      Ati ajuns mai rau decat panaramele alea de la Haur.

    • ,,Dulapul,, este si el o creatie avand ceva la baza, dar tu weeh…ai creierul din rahat si nu emite decat judecati de rahat.
      Deci, prefer Dulapul

  4. Banuesc ca Ungaria va fi lasata „pe dinafara”. Nu de alta, dar ea suge direct de la tata Kremlinului!!!!

  5. Noi suntem irelevanti pe piata de gaze.
    La cat importam noi pentru Gazprom nici nu existam.
    Din cauza asta nu avem contracte directe cu Gazprom.
    Noi importam mai putin decat pierd aia pe conducte.
    In loc sa fim multumiti cu ce avem incepem miorlaiala specifica romanului.
    Apa,focul si romanul. De astea trei nenorociri nu scapa nimeni.

    • Noi treabia acum sa avem cea mai mare relevanta pe piata gazelor.
      Investitia Nabucco din Azerbaijan in parteneriat cu Transgaz. Blocata de Rusia si Germania. Invrstitia BRUA blocata de Rusia si Ungaria. Exploatarea platoului M Neagra blocata de Rusia si PSD.

  6. decizia militara si cea economica se muta la nato si bruxelles . in curind si decizia politica se va lua cu majortati nu cu unanimitati . momentul este de exceptie . vedem cum sunt atrase in acest joc si tarile marginale UE . o expertiza de exceptie a UE.

  7. vedem cu ochiul liber cum tripleta iohannis , citu , ciuca, aseza romania in matca ei de normalitate .

  8. Prefer sa plătesc 3 4 ani gaz și benzina mai scumpa pana vin alternativele și implementarea la scara mai larga a energiei verzi. Rusia e pe făraș, în 20 de ani nu se va mai consuma gaz decât în Africa, astfel ca Rusia nici putere regionala nu va mai fi. Noi evoluam, ei merg în epoca de piatra.

    • Hahaila, în creierasul ala al tau are loc termenul de petrochimia?…poti sa te plimbi cu bicicleta sau căruța trasa de cai, dar transportul de mărfuri va utiliza încă 100 de ani combustibili fosili…agricultura are nevoie de îngrășăminte chimice, deci consumul de gaz nu scadă așa ușor…iar dacă nu bate vântul, sau nu e soare te întorci la gaze naturale, carbunele e prea poluant.

  9. #Gicu bugetar wannabe

    „Imparatul e gol si in europa. Gazele lichefiate sunt de 3 ori mai scumpe. Posibilitati stocare gaz lichefiat spre zero. Urmeaza 10-15 ani de miscari sociale. US iese cel mai bine.”

  10. Bravo tată! Încep să dispară o parte din băieții deștepți.