G4Media.ro

Președintele Consiliului European: UE ar trebui să vândă activele rusești pe care…

Sursa foto: European Council

Președintele Consiliului European: UE ar trebui să vândă activele rusești pe care le-a confiscat prin sancțiuni și să folosească banii pentru reconstrucția Ucrainei / Michel este primul lider UE de rang înalt care susține această propunere

Uniunea Europeană ar trebui să confiște și să vândă activele rusești pe care le-a confiscat prin sancțiuni și să folosească veniturile pentru reconstrucția Ucrainei, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, relatează The Guardian.

Într-un interviu acordat agenției de știri Interfax-Ucraina, Michel a declarat: „Sunt absolut convins că acest lucru este extrem de important nu doar pentru a îngheța activele, ci și pentru a face posibilă confiscarea lor, pentru a le pune la dispoziție pentru reconstrucția țării”, a spus liderul UE.

„În opinia mea, este o chestiune de corectitudine”, a adăugat el.

Luna trecută, UE a anunțat că a înghețat active în valoare de 30 de miliarde de euro aparținând mai multor persoane din Rusia și Belarus aflate pe lista neagră. Observațiile lui Michel îl fac pe acesta să fie primul oficial de rang înalt al UE care propune confiscarea acestor active, relatează AFP.

Președintele american, Joe Biden, a propus săptămâna trecută ca activele confiscate ale oligarhilor să fie „vândute” pentru a „remedia răul cauzat de Rusia și pentru a ajuta la construirea Ucrainei”.

Dar grupurile de apărare a drepturilor omului au avertizat că orice legislație în acest sens ar putea încălca garanțiile unui proces echitabil, o îngrijorare recunoscută de Michel.

Confiscarea activelor persoanelor sancționate „nu este atât de simplă” și ar fi „un proces dificil și lung”, a spus el.

Sursa foto: European Council

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...