G4Media.ro

Liderii UE vor avea un Consiliu European extraordinar în 9-10 februarie/ Migraţia…

Sursa foto: Unsplash / ALEXANDRE LALLEMAND

Liderii UE vor avea un Consiliu European extraordinar în 9-10 februarie/ Migraţia ar putea fi un subiect pe agenda discuţiilor

Un Consiliu European extraordinar va fi convocat în 9-10 februarie la Bruxelles, iar migraţia ar putea fi pe agenda discuţiilor, alături de alte subiecte presante, între care energia, informează Politico.eu, care citează mai mulţi diplomaţi europeni, transmite News.ro.

Liderii UE vor discuta din nou despre ce poate face Europa în faţa preţurilor ridicate la energie, dar şi în faţa concurenţei SUA, care subvenţionează puternic energia verde. Pe agenda discuţiilor s-ar putea afla însă şi subiectul migraţiei.

Mai multe ţări din UE, printre care Belgia şi Austria, fac presiuni de luni de zile pentru a include migraţia pe agenda discuţiilor din UE la cel mai înalt nivel, dar până acum acest lucru nu s-a întâmplat încă şi nu e bătut în cuie nici că se va întâmpla în februarie, însă există această posibilitate, menţionează POLITCO.

Pentru România, discuţia despre migraţie este cu atât mai importantă cu cât Austria a dat semnale că ar fi dispusă să-şi ridice veto-ul în privinţa aderării la Schengen, dacă se iau noi decizii în privinţa politicii de migraţie şi azil.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi seara, după reuniunea Consiliului European, că au fost făcuţi „paşi în direcţia bună” privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. „Concluzia mea e simplă – toţi actorii au înţeles că avem o problemă care trebuie rezolvată”, a adăugat şeful statului, care a mai spus că aşteptarea sa este ca România să intre în Schengen în cursul anului 2023.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai spus că a discutat cu premierul suedez pe tema aderării României la Schengen, având în vedere că Suedia va prelua pentru următoarele şase luni preşedinţia Consiliului European. ”Am avut o discuţie cu premierul suedez, i-am prezentat problema, a înţeles-o foarte bine. Sigur că nu şi-a luat un angajament ferm, într-o discuţie care a fost o primă discuţie exploratorie, dar eu sunt convins că, în momentul în care cele două chestiuni – votul austriac şi votul olandez – primesc o clarificare, chestiunea va fi imediat pe agenda Consiliului JAI”, a declarat Klaus Iohannis la Bruxelles.

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Austria a dat semnale că ar fi dispusă să-şi ridice veto-ul? Ăștia mint cum respiră, dacă azi îți promit sprijin, mâine te scuipă în față. Cât despre Suedia, poziția ei este clară: plăcuța suedeză. Dacă am votat prea repede pentru admiterea Suediei în NATO, asta merităm.

    • Când s-a votat admiterea Suediei în NATO de către România, ei nu anunțaseră ca sunt împotriva întrării noastre în schengen.

  2. „Austria a dat semnale că ar fi dispusă să-şi ridice veto-ul …”

    De unde și până unde?!

    A explicat cumva Austria de ce a sprijinit în mod xenofob Croația să fie membră Schengen și a împiedicat România? Dacă migrația ar fi fost o problemă reală, s-ar fi opus în primul rând Croației.

    Atunci?! A dispărut adevăratul motiv pentru care Austria s-a opus României? De unde știm, dacă nimeni nu a identificat motivul real?