G4Media.ro

Deceniul baronilor. Cum și-a sacrificat România dezvoltarea pe mâna PSD

Deceniul baronilor. Cum și-a sacrificat România dezvoltarea pe mâna PSD

2019 se anunță încă un an pierdut pentru dezvoltarea României, la fel ca anul Centenarului, la fel ca ultimii șase ani cu PSD la putere. Guvernul și coaliția pregătesc noi creșteri de salarii la bugetari, creșteri de pensii, dar zero investiții care să aducă plus-valoare în economie. Un alt indiciu al ratării șanselor: la trei ani de la dezastrul din Colectiv, investițiile în secțiile de arși sunt minime, statul controlat cap-coadă de PSD e la fel de neajutorat.

Sudul și estul țării sunt izolate de vest și de Europa din cauza infrastructurii, marile proiecte sunt ucise din fașă. Piața muncii a ajuns la punctul de rupere din cauza taxării inflexibile, companiile se sufocă fără forță de muncă și fără drumuri pe care să își transporte produsele, sistemul de educație nu mai produce suficientă resursă.

În schimb, baronii locali și bugetarii se dezvoltă armonios și consumă majoritatea resurselor statului. Au fost șase ani de stagnare pentru România, fix după ce guvernul Boc pusese ordine în finanțele publice prin eliminarea pensiilor speciale, interzicerea cumulului pensie – job la stat și stăvilirea angajărilor la stat. Anul viitor intrăm în al șaptelea an de guvernare pesedistă, cea mai lungă perioadă în care un partid s-a aflat la putere și nu mai poate recurge la greaua moștenire pentru a-și explica neputința.

2013 a fost primul an în care PSD a rupt echilibrul. Sub presiunea baronilor înfometați de prea multă Opoziție, Victor Ponta a acceptat tăierea banilor de la marile investiții și canalizarea spre podețe, drumeaguri și sute de mici proiecte din care baronii și-au tras partea lor însemnată. A ”beneficiat” și de sprijinul unor miniștri catastrofali, precum Dan Șova, care a distrus și bruma de proiecte rămase în lucru.

Dacian Cioloș nu a apucat să schimbe nimic în 2016 din acest sistem construit pentru baroni. Nu a schimbat nimic din bugetul construit de PSD, nu i-a deranjat cu nimic pe Liviu Dragnea și prelungirea acestuia din guvern, Vasile Dâncu.

Guvernele succesive moșite de Liviu Dragnea au dus stagnarea la apogeu. Dependent de baronii pe care îi manevrează cu biciul și zăhărelul, Dragnea a împărțit banii din buget după nevoile lor și ale PSD, nu ale societății. Proiectele mari de investiții au tot fost amânate și schimbate până când au adus-o la exasperare și pe Corin Crețu, comisarul european susținut fix de PSD.

Conștient că fondurile europene aduc pericolul transparenței, fix ca în dosarul Teldrum, Dragnea – sfătuit de Darius Vâlcov – a inventat fantasma proiectelor public-privat, o struțo-cămilă care a amânat suplimentar proiecte abia convenite (cazul autostrăzii Comarnic – Brașov). E o soluție nefezabilă dintr-un simplu motiv: PPP-urile se bazează pe încrederea totală între partenerul public (firmă) și stat, or așa ceva nu prea există în România.

PSD a făcut un singur lucru bun în ultimii doi ani: a crescut salariile medicilor, asistentelor și profesorilor, confruntat cu exodul masiv și depopularea spitalelor și școlilor. Problema e că majorările s-au pierdut în marea de creșteri salariale date fără discernământ la toți bugetarii, indiferent de performanțe și eficiență. Așa au ajuns să beneficieze de salariile uriașe mii de pile de partid, neamuri și amante, lipitori de afișe recompensați cu un post călduț. O altă problemă e că investițiile în actul de educație și actul medical au rămas în urmă; nimeni nu face educarea profesorilor în acord cu noile cerințe.

În materie de investiții majore, anii 2017 și 2018 au adus o avalanșă de promisiuni, dar bilanțul din teren e catastrofal. Nici o mare investiție inaugurată, nici măcar începută. Toți banii se scurg tot înspre baroni și firmele lor hrăpărețe, plus clientela de partid de la vârf.

2019 se anunță chiar mai rău. Un an electoral în care urmează creșterea cu 25% a salariilor bugetarilor și creșterea fondului de pensii cu 8,4 miliarde de lei prin noua lege a pensiilor de la 1 septembrie 2019. Ca să mai facă rost de niște bani la buget, guvernul PSD-ALDE pregătește creșterea salariului minim (spre disperarea mediului privat), dar și majorarea accizelor.

O problemă suplimentară e scăderea consumului și încetinirea evidentă a creșterii economice, ceea ce va complica suplimentar misiunea de împărțire a banilor. Datele statistice arată o scădere timp de trei luni consecutiv a tranzacțiilor imobiliare (iulie, august, septembrie), ceea ce va antrena încetinirea pieței de construcții.

Constrânși să rămână în interiorul țintei de deficit de 3% din PIB și sub presiunea încă unui val de creșteri de pensii și salarii, PSD-iștii vor sacrifica, pentru încă un an, investițiile. Perspectiva anului 2019 e horror: încă un an pierdut, un an în care pomenile electorale vor curge, salariile bugetarilor și pensiile vor mânca și bruma de bani rămași la buget. Încă un an în care sute de mii de români vor pleca din țară ca din calea ciumei, conștienți că PSD le macină lent anii și viața.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. România nu a sacrificat nimic, romanii in schimb sunt atât de prosti și puturoși, încât vor da țara pe mâna celor care le promit mocaciuni și munca putina. De fiecare data. Pe lângă asta toți așa ziși politicieni romani sunt doar o gloata de oportuniști in principal de stânga. Cioloș e un macron wannabe iar de PNL si PSD nu e cazul sa mai discutam, ne-am lămurit cu ei… așa ca cei care mai au ceva repere morale care constau in munca, onoare și respect, împachetați, e singura soluție

    • Nu sunt de acord ca Ciolos „e un Macron wannabe” si nu sunt de acord ca ar trebui sa plecam din tara.

      Asta vrea PSD, sa ne dea afara pe toti cei cinstiti si muncitori. Ei bine, eu nu plec. Nu sunt ca cei 11 milioane care n-au votat in 2016 si apoi o parte au fugit peste hotare.

      Vreau sa raman si sa le spun compatriotilor cat de cretini sunt ca nu voteaza si sa le dau lectii in materie. Daca nu o fac eu, astia mor prosti.

    • Nu noi trebuie sa plecam, ci ei hotii de la PSD, ALDE si UDMR. Sa pleci si sa iti incepi o viata de la zero intr-o cultura diferita este extrem de greu. Sa te reidici de pe scaun si sa te duci la vot e mai usor, si trimiti la gunoiul istoriei pe cei de la PSD, ALDE si UDMR. Asta e solutia. Cum pot unii sa spuna ca trebuie sa pleci din Romania ca nu se schimba nimici, cand ei nu isi ridica fundul de pe scaun sa se duca la vot. Daca vrei o Romanie altfel te duci la vot. Ciolos si USR au demonstrat ca pot face treaba. Avem deci alternative.

    • Noroc cu usr…partidul pe care nici aia de se lauda ca l sustin nu l au votat..

    • Bine. Ar fi frumos să împacheteze și trolii și să-i ia cu ei. Cu onoare cu tot. Inclusiv pe cei plini de respect dar mai ales pe aceia care muncesc după punctajul ” totu-i o apă și un pământ, o să fie rău, plecați, n-avem nicio șansă, e predestinat cu escrocii”.

  2. Nimic despre recuperarea banilor furati… ANAF antifrauda avem?

    • inspectorii aia dupa ce ii vezi iti dai seama ca nu pot recupera nici un leu real de la cine nu vrea sa il dea. pe foaie sunt foarte buni, iti calculeaza accesorii de plata fara numar…dar la plata efectiva…fiecare cum are chef!

    • Asta-i inca o legenda: cica sa nu-i mai bagam in puscarie! Mare diversiune!!!
      Mafia (PSD) o alimenteaza cu foc mocnit. Stie ca nu se face nimic.
      NICIODATA nu se recupereaza toata paguba, deci furtul ramane ca un imprumut, pe termen incert. Faptuitorul ramane in activitate si poate sa o ia de la capat.
      Ce nu pricepeti? … Puscaria este PEDEAPSA. Nu doar recuperarea unei sume discutabile. Acum se discuta daca sa se restituie suma furata eventual cu un adaos de 20%. HAHA! In cat timp? Cand poate…
      Cat e dobanda totala la o intazriere de plata de 5 ani (atata poate investiga anaf)? Presupunand ca s-a evaluat prejudiciul total, nu numai ce i-a scapat smecherului din greseala sau de fenta si s-a prins anaful (sau n-a fost acoperit bine cu … parandarat). In timpul asta el si i-a rulat de 5 ori.
      Daca sunt bagati in puscarie, nu mai au ocazia/curajul sa mai fure. Nu mai crede nimeni dupa aia ca e „negustor cinstit”
      Asadar, lasti-o moarta cu recuperarea – este doar un miraj. Cand sa-l atingi, dispare in neant.
      Ai prins hotul, strange-l de oooooooooo si lasa-l sa si le numere in institutiile create de mii de ani pentru recluziune si alte distractii.

  3. Și uite-asa ne trece viața!

  4. desi in Anul Centenarului ducem lipsa de forta de munca, salariile -cele mai mici din UE nu cresc, ba chiar importam forta de munca
    Auf Wiedersehen!

    • tu crezi ca daca ti-ar da un salariu triplu, ai putea conduce 3 camioane odata ? mare model de discernamant esti stimabile ! cred ca nu ai vazut cam prin ce domenii bate vantul din lipsa de oameni.

  5. Dupa cum bine spunea un om destept, suntem o tara mare dar un stat mic.
    Mic, adica hot, incompetent, lenes, corupt.

  6. ” Încă un an în care sute de mii de români vor pleca din țară ca din calea ciumei, conștienți că PSD le macină lent anii și viața.”

    Total de acord. Am 35 de ani, casatorit, deja am biletele de avion luate si 2019 nu ma mai prinde acasa. Nu se mai poate, nu avem nici un viitor cu astia la putere si apoi, chiar daca vine alt guvern, cum a fost Boc, ce facem? Repetam istoria?

    Prostalaii l-au injurat pe Boc cand a facut curatenie si n-au vazut n-a facut decat sa mature in urma urgiei rosii. L-au injurat la pachet cu Basescu alimentati de puscariasul Voiculescu si antenele lui. Iar apoi nu s-au dus la vot, au stat acasa ca idiotii. Dar sa le fie de bine, n-o sa manance pensie de pe urma mea…

    Adio Romania, ramai cu bine. Adio, si la autogara!

  7. La fel cum si-a sacrificat si ceilalti ani pina la cei 21 din 28 in care psd a condus Romania dupa 89 (fie direct fie din umbra cum a fost cazul guvernarii Tariceanului). Nu mai vorbesc ca si ceilalti care au condus in restul timpului tot niste resturi ale marelui partid erau majoritatea (il putem admira azi, spre exemplu, pe marele prim al Conventiei, Ciorbea, in toata splendoarea lui) .
    Pai de, grei de cap da’ mindri ca sintem asa.

  8. Felicitari D-le Pantazi:
    Excelenta radiografie a ceea ce este Romania actuala!

  9. asa este, cu 10 ani in urma multi credeaa ca intrind in NATO si UE vom deveni o tara moderna cu autostrazi, cu justitie, creadeau ca exodul populatiei va incetini, PSDul dupa ce 10 ani au stat pe fluxurile de bani si au furat miliarde nu ii mai intereseaza nimic, ei si-au cumparat businessuri prin multe tari iar noi iarasi raminem cu tara furata si saraca