G4Media.ro

De ce Trump a fost câștigătorul reuniunii NATO de la Bruxelles

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Pentru ca este cel mai bun politician al planetei?!?!

  2. Trump de fapt nu a obţinut creşterea cheltuielilor militare, erau lucruri cu care membrii „rău-platnici” ai NATO erau deja de acord. Nu a obţinut nicio creştere peste ce era deja agreat.

    Trump minte cum respiră, nu mai fiţi fraieri, e doar un şarlatan.

  3. Nu stiu de unde au aparut sumedenia de articole laudative pe g4media despre omul asta care nu emana altceva decat prostie de fiecare data cand deschide gura. De cand e marele castigator doar pentru ca asa zice el ?
    Nu inteleg cum oamenii destepti se uita in gura astora prosti si grandomani , dar exista destule exemple in istorie(hitler, stalin, nero etc) asa ca probabil isi au si ei rolul in natura

  4. Iata un alt articol laudativ si „biased” la adresa presedintelui Trump/SUA. Unul care se doreste a oferi o „radiografie” a dinamicii reuniunii NATO la Bruxelles centrata in special pe personalitatea agresiva trumpiana in baza careia „succesul” sau personal/individual primeaza fata de cel al NATO colectiv. Parca, in felul acesta, se aducea laude conducatorului mult iubit ante 1989… mesaje personlizate care au in vedere doar persoana. Nu ne-am schimbat prea mult de atunci.

    Se va putea vorbi despre „succesul” lui Trump atunci cand tarile membre NATO isi vor fi marit cheltuielile militare, adica cele 21 dintre cele 29 de tari membre. Asa ceva se va intampla in ani de zile…

    Din nou partial adevarat cele afirmate aici (dupa cum sunt si alte articole de la G4Media). Nu se poate vorbi de succesul trumpian decat partial. Dansul nu pare sa aiba vreo cultura politica internationala sau tact diplomatic, respectiv expertiza si know-how in relatii internationale, respectiv in negociere si comunicare. Se comporta ca un „bullying child” la scoala.

    Trump ramane un „businessman politic” si nu doreste ceea ce se numeste „free riders” in NATO. El gandeste ca un afacerist relatia SUA cu NATO si NATO-UE, cu alte cuvinte din punct de vedere al profiturilor si in baza: „you get what you pay for”. Dar si cu diverse tari UE, respectiv asiatice. El apreciaza mai mult acordurile bilaterale decat cele institutionale si ramane un „lone rider/wolf”.

    „Succesul” presedintelui american are la baza stilul american de negociere si comunicare in afaceri suplinit de o personalitate agresiva, probabil regizata, studiata si diseminata – dupa cum s-a reiterat in divesele comentarii de pe siteul G4Media anterior.

    Dar in spatele sau se afla complexul militar-industrial american cu ale sale corporatii, precum Raytheon, Lockheed, Northrop Grumman, CACI, etc. si lobby militar american, la care se adauga cel academic-industrial. In plus, 21 membre NATO si-au redus efectivele militare (2011-2018), din cele 29, desi incepand cu 1949 tarile membre UE raman dependente de fortele NATO/SUA.

    S-a pus intrebarea daca exista o „doctrina Trump” de politica externa si, iata unul dintre oficialii Casei Albe a declarat ca aceasta se rezuma la „We’re America, Bitch” sau dupa cum sublinia un alt oficial „There’s the Obama Doctrine and the ‘Fuck Obama’ doctrine…We’re the ‘Fuck Obama’ Doctrine, dupa cum relateaza J. Goldberg (https://www.theatlantic.com/politics/archive/2018/06/a-senior-white-house-official-defines-the-trump-doctrine-were-america-bitch/562511/). Oare chiar asa sa fie?

    De fapt, ethosul trumpian in materie de politica externa, cel putin, se sprijina pe aceasta realitate, adica spiritul afacerist al sau. Dansul nu are carisma predecesorilor sai republicani, precum R. Reagan, spre ex., sau a lui Kennedy, respectiv Obama, in calitate de democrati. Presedintele Trump, dupa cum a fost subliniat si in alte comentarii, „rupe tiparul diplomatic”, este „politic incorect” si nu se sfieste sa afirme niste realitati intr-un mod brutal, direct, sincer insa bazat pe fapte. Desi, uneori si dansul exagereaza.

    Acest stil este opus stilul oriental, japonez, coreean, spre ex., caracterizat prin „salvarea fetei”, armonie de grup, aprobare de la superiori, opacitate, politeturi, discretie si reticenta, pentru a numi doar cateva dintre caracteristici. Japonezul are 1000 de fete. Dupa cum se stie in studiile de specialitate de comunicare si negociere internationala, stilul american este unul direct, adesea brutal, deschis, cu cartile pe masa, constructiv si critic. In plus, presedintele Trump „sparge” tiparul diplomatic prin felul lui de a fi.

    Este clar ca cele 8 tari care fie au depasit pragul de 2% sau se straduiesc sa-l atinga, nu reprezinta nici macar 1/3 din tarile membre NATO. Deci, in pofida declaratiilor si a luarilor de pozitie, NATO ramane inconsecventa in privinta cheltuielilor militare, a intereselor economice ale fiecarei tari, dar mai ales a diviziunii existente intre unele tari din Europa vestica si cea central-estica cu privire la Rusia, Iran si dinamica sino-asiatica si la actiunile militare NATO/SUA de pana acum (Irak, Siria, etc.). Si de unde succesul lui Trump?
    Presedintele Trump adopta ceea ce americanii numesc tactica „stick or carrot”, deci el vine in Bruxelles cu „bata” in mana sa faca ordine. Iar maniera sa de pe continentul Europei, vis-a-vis de Germania, conferinta de presa de la sfarsitul summit-ului, dinamica cu alte tari membre NATO, se afla la cealalalta extrema fata de cum s-a comportat Trump in Anglia fata de PM Theresa May si ziaristii MSM americana si britanica, ieri 13 iulie. Acolo, Trump era rezervat, politicos, incerca sa se scuze fata de criticile aduse lui May si Johnson, sau fata de Brexit, pe cand in Bruxelles presedintele american a fost zeul Marte! Ziaristii nu l-au crutat pe Trump insa nici pe May la Chequers (https://www.youtube.com/watch?v=8mAL2Nq9qSQ – merita urmarit, este foarte interesant dpdv al comunicarii, limbajul corporal, continut fata de cel din Bruxelles la https://www.youtube.com/watch?v=XVO4CV64dO4). In Bruxelles, ziaristii au fost „soft”. Inclusiv reprezentantul unui canal media romanesc.

    Cert este ca pentru Trump interesele militare merg mana in mana cu cele economice. Insa nu si pentru tarile membre UE. Pentru SUA este vital ca UE sa renunte la acordurile si schimburile comerciale cu Rusia, mai ales cele energetice, dar si cu Iran, desi UE a activat o lege care permite companiilor europene sa continue sa faca afaceri cu Iran. De aici si embargoul impus Rusiei, dar si Iranului.

    Nu numai Germania este criticata atat de virulent de Trump. Insa, o parte din tarile membre UE se arata nemultumite fata de stilul dictatorial trumpian. In acest sens, si ambasadorul SUA in Germania, Richard Grenell, a fost criticat pentru afirmatiile sale cu privire la sprijinul sau pentru miscarile de dreapta nationaliste din UE.

    Atitudinea lui Trump fata de aliatii NATO cu privire la dinamica aliantei, in general, si la cresterea cheltuielilor militare ale aliatilor, in particular, este justificata – critica sa are propria sa istorie inca din 2 septembrie 1987 cand dansul a platit cca 95,000 dolari pentru o reclama ce critica faptul ca SUA apara tari membre NATO pe banii contribuabilor americani. Fara sentimente sau emotii, fara prietenii sau cunostinte. De aici, si acuzatiile sale la adresa Germaniei cu privire la NordStream 2, a gazului provenit de la rusi.

    Trump doreste sa vanda LNG (gaz lichefiat) germanilor si astfel sa incaseze miliardele pe care le primeste Rusia. Nimic mai mult, nimic mai putin. Interesele militare merg mana in mana cu cele de afaceri, economice. Iar Trump tocmai asta vrea sa aplice in relatia SUA-UE.

    Insa, europenii au alta viziune. Mai mult, cel putin 6 aliati americani intretin relatii comerciale cu aceasta, printre care Turcia (care doreste sa cumpere sistemul S400), Arabia Saudita (partener traditional al SUA), Israel, Pakistan, Corea de sud, Filipine.

    In plus, articolul subliniaza sondajul Pew Research Center in care aproape 90% din republicani il sustin pe Trump dar aceeasi institutie la 9 iulie a reiterat faptul ca doar 47% dintre republicani sustin NATO (in scadere) si 78% dintre democrati (in crestere) favorizeaza aceasta alianta militara punctul 5 din http://www.pewresearch.org/fact-tank/2018/07/09/nato-is-seen-favorably-in-many-member-countries-but-almost-half-of-americans-say-it-does-too-little/). Aici se poate remarca retorica academico-industriala, pe langa cea militar-industriala, care pare sa sustina actiunile militare SUA in lume.

    In plus, doar 40% dintre republicani il plaseaza pe locul 3 pe Trump in privinta popularitatii fata de 57% pentru Ronald Reagan („Partisan differences in view of the best president” in http://www.people-press.org/2018/07/11/obama-tops-publics-list-of-best-president-in-their-lifetime-followed-by-clinton-reagan/).

    Deci, cele 90% dupa cum afirma articolul nu se justifica in randul majoritatii republicanilor decat atunci cand se furnizeaza si sursa! La data de 11 iulie Pew Research Centere avea doar doua sondaje care nu aduceau in discutie cei 90%. De aceea, stilul de a insira sursele media de la sfarsitul articolului nu furnizeaza punctual datele si informatiile pe care le regasim in acest articol.
    Pacat ca se face un „conglomerat” de surse MSM la sfarsitul articolului si nu punct cu punct dupa cum se procedeaza in mod traditional in MSM. Cine ce a spus? Totu-i in general…

    Mai mult, cca 74% dintre americani nu au incredere in stilul de lider mondial al lui Trump (punctul 2 din http://www.pewresearch.org/fact-tank/2018/07/13/key-public-opinion-findings-on-trump-putin-and-the-countries-they-lead/). De asemenea, popularitatea SUA a scazut de la cca 64% in anii trecuti la 50% in 2017 pe cand cea a Rusiei a crescut de la 28% la 35% (punctul 6 din http://www.pewresearch.org/fact-tank/2018/07/13/key-public-opinion-findings-on-trump-putin-and-the-countries-they-lead/).

    Astfel, Polonia este prima tara care deja primeste gaz lichefiat de la americani, aparent mai scump decat cel traditional. Mai mult, dupa cum se documenteaza in Defense Expenditure of NATO |Countries (2011-2018), doar Polonia si-a marit contingentul militar NATO de la 97.000 (2011) la 118.000 (2018), alaturi de Republica Ceha, Estonia, Latvia, Lituania (8.000 la 15.000), Romania (66.000 la 69.000). Celelalte 21 tari membre NATO si-au redus personalul militar, cu exceptia Ungariei si a Slovaciei care a ramas la fel.

    In privinta cresterii cheltuielilor militare NATO, se remarca doar tarile baltice – Estonia (2,14%), Latvia (2%), Lituania (1,96%) Polonia, Romania (1,93%), Grecia (2,27%) si Marea Britanie, alaturi de SUA. Germania are doar 1,24%, Belgia 0,93%, Olanda 1,35% iar Franta 1,81%, spre ex.

    Astfel, este evidenta linia de diviziune dintre estul Europei, Polonia si vestul UE cu privire la NATO. De aici si speculatiile fara fond, de dezinformare, in urma unor articole G4Media cu privire la ingrijorarea tarilor UE fata de o apropiere SUA-Rusia sau Trump-Putin. Daca 21 de tari nu doresc sa creasca cheltuielile sale militare inseamna ca sunt ingrijorate vis-a-vis de Rusia?

    La fel ca si in pragul razboiului din Irak cand, in baza unor „fake news” cu privire la armele nucleare ale lui Sadam Hussein, NATO a atacat Irakul. Sau cazul Skripal. Sau atacul asupra Siriei.

    NATO a incalcat propriul Charter atat in cazul Irak-ului cat si a Siriei, recent in aprilie 2018. In baza ARTICOLULUI 6 numai atunci cand o tara membra NATO este atacata teritorial intra in vigoare ARTICOLUL 5. Deci, practic NATO procedeaza ilegal si pe baza de „fake news”. Iar Romania intra pe aceasta orbita a dezinformarii, a deceptiei si a confruntarii cu Rusia. Deci, aparent toti cei implicati, doresc ca Romania sa procedeze la un razboi cu aceasta.

    In plus, Trump a reiterat in numeroase ocazii ca doreste o relatie de prietenie cu Putin care nu-i este nici dusman nici prieten ci „concurent/rival/competitor”. Dupa cum sublinia in conferinta de presa de la Chequers de ieri, 13 iulie, Trump este acuzat de faptul ca „Anything you do it’s going to be ‘Oh Russia, he loves Russia’. I love the US but I love getting along with Russia and China and other countries” (minutul 43:49 la https://www.youtube.com/watch?v=8mAL2Nq9qSQ).

    In articol se remarca ca pentru „a mia oara” Trump le-a cerut aliatilor sai cresterea cheltuielilor militare. Total fals astfel, acum la reuniunea NATO ar fi a 1001-a oara cand Trump aduce vorba despre acestea.

    Astfel, Trump iubeste America insa crede ca relatia sa cu Putin/Rusia este buna si isi doreste sa aiba relatii bune nu numai cu Rusia ci si cu China sau… Corea de Nord. El doreste pacea in lume. Inainte de a pleca din Washington, presedintele Trump declara ca intalnirea cu Putin ar putea fi cea mai usoara fata de cea de la Bruxelles sau din Anglia.

    In privinta surselor diplomatice conform carora Trump ar fi declarat ca NATO este la fel de rea ca si NAFTA, The Hill este una dintre ele la http://thehill.com/homenews/administration/394574-trump-told-g-7-leaders-that-nato-is-as-bad-as-nafta-report. Tocmai de aceea este bine sa fie indicata sursa!

    Este clar ca cele 8 tari care fie au depasit pragul de 2% sau se straduiesc sa-l atinga, nu reprezinta nici macar 1/3 din tarile membre NATO. Deci, in pofida declaratiilor si a luarilor de pozitie, NATO ramane inconsecventa in privinta cheltuielilor militare, a intereselor economice ale fiecarei tari, dar mai ales a diviziunii existente intre unele tari din Europa vestica si cea central-estica cu privire la Rusia, Iran si dinamica sino-asiatica si la actiunile militare NATO/SUA de pana acum.

    PS: presedintele Iohannis, in timpul pozelor de familie/grup purta ochelari. Era singurul desi si PM May i-a avut dar si i-a dat jos. Acest gest al presedintelui evoca aparent o atitudine sfidatoare si lipsita de respect fata de restul oficialilor. Ce ar fi fost ca toti cei adunati sa aiba ochelari de soare! Ce poza ar fi iesit? Probabil ca si cea in care toti se uitau in sus cand s-au dat drumul baloanelor…Nu degeaba dansul era mereu in randul al-3-lea.

    Aceasta realitate ar putea fi interpretata si altfel, a propos de „relatia speciala si tot mai apropiata” dintre SUA si Romania. Singura relatie „la cel mai inalt nivel de special” pe care o are SUA este cu Marea Britanie, dupa cum reitera Trump la conferinta de presa cu May: „the highest level of special with the UK”…

    Deci, relatiile speciale ale SUA fata de alte tari au diverse grade, nivele de „special”. Oare cam pe unde se situeaza Romania?

  5. Un articol stupid urmat de comentarii inteligente si informate.
    Eu zic sa puneti numai titlul ca scriem noi articolele. Poate mai aflati cite ceva.