G4Media.ro

De ce sunt vitale numirile de procurori șefi la DNA, Parchetul General…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

De ce sunt vitale numirile de procurori șefi la DNA, Parchetul General și DIICOT. Ce fel de oameni vor pune ministrul Predoiu și președintele Iohannis?

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a deschis procedura de selecție a noilor procurori-șefi (Parchetul General, Direcția Națională Anticorupție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism), ale căror mandate expiră anul viitor, la sfârșitul lunii februarie.

Actuala garnitură de șefi, selectată tot de ministrul Predoiu, s-a dovedit mediocră sau chiar catastrofală, după cum G4Media a avertizat de la bun început, în urmă cu trei ani. În mod previzibil, Georgiana Hosu a trebuit să demisioneze de la șefia DIICOT în septembrie 2020, la câteva luni de la numirea în funcție, după ce soțul ei a fost condamnat pentru corupție.

Gabriela Scutea la Parchetul General și Crin Bologa la DNA au livrat prea puțin, dar nici nu au făcut figură de executanți perfecți. Nu s-au ridicat la înălțimea așteptărilor publice, dar nici nu s-au făcut preș la partid. Greu de crezut, așadar, că mandatele lor vor fi prelungite încă trei ani.

Același Cătălin Predoiu are acum ocazia să arate că înțelege importanța celor trei funcții-cheie în sistemul de putere și să facă, în consecință, alegeri ceva mai inspirate. Alegerea unor procurori șefi cu adevărat independenți, puternici și buni profesioniști devine din nou o chestiune vitală pentru echilibrul de putere în stat.

Există riscul real ca, în 2024, întreaga putere să ajungă la PSD. Or, am văzut cu toții în timpul regimului Dragnea cât de importante s-au dovedit câteva instituții-cheie, mai ales justiția, într-un moment dramatic pentru democrația românească. Atunci a fost esențial ca Parchetul General, DNA sau DIICOT să rămână în picioare. Pentru a le dărâma, PSD a distrus atunci legile justiției în Parlament. Răul n-a fost îndreptat pe deplin nici în ziua de azi.

Cu procurori slabi sau mediocri sistemul de putere va scăpa de sub orice control democratic dacă peste mai putin de doi ani vom ajunge cu un singur partid călare peste țară. Noii procurori-șefi vor avea mandat până în februarie 2026. Nimeni nu spune că nu vor putea  fi înlocuiți de noua putere, așa cum au procedat Liviu Dragnea și Tudorel Toader cu Laura Codruța Kovesi, dar este un proces lung și cu costuri politice inevitabile.

Pe de altă parte, ministrul justiției, Cătălin Predoiu, va fi presat din toate părțile să propună noi mediocrități care să le garanteze liniștea politicienilor de la putere. Ce interes ar avea PNL sau PSD să instaleze procurori puternici în fruntea Parchetului General, DNA și DIICOT? Guvernează de un an fără să fie deranjați serios de vreo instituție a statului iar grosul banilor din PNRR abia acum începe să vină. Cine vrea să se trezească, tocmai acum, cu procurori la ușă?

De ce și-ar bate Klaus Iohannis singur un cui în talpă numind procurori-șefi care, eventual, să-l ia la întrebări la ieșirea din mandat pentru afacerea BMW sau pentru afacerea vaccinurilor Covid donate? Nimeni nu-și dorește revenirea la epoca Băsescu, atunci când însăși familia șefului statului a sfârșit prin a fi anchetată.

Numai că situația este mai complicată decât pare la prima vedere. În primul rând, liberalii vor trebui să predea șefia guvernului lui Marcel Ciolacu peste șase luni. Potrivit înțelegerii din coaliție, PSD va avea poziția de premier din mai 2023. Va conduce țara un an și jumătate, va împărți resursele publice, contractele mari și funcțiile importante. PSD va organiza alegerile din 2024, dacă protocolul va fi respectat. Își permit liberalii și Klaus Iohannis să le lase spațiu de joc pe tot terenul fără ca pesediștii se teamă de vreo instituție?

Poate că liberalii și șeful statului nu au realizat că, deja, PSD a colonizat zone esențiale din justiție, pe care le controlează în forță: CSM și Înalta Curte, unde taie și spânzură Lia Savonea.

Aruncați o privire pe CV-ul omului susținut de PSD pentru a reprezenta societatea civilă în CSM, un procuror comunist de 70 de ani, sinecurist sadea. Veți realiza că partidul lui Ciolacu nu și-a schimbat foarte mult adevăratele intenții față de justiție. Și le-a ascuns mai bine, poate, dar nu a renunțat nici un moment la planul de a pune sub control justiția penală.

Inspecția Judiciară din CSM, condusă de soția unui fost prefect pesedist, exclude mai departe în mod exemplar judecători din magistratură pentru curajul de a fi condamnat la închisoare politicieni corupți. Metodele de intimidare a magistraților de pe vremea lui Dragnea sunt folosite mai departe, numai că azi nu mai iese nimeni în stradă să apere justiția.

Așadar, PSD a pus deja mâna pe CSM și Înalta Curte, capătul tunelului judiciar. Realizează ministrul Predoiu și președintele Iohannis cât de importante au devenit, în context, numirile de noi procurori șefi?

Colonizarea în forță a instituțiilor cheie din stat de către PSD nu se manifestă doar în justiție, ci sunt vizate și alte organisme de control, cum ar fi Consiliul Concurenței. Or toate acestea se întâmplă deja, când PSD nu are încă funcția de premier și nici toată puterea în stat.

Mai adăugați la tabloul de mai sus încă o realitate: sistemul de justiție se golește în mare viteză de cei mai bun profesioniști. Procurori și judecători cu experiență se pensionează în valuri, pentru a beneficia de pensiile speciale la cuantumul de azi.  Chiar dacă sunt protejați de deciziile CCR iar modificarea legii pensiilor speciale nu-i afectează direct, nimeni nu riscă. Cei mai mulți preferă să iasă in sistem dacă au 25 de ani vechime.

Noii procurori-șefi vor trebui, prin urmare, să lucreze cu mai puțin oameni. Apoi, să nu uităm, totuși, că Guvernul a adoptat o seri de modificări la Codul Penal și Codul de Procedură penală, pentru a pune cele două legi în acord cu o serie de decizii pronunțate de Curtea Constituțională. Codurile vor ajunge din nou în Parlament, unde există riscul să fie din nou ciopârțite de majoritatea PSD, PNL, UDMR.

Există, totuși, o umbră de speranță. Anihilarea justiției sau degradarea accelerată a presei nu pot continua la nesfârșit fără consecințe. Comisia Europeană dispune de mecanismul de monitorizare care condiționează acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept. Mecanismul a fost deja utilizat în cazul Ungariei, nevoită să pună în aplicare a serie de reforme.

Însă România poate să nu ajungă acolo dacă se va asigura din timp că mecanismele interne de control, care asigură echilibrul în stat (justiția, presa) funcționează mai ales când puterea încape pe mâna unor partide cu puternice reflexe anti-democratice. Din acest motiv, numirile pe care ministrul Cătălin Predoiu și președintele Klaus Iohannis le vor face peste câteva săptămâni în fruntea marilor parchete sunt vitale pe termen lung.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

30 comentarii

  1. Foarte simplu. Pai va fi un pres de culoare rosie si unul de culoare galben cu albastru, totul sub atenta coordonare, supraveghere si „leadership” inspirational al liderului justititei romane, eternul, fascinantul si mediocrul domn Predoiu.
    P.S. Nu exista nici o umbra de speranta, sa nu ne amagim.

    • Experienta ne-a invatat ca nu putem sa tinem in frîu marea coruptie. „Când domnii se răfuiesc tzaranii sufera”.
      Ne uitam la tv, râdem, avem mancare… e bine. Performanța sa o facem în alte țari. Aici e decit o moshie

    • Mafia este Statul. Statul isi va pune oameni ascultatori precum Scutea, Licu, Hosu, Bologa. Dar ei sunt ai Mafiei si nici ei nu stiu asta. Cred ca li se cuvine de la Predoiu si Bode, in timp ce acestia sunt instrumentele statale ale Mafiei asa cum sunt si procurorii sustinuti de ei.

    • NU CONTEAZA !! CINE NU MERGE PE LINIA TRASATA DE PARTID ESTE ELIMINAT DIN „sistem”.
      PARTIDUL I-A „DRESAT”. ESTE „uman” SA ACTIONEZE IN ASA FEL INCAT SA NU-SI PIARDA PRIVILEGIILE.
      uman umanist – VARANESC.

    • „justitia” ESTE IARASI CE A FOST SI MAI MULT DE ATAT !

  2. „Comisia Europeană dispune de mecanismul de monitorizare care condiționează acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.”
    – Si? Putin le pasa daca nu vor mai veni banii de la UE. Oricum, din banii de la UE nu pot fura.

    • Asa zicea si Orban vecinul nostru pana l-a scos inflatia din ghete si a inceput sa fie de acord cu UE…

    • romanii STAPANITI DE PARTID SI SECURITATE PLATESC NUMAI ANUL ACESTA 4-5 MILIARDE DE EURO NUMAI DOBANZI,

  3. Nu am asteptari de la d-nii Iohannis si Predoiu ca vor alege oameni integri si curajosi, si nici nu stiu daca au de unde alege.
    Ca magistratii se pensioneaza in valuri, este adevaratul efect al cadourilor pe care clasa politica le-a dat.
    Daca ar avea caractere de adevarati magistrati, daca si-ar respecta meseria, nu ar parasi-o pentru o diferenta la pensie. Nu ar face compromisuri. Acestea nu pot fi cumparate cu bani.

    • @Nepriceputeanu:
      Si acum, deodata, s-au luminat cei „integri ” si au vazut mocirla?
      Cand tineau dosarele pana se prescriau faptele, fiindca erau stimulati, nu era mocirla?

  4. Șefii, Judecatorii tin cont de „contextul social” când îsi desfasoara activitatile specificate in fisa postului, cand urmaresc obiectivele actuale comparativ cu cele amterioare…
    Ghiciti ce… contextul social e dat de catre cei care merg la vot sau se implica public.
    Restul su multumiti oricum, se descurca ei cumva…

  5. O poza tunata face cat o mie de cuvinte in cv.
    Tu pari fân Tudorel Toader… ala de semana cu sotul babeicloanța…
    Suntem prizonierii care trebuie sa acceptam prefacatoria celor care ne conduc

  6. Ciorbea se prefacea fara sa-si dea seama ca se preface. Îl ajuta și moaca.
    Sincer, nu pot intelege cum pot fi suportati oamenii aia care fac doar ce trebuie sa mențina statul captiv grupului de interese. Rastalmacesc evidentele, ignora argumente – isi ignora fisa postului si juramântul pe Constitutie

  7. Mi-a placut comentariul asta gasit pe aici:
    Nimic despre dreptul procurorului de a renunta la un dosar greu care-l depaseste (psihic) pentru a fi preluat de cineva mai bine pregatit?
    Despre resurse când vom vorbi?

  8. Un judecator, un procuror, un avocat trebuie sa analizeze faptele, sa vina cu solutii in spiritul Constitutiei… nu sa aleaga doar calea usoara: rastalmacitul, scuza, fa tu daca stii mai bine, etc..
    La Stat Timpul trece leafa merge e preferat mereu

  9. Ca să ai așteptări de la Iohannis și Predoiu – legate de justiție, trebuie să fii puțin plecat.
    Ăștia doi indivizi au pus Justiția pe butuci. Sau mai corect, au îngropat noțiunea respectivă. Ca să nu se îmbrace ei, în zeghe . Cum le-ar sta? Eu cred că foarte bine…

  10. Nu te priveste pe tine ce judecator sau procuror va fi numit, pentru ca toti sunt independenti si cinstiti. Sau ai identificat deja unii care sunt mai independenti apud USAGM?

  11. S-a cam fumat asta cu numirile la parchete. Poate mai bine și USR cu ceva nou, că sunteți cam plictisitori.

  12. Draga dodonel. Este suficienta presă liberă de neomarxism care sa se ocupe de Macovei. Sunt de apreciat crestinestile tale dorinte, ma înclin cu umilinta in fata calitatii tale umane. Mamica ta cu siguranta este mandra de rodul iubirii pure cu parintele tau. Iti doresc sanatate iar gandul ca cineva si-ar dori sa te vada crapand in chinuri ma intristeaza profund. La multi ani.

  13. Codruț Olaru s-a pensionat la 49 de ani, semn că nu mai poate lucra ca procuror, că de asta le permite legea să se pensioneze. Atunci cum să pui un procuror de 70 de ani (cu pensie nesimțită, evident) să lucreze ? Ori pot lucra toți și după 70 de ani și atunci să n-aibă voie să se pensioneze mai repede, ori nu poate nici unul și atunci să li se interzică orice muncă după pensionare.

  14. @ Bă , „au lătrat” ai lu’ Nistorescu la Kovesi până au văzut-o înlocuită din funcție, ?

  15. Haide, băi băieți! De Valeriu nu ziceți nimic? Cum care Valeriu? Valeriu Stoica. L-ați uitat? Tocmai acum când Guvernul a dat gata Legea pensiilor „de serviciu”? Păi tocmai acest Valeriu a rostogolit acest bulgăre mult drag îmbuibaților.
    Nu se va întâmpla nimic, n-aveți nicio grijă. Nici cu specialele, nici cu procurorii. Ce ne trebuie nouă contributivitate la pensii? Că doar o avem. Cât despre procurori? Ce ne pasă nouă.
    Să-i lăsăm pe grofi să se îngrașe.

    • Guvernul Ciucă a mai inventat o categorie de pensii speciale: membrii aleși CSM se pot pensiona după doar 6 ani – un mandat întreg în instituție

  16. @ „Actiwoacii” lu’ Nistorescu, ? Ai bă, Kovesi „l-a deranjat” pe Vasile Blaga la vămi , ?

  17. „Ce fel de oameni vor pune ministrul Predoiu și președintele Iohannis?”

    Raspunsul e simplu :
    SLUGI
    Gen Licu si Stan de la CCR. Cum a spus Licu, „nu a fost prea destept, dar a fost ascultator si muncitor”!

  18. Până când parchetele „specializate” ( DNA și DIICOT ) nu vor dispărea din peisajul justiției române nimic bun nu se va întâmpla. „Specializarea” parchetelor nu înseamnă altceva decât o formă de control al acestor parchete deși, inclusiv Constituția „1ilesciniană”, spune că parchetele nu se pot organiza decât pe lângă instanțele de judecată. Spălații pe bruma de materie cenușie tocmai pe inepția asta marșează anume de a acrea parchete „specializate” în varii domenii ( fond forestier, protecția mediului, etc. ).

  19. Poate fi miscarea aceasta de numire a noilor procurori șefi de rang înalt un pas important în opera de recredibilizare a justiției din Romănia,după avântul din epoca Kovesi.Sau dimpotrivă nu.Rămâne de vazut.

  20. Pentru cei care au condus si cei care conduc Romania n-o sa mai fie justitie.Pentru ceilalti o sa fie aprigă si selectivă,pentru că trebuie sa se vada,nu detaliile,ci rezultatele,la numar, cat mai bine la Bruxelles,de unde vin banii.
    Deja DICOT si-a facut „datoria”fată de Iohannis.Ce,dosarul lui Ciolanu n-a intrat în prescriptie?Nici latura civilă nu se mai vede,de zeci de milioane de € !Cam la fel ca a Varanului!😁

  21. Pentru cei care au condus si cei care conduc Romania n-o sa mai fie justitie.Pentru ceilalti o sa fie aprigă si selectivă,pentru că trebuie sa se vada,nu detaliile,ci rezultatele,la numar, cat mai bine la Bruxelles,de unde vin banii.
    Deja DICOT si-a facut „datoria”fată de Iohannis.Ce,dosarul lui Ciolanu n-a intrat în prescriptie?Nici latura civilă nu se mai vede,de zeci de milioane de € !Cam la fel ca a Varanului!😁
    Despre sefii PSD ce sa mai poate spune,astia au oameni peste tot în justitie,unii nici nu au iesit la vedere.Ati vazut in cazul Cozma,cum au scos capul.