G4Media.ro

De ce o fostă spioană americană crede că puciul Wagner a fost…

Captura Twitter

De ce o fostă spioană americană crede că puciul Wagner a fost aranjat de Kremlin / Ne-a păcălit Putin pe toți?

Tentativa de lovitura de stat in care a fost implicata compania de mercenari Wagner a fost organizata dinainte cu concursul direct al regimului de la Kremlin, fiind o operațiune de tip “false flag,” complet contrafacuta. O fosta agenta din cadrul Defense Intelligence Agency (DIA) din Statele Unite crede ca, prin punerea in scena din urma cu zece zile, presedintele Vladimir Putin a reusit sa pacaleasca Occidentul, care s-a grabit sa afirme ca tarul de la Moscova a fost “slabit” de “revolta” mercenarilor condusi de Prigojin.

Revolta televizata

Compania de mercenari Wagner – cunoscută pentru brutalitățile comise împotriva soldaților și civililor ucrainieni – a preluat sâmbăta trecuta controlul orașului Rostov-pe-Don și asupra cartierului general militar din regiune, cel responsabil de confruntările armate din Ucraina. Evgheni Prigojin, milionarul aliat cu Putin care a creat aceasta grupare, a susținut că forțele sale au reușit să preia Rostovul, inclusiv mai multe instalații militare, fără să tragă un singur foc de armă.

Prigojin – împotriva căruia serviciul secret rus de securitate FSB a anunțat initial că a început o anchetă – a cerut să se întâlnească cu șefii ruși ai Apărării.

Într-o alocuțiune televizată difuzata la cateva ore dupa anuntul privind “rebeliunea” celor din Wagner, liderul de la Kremlin a răspuns la “tentativa de lovitură de stat,” afirmând: “Aceasta este o campanie aventurieră criminală. Este echivalentă cu o revoltă armată. Rusia se va apăra. Luptăm pentru viața și securitatea cetățenilor noștri și pentru integritatea noastră teritorială. Este o încercare de a ne submina din interior. Aceasta este trădare.”

Înregistrări video, postate aparent de localnici ruși, au arătat convoaie ale grupului Wagner îndreptându-se spre capitala federației într-un “marș al dreptății.” Primarul din Moscova a anunţat că impunerea de măsuri antiteroriste pentru a întări securitatea în capitala Rusiei. În acest timp, autostrăzile spre metropola rusă au fost blocate cu camioane cu nisip și ciment, iar unele dintre drumuri au fost excavate – totul pentru a opri înaintarea mercenarilor rebeli.

Forțele lui Wagner, aproximativ 25.000 de oameni, au ignorat apelurile generalilor ruși de a renunța la acțiunea lor. Prigojin a spus anterior că luptătorii Wagner nu se vor preda: “Nu vrem ca țara să trăiască în corupție, înșelăciune și birocrație.”

Într-un final, Prigojin a fost de acord să oprească avansarea spre Moscova când o parte din forțele sale se aflau la circa 200 de kilometri de oraș pentru a nu declanșa un “masacru sângeros” în Rusia – decizia fiind luată după o discuție cu președintele din Belarus, Alexsandr Lukașenko.

Potrivit unui purtător de cuvând al Kremlinului, dosarul penal împotriva lui Prigojin – deschis pentru “organizarea unei rebeliuni armate” – a fost abandonat de FSB, iar iderul mercenarilor Wagner a anunțat că pleacă în Belarus.

De asemenea, ca parte a negocierilor, luptătorii săi au primit imunitate totală din partea autorităților ruse pentru rolul lor în “revolta” de sâmbăta trecuta, nu vor fi acuzați penal și vor trebui să semneze contracte cu Ministerul Apărării al Rusiei. În plus, Prigojin a ordonat forțelor sale să se întoarcă în taberele de luptă din Ucraina.

Presa a relatat ulterior ca trupele Wagner s-au retras “în mod constant și fără incidente” din regiunile sudice Lipetsk și Voronezg, după acordul negociat de președintele de la Minsk, deplasandu-se in tara vecina, aproape de granita cu Ucraina.

Urmand evenimentelor confuze din Rusia, mulți comentatori s-au întrebat de ce l-a lăsat Putin pe Prigojin să scape atât de ușor în urma rebeliunii armate? Aceasta mai ales în condițiile în care opozanții anti-Putin și anti-război sunt condamnați constant de justiția rusă la pedepse grele de închisoare.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a explicat la momentul respectiv că acordul intermediat de Lukașenko, “a fost (încheiat) de dragul unui obiectiv mai înalt – evitarea vărsării de sânge, evitarea confruntărilor interne, evitarea ciocnirilor cu rezultate imprevizibile.”

Un puci fals

Plecand de la indulgenta neobisnuita aratata de Putin fata de Prigojin si “revolta” luptătorilor Wagner, unii comentatori au afirmat ca evenimentele controversate din Rusia au fost puse la cale de Kremlin. O astfel de opinie a exprimat Rebekah Koffler, presedinta DOCTRINE & STRATEGY CONSULTING, fosta ofiter de informatii din DIA si una dintre cele mai influente voci de la Washington legate de spatiul rus.

Intr-un material publicat de revista Newsweek, Koffler respinge opinia majoritatii analistilor occidentali, care au spus ca “lovitura de stat l-a slabit pe Putin,” afirmand ca “puciul” a fost organizat dinainte cu concursul direct al regimului de la Kremlin, fiind o operațiune de tip “false flag” complet contrafacuta.

“Gândiți-vă la asta: o armată invadează Rusia, avanseaza rapid până in apropiere de Moscova și nimeni nu este rănit? (n.red. potrivit unor relatări, trupele lui Prigojin ar fi doborât totusi mai multe elicoptere și aparate militare ale armatei ruse, provocand moartea a cel putin 13 soldati). Cu doar câteva mii de oameni, (Prigojin) a realizat ceea ce Hitler cu aproape un milion de oameni nu a putut să facă? Și Putin își tine armata in frau? Și apoi, cu Moscova la îndemâna sa, Prigojin decide: ‘Oh, bine, nu contează’ și se îndreaptă spre Belarus?” afirmă fosta spioană americană.

In opinia lui Koffler, “Prigojin ar fi trebuit să fie un idiot sau un sinucigaș pentru a crede că cu 8.000 de oameni ar putea invada Moscova. Cu toate acestea, Prigojin este un om foarte deștept, un delincvent juvenil devenit condamnat, apoi vânzător de hot-dogs, apoi CEO al unei afaceri de catering de mai multe milioane de dolari care deservește Kremlinul și în cele din urmă comandant al celei mai formidabile forțe de mercenari din lume. Este cu totul neplauzibil ca Prigojin să fi crezut că ar putea să înfrunte Rosgvardia, Garda Națională a Rusiei, o forță de securitate internă cu 340.000 de oameni, care raspunde direct in fata lui Putin.”

Analista s-a referit si la inregistrarile video in care Prigojin a aparut alaturi de ministrul adjunct al apărării al Rusiei, Yunus-Bek Yevkurov, și șeful adjunct al informațiilor militare ruse, GRU, generalul-locotenent Vladimir Alekseyev, pe care le-a descris drept “prea prietenoase pentru o rebeliune adevarata.”

“Că Prigojin este încă în viață, după ce se presupune că a trădat patria-mama, este de neconceput sub domnia lui Putin, care a spus în 2019 că ‘trădarea este cea mai mare crimă de pe pământ’ și care vânează trădătorii oriunde pe glob, inclusiv în Statele Unite,” crede experta, care afirmă transant ca “‘lovitura de stat’ a fost pusă în scenă. Singura întrebare este de ce ar pune Putin în scenă o înșelăciune atât de elaborată?”

“Salvatorul natiunii”

In opinia fostei spioane, Putin a organizat “puciul” companiei Wagner avand in minte alegerile de pe 17 martie 2024, cand el se va afla din nou pe listele electorale. Având în vedere ca războiul dintre Rusia și Ucraina nu dă semne ca s-ar termina in curand, “Putin trebuie să-i convingă pe ruși de necesitatea de a suporta și mai multe sacrificii pentru a menține sprijinul popular pentru conflictul din Ucraina. Putin a reușit acest lucru făcând apel la două temeri primordiale ale poporului rus: invazia din Occident și haosul.”

În discursul său de sâmbăta trecută, tinut chiar in momentele in care mercenarii Wagner ocupasera Rostovul si plecasera spre Moscova – alocutiune pe care Koffler o numeste “piatra de temelie a întregii șarade” – Putin a afirmat că Occidentul se află în spatele revoltei lui Prigojin, pe care a asemănat-o cu Revoluția din 1917.

“După cum știe Putin, dacă vrei să sperii rusii, spune-le că vor trece din nou prin oroarea și dezordinea revoluției bolșevice. Aceste afirmații au devenit pretextul pentru ca Putin să câștige mai multă putere, nu mai puțină. El a declarat o ‘operațiune de combatere a terorismului,’ efectiv legea martiala, care necesită măsuri de securitate extreme, inclusiv monitorizarea constantă a comunicațiilor cetățenilor. Și el a inversat regula care interzicea persoanelor cu antecedente penale să se alăture armatei, ceea ce va permite mobilizarea militară suplimentară.”

Potrivit analistei, “mass-media rusă l-a aplaudat previzibil pe dragul lider pentru salvarea Mamei Rusia și ‘alungarea” trădătorilor.’”

“Bineînțeles, ceea ce rușii consideră forță – Putin a reușit să învingă o revoltă armată majoră – mass-media occidentală și ‘experții’ lui Biden au interpretat drept slăbiciune,” spune Rebekah Koffler, care crede ca acest lucru este ceea ce “isi dorește Putin. Percepția în Occident că el este slab și armata lui este incompetentă sugerează că Occidentul nu trebuie să ofere atât de multă asistență Ucrainei, un obiectiv cheie al lui Putin.”

In plus, crede analista, “Putin reamintește, de asemenea, lumii că, cu cât războiul din Ucraina continuă, cu atât este mai mare șansa de a avea consecințe imprevizibile, cum ar fi, de exemplu, Armaghedonul nuclear. În timp ce trupele lui Prigojin au marsaluit pe autostrada M4 spre Moscova, comentatorii au vorbit ingrijorati de haosul creat și de cine deținea controlul armelor nucleare ale Rusiei.”

In acest context, Koffler se referă la doctrina din știința militară rusă numită Controlul Reflex, care este “concepută pentru a păcăli inamicul, oferindu-i informații pe care probabil că le va crede din cauza părtinirii sale preexistente.” In opinia analistei, Team Biden suferă din cauza acestei mentalitati.

Nu in ultimul rand, experta se referă si la un alt rezultat al puciului aranjat de Kremlin si anume faptul ca Grupul Wagner a ajuns in Belarus, tară unde au fost transferate recent arme nucleare rusesti.

“Acest lucru indică un alt potențial obiectiv al operațiunii de tip false flag: deschiderea unui al doilea front la nordul Ucrainei în timp ce (Rusia) amenință direct flancul estic al NATO cu armele Armaghedonului. De data aceasta, Putin o face cu cea mai eficientă forță de luptă a Rusiei.”

Sa nu uitam ca aceasta din urma opinie a mai fost vehiculata de unii analisti in ultimele zile. Pe de o parte, Wagner îl va ajuta pe Lukașenko să rămână la putere, în condițiile în care opoziția – inclusiv armată – împotriva dictatorului de la Minsk capătă pe zi ce trece un contur tot mai vizibil.

În al doilea rând, mutarea mercenarilor Wagner în Belarus este strategică. Ei se apropie de Polonia și țările baltice și, în plus, vor fi o amenințare constantă pentru nordul Ucrainei, complicând planurile de atac ale armatei lui Volodimir Zelenski. Un nou front ar putea fi deschis cât de curând în conflictul dintre Rusia și Ucraina, unul în care mercenarii Wagner vor avea un cuvânt greu de spus.

In sfarsit, Wagner s-a apropiat amenintator de mult de Vilnius, locul unde, in cateva zile, va avea loc summitul NATO. Aceasta nu inseamna neaparat ca mercenarii lui Prigojin vor ataca reuniunea aliantei militare nord-atlantice. Dar simpla lor prezenta atat de aproape de locul intalnirii aliantei ce sustine atat de mult Ucraina are darul de a provoca nelinisti in capitalele occidentale si de a le reaminti aliatilor vestici ca resursele Rusiei de a semana teroare si de a purta conflicte sunt semnificative.

Surse: Newsweek, AP, TIME, Twitter

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Intr-adevar situatia este stranie. Greu de explicat.

  2. Idei sustinute si de influencerul nostru C.

  3. Din cind in cind mai apare si cineva care vede clar.

  4. De cand s-a anuntat ca mercenarii pot sa mearga in Belarus,”rebeliunea”s-a vazut altfel.Era de asteptat ca lui Prigojin i se încredintează o misiune si mai importantă.