G4Media.ro

De ce nu se grăbește Ungaria să treacă la zona Euro

De ce nu se grăbește Ungaria să treacă la zona Euro

Ungaria nu se grăbeşte să adere la zona euro şi ar trebui să facă trecerea la moneda unică doar atunci când producţia sa economică se apropie de media din zona euro, a declarat ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga, într-un interviu publicat sâmbătă în cotidianul Magyar Hirlap, transmite Reuters, citat de Agerpres.

„La fel ca cehii sau polonezii, nu vom intra în anticameră pentru adoptarea monedei euro. Aceasta este o poziţie favorabilă şi depinde de noi să decidem când vom face următorul pas”, a spus Varga, adăugând că Ungaria ar trebui, de asemenea, să aştepte să vadă care este rezultatul dezbaterilor cu privire la adâncirea integrării statelor membre din zona euro.

Banca Naţională a Ungariei a apreciat şi ea că ţara nu ar trebui să adere la euro înainte ca economia să fie suficient de puternică.

Mecanismul ERM II (mecanismul ratelor de schimb – n. r.) prevede că evoluţia cursului de schimb al monedei unei ţări candidate trebuie să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro.

Cinci dintre fostele state comuniste care sunt acum membre ale UE – Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia şi Lituania – au intrat deja în zona euro.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri cu privire la adoptarea de către România a monedei euro în 2024 că „temporar” ţara noastră a ieşit din marja de conformare, dar că lucrurile se pot corecta dacă există voinţă politică guvernamentală. „În acest moment şi temporar am ieşit din marja de conformare, dar lucrurile se pot corecta dacă se doreşte politic şi aici este nevoie de o voinţă politică guvernamentală, nota bene”, a afirmat şeful statului, la Bruxelles, întrebat dacă 2024 este un termen realist pentru adoptarea euro de către România.

Executivul a adoptat miercuri Ordonanţa de Urgenţă privind constituirea Comisiei naţionale de fundamentare a planului de adoptare a monedei euro, care va prezenta până pe 15 noiembrie spre asumare politică atât calendarul, cât şi planul naţional de adoptare a monedei euro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Au trimis deja e-mail catre locatia din…Piata Rosie, in care solicita aprobare pentru…”deghizare”. dar deocamdata astepta raspunsul… Pe moment, ”adresantul” are probleme mai importante de rezolvat, mai ales ca i-a ”cazut pe cap” si povestea asta cu Guccifer 2.0…

  2. De ce nu ar dori o tara deja membra UE sa treaca la zona euro?

    Pentru a dispune de o „solutie” de avarie, la care ar putea apela in ultima instanta in situatia in care guvernul sau ar da gres complet cu politica economica.
    Asa-zisa solutie este reprezentata de deprecierea monedei prin marirea artificiala a masei monetare (emiterea de bani fara acoperire in oferta echivalenta de bunuri si servicii), care ar duce la inflatie, la scaderea veniturilor reale, dar pe cale de consecinta si la relansarea competitivitatii economiei nationale fata de restul lumii printr-un model bazat pe forta de munca foarte ieftina.

    Asadar, atunci cand aud ca vreun guvern vrea sa amane aderarea tarii sale la zona euro, imediat ma gandesc ca le pregateste un cadou otravit propriilor cetateni: inflatia!

  3. Și dacă ar fi în zona euro, nu mai e posibilă devalorizarea monedei CI NUMAI SCĂDEREA SALARIILOR ȘI PENSIILOR și asta boborul vede imediat, față de acum când e prostit că primește 30 de lei la pensie, dar îi pierde prin scumpirea produselor și serviciilor.

    Deci un guvern populist, care guvernează prin definiția lor de incompetenți o economie slabă, nu vrea în zona euro.

  4. De ce mi se pare mie ca in Romania se face un fetis din aderarea la euro? Pentru unguri asta e o chestie pragmatica in timp ce pentru noi e o chestie de orgoliu, la fel ca si aderarea in spatiul Schengen. Sunt lucruri mai degraba simbolice (pentru politicianul romanesc) decat plecate dintr-o analiza economico-financiara serioasa. De-aia psd face comisie pentru aderarea la euro (intr-o buna si inepta traditie psd-ista) in loc sa se concentreze pe politici macroeconomice serioase care sa ne apropie de zona euro.
    Puneti bai nene mana si munciti serios, nu mai mintiti, nu mai furati, respectati legile si statul de drept si veti vedea ca intram si in Schengen si in zona euro.