G4Media.ro

De ce nu au românii acces la medicamente de ultimă generație (P)

De ce nu au românii acces la medicamente de ultimă generație (P)

România se menține pe ultimul loc în UE în privința timpului de așteptare al pacienților pentru a avea acces la medicamente de ultimă generație. Studiul anual WAIT, realizat de IQVIA împreună cu EFPIA – EFPIA Patients W.A.I.T. Indicator 2021 Survey, publicat în aprilie 2022, arată că în anul 2021 timpul de așteptare a crescut la o medie de peste 899 de zile, față de 883 de zile în 2020. Principalele cauze ale întârzierilor țin de un sistem de acces impredictibil, de o finanțare subdimensionată, dar și de o lipsă de prioritizare din partea factorilor politici. 

Accesul la medicamente de ultimă generație înseamnă o viață mai lungă și mai bună, o populație activă și în final reduceri de costuri pentru sistemul de sănătate și pentru societate, în anasamblul său. Deși în ultimii doi ani s-au făcut eforturi, aproximativ 90 de medicamente noi și indicații terapeutice fiind compensate de stat, decalajul față de celelalte țări europene se păstrează, ba chiar se adâncește. 

Din 160 de medicamente inovatoare aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului în perioada 2017-2020, doar 38 (1 din 4) au fost introduse pe lista celor compensate și gratuite din România până la 1 ianuarie 2022. Germania  a introdus la compensare 147 de medicamente, Italia 127, Slovenia 78, Bulgaria 49, iar Ungaria 65. 

“Din nefericire suntem departe de standardele europene în ceea ce privește accesul la inovația salvatoare de vieți. În ultimii doi ani autoritățile au făcut eforturi semnificative și am apreciat că peste 90 de medicamente și indicații noi au ajuns la pacienți, dar  este însă suficient pentru a recupera din decalajul față de media țărilor Europene (în special în ce privește timpul de la aprobarea medicamentelor la nivel european până la rambursarea în România)”, a declarat Alina Culcea, Președinte al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM  – membră EFPIA).

Cauza generală a întârzierilor este o politică farmaceutică care este insuficient conectată la tendințele  europene, care asigură un echillibru între stimularea inovației și controlul costurilor. Dacă însă ne uităm la cauzele specifice aplicabile României, principalele bariere sunt finanțarea insuficientă, lipsa de claritate a legislației privind termenele de actualizare a Listei de rambursare și a protocoalelor terapeutice, lipsa de viziune în evaluarea pentru rambursare a gradului de inovație și resursele umane insuficiente dedicate analizării dosarelor de rambursare la nivelul unor instituții cheie, precum  Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România. 

Sistemul de acces din România este în continuare lipsit de predictibilitate. Compensarea medicamentelor noi depinde de o serie de pași birocratici, dar și de voința politică. Respectarea termenelor legale și îmbunătățirea cadrului legislativ actual prin introducere de termene clare pentru aprobarea listelor de medicamente compensate ar fi pași simpli dar eficienți pentru rezolvarea situației”, a mai spus Alina Culcea, președinte ARPIM. 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează