G4Media.ro

De ce nimeni nu a prevăzut uraganul Otis, care a trecut de…

sursa foto: Pexels/ John Callery

De ce nimeni nu a prevăzut uraganul Otis, care a trecut de la furtună tropicală la gradul „potențial catastrofal” în doar 24 de ore

Clasificat încă marți ca furtună tropicală, uraganul s-a intensificat într-un ritm spectaculos, eludând previziunile modelelor meteorologice, și a lovit miercuri coasta Mexicului, cu potențiale efecte “catastrofale”, scrie Le Figaro.

„Un scenariu de coșmar”, au scris meteorologii de la Centrul național american pentru uragane (NHC). Uraganul Otis, un uragan de categoria 5 (cea mai periculoasă), calificat drept „potențial catastrofal” de către NHC, a ajuns miercuri, 25 octombrie, pe uscat în Mexic, în apropiere de Acapulco. Monstruos, cu vânturi de până la 265 km/h, a fost o surpriză: cu 24 de ore mai devreme, era încă doar o furtună tropicală.

Otis s-a intensificat „în mod remarcabil” în decurs de 24 de ore, potrivit NHC, care a subliniat că „un uragan de o asemenea intensitate nu a fost niciodată observat în această parte a Mexicului”. Pericolul este cu atât mai mare pentru populația din această zonă dens populată, cu cât aceasta a avut foarte puțin timp să se pregătească, întrucât avertizările au fost emise în ultimul moment.

Erorile modelelor și încălzirea globală

„Modelele meteorologice au ratat complet această intensificare”, explică Gaétan Heymes, inginer de prognoză la Météo-France, pe X. Vremea nu este o știință exactă, este alcătuită din previziuni mai degrabă decât din predicții și „păstrează surprize, foarte rele în acest caz”, amintește el. Marți, zborurile științifice în inima uraganului au confirmat că intensitatea acestuia era deja „mult peste” estimările făcute de observațiile prin satelit, a scris NHC într-unul dintre buletinele sale, indicând cercetătorilor direcția unei intensificări fulgerătoare.

Încălzirea globală face, de asemenea, ca acest fenomen să fie mult mai probabil, potrivit unui studiu publicat la 19 octombrie în revista Scientific Reports. Analizând uraganele din Atlanticul de Nord din 1971 până în 2020 – Otis se află în Pacific – cercetătorii au observat că „numărul de perturbații care s-au intensificat de la un uragan de categoria 1 sau mai puțin la un uragan major în 36 de ore a crescut de peste două ori” în ultima parte a acestei perioade. Aceste noi comportamente ale uraganelor nu sunt întotdeauna ușor de anticipat de către modelele meteorologice.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...