G4Media.ro

De ce Comisia Europeana n-a aprobat încă PNRR-ul României și a venit…

sursa foto: Pexels

De ce Comisia Europeana n-a aprobat încă PNRR-ul României și a venit cu o evaluare critică a planului – analiză Emerging Europe

Fondul Next Generation EU al UE, menit să ajute statele membre să se redreseze în urma pandemiei, va acorda un sprijin financiar considerabil celor mai multe țări din Europa Centrală și de Est (ECE). Totuși, câteva dintre ele nu au primit încă unda verde pentru planurile lor de cheltuieli. /…/

Deocamdată șase state ECE din 11 au planurile aprobate: Croația, Cehia, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia.

Pe de altă parte, Estonia, Ungaria, Polonia și România încă mai așteaptă aprobarea. /…/

România și-a depus pe 31 mai planul prin care solicită 14,3 miliarde de euro în subvenții și 15 miliarde de euro sub formă de credite, dar planul nu i-a fost încă aprobat.

Domeniile-cheie în care țara intenționează să facă cele mai mari cheltuieli sunt „tranziția verde, transformarea digitală, creșterea inteligentă, coeziunea socială și teritorială, sănătate și adaptabilitate și politici pentru generația următoare”.

Next Generation EU acordă prioritate redresării economice verzi post-pandemie, motiv pentru care li se cere țărilor să aloce minim 37% din cheltuieli pentru lupta contra schimbării climei.

Deși programul României include chestiuni legate de mediu, între care și planuri de a ameliora sustenabilitatea transporturilor și renovarea clădirilor, unele voci i-au criticat planurile fiindcă nu merg suficient de departe în privința investițiilor în surse regenerabile de energie.

Acest fapt, alături de alte câteva chestiuni legate de absența informațiilor privind modalitățile de cheltuire, a determinat Comisia să vină cu o evaluare critică a planului. România a cerut între timp prelungirea perioadei de evaluare. /…/

Sursa: Emerging Europe/ Rador

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Deci ne-au primit in UE fara sa indeplinim capitole intregi, ne-au dat timp sa fim conformi iar acum dupa ani si ani cand e vorba sa ne dea si bani au pretentii de la noi.
    Vinovatii par sa fie cei care dupa ce am fost primiti in ue nu au accelerat atunci perfectionarea functionarilor publici, crearea unui brand al angajatului la stat, digitalizare, MAI puternic, Justitie rapida…
    Suntem un fel de omida a europei garantata de iohannis

  2. Poate în ceasul al 12-lea renunțăm la unele fantezii și redirectionam banii în zone cu impact economic, banii alocați pe formare, hidrogen, pot fi directionati pe finalizarea unor investitii hidro,pe reabilitare termică, ca tot au crescut prețurile la energie și ajutați IMM-urile, un proiect green la.micii producători e usor de implementat,combinati digitalizare cu producția de energie la sediul IMM, cu banii de pe cursurile pentru bugetari, ajutați 10.000 de Imm -uri să nu mai fie la mana distribuitorilor de energie, …si nu inteleg de ce nu sunt eligibile marile companii producătoare, gen Dacia, Ford, Alro, Sidex…luati exemplul Germaniei sau Franței, banii din PNNR se duc în economia reala, inclusiv ca scheme de ajutor de stat verzi..articolul e făcut să ne obișnuim cu ideea ca PNNR mai așteaptă, nu vedem bani anul asta

    • Pentru ca daca nu tinem acum pasul cu ceilalti in ceea ce priveste energia verde peste cinci ani o sa miorlaim iar ca suntem cu 50 de ani in urma celorlati.

  3. Probabil toate programele sunt cu potential de parandarat maxim fara posibilitatea de a se verifica exact ce se intampla acolo…. tipic romanesc :))))

  4. De ce? Pentru că nu suntem suficient de obedienți (de vaccinați).

  5. pentru ca delapidare, sifonare, furt, netransparenta

  6. Și atunci cum rămâne cu declarațiile domnului Ghinea ca a predat PNRR la cheie?

  7. Sa dea bani la oameni pentru panouri fotovoltaice si pun pariu ca atinge tinta de 37% din PNRR