G4Media.ro

Datele oficiale contrazic tezele potrivit cărora fermierii români ar fi păgubiți de…

Sursa foto: STRINGER / AFP

Datele oficiale contrazic tezele potrivit cărora fermierii români ar fi păgubiți de fluxul de cereale din Ucraina

Publicația specializată LantulAlimentar.ro arată într-o analiză dedicată pieței cerealelor că impactul importurilor din Ucraina, țară devastată de invazia rusă, nu a avut un impact negativ asupra fermierilor români. Analiza a urmărit mai multe teze apărute în spațiul public.

Câte cereale a importat România din Ucraina?

În luna iulie, au fost cumpărate din Ucraina 100.457 tone de cereale. Pentru lunile august și septembrie, încă nu sunt date disponibile, defalcate pe țări. O statistică a TAXAUD, serviciul european de supraveghere a vămilor, arată că România a importat între 1 iulie – 25 septembrie 2022 o cantitate totală de 614.000 t cereale.

Cea mai mare cantitate a fost de porumb: 320.313 t, urmată de grâu comun 226.893 t. Orz 58.516 t. Aceste cantități au provenit nu numai din Ucraina, ci și din Republoca Moldova. În iulie, 50.000 t de cereale au provenit din Moldova.

Cu cât s-au ieftinit cerealele în România?

În iulie, în România, grâul moale ( de panificație ) s-a ieftinit cu – 6,5% față de iunie, porumbul cu -7,2%, iar orzul s-a scumpit cu 1,5%.

În țări europene din afara arealului Mării Negre, cerealele s-au ieftinit, de asemenea, uneori cu mult mai mult decât în România.

În Franța: grâul moale cu -11,3%, porumbul cu -5,8%, orzul cu -15,7%.

În Spania, grâul moale mai ieftin cu -6,7%, porumbul cu -4,3%, orzul cu -7,7%. Spaniolii au cumpărat porumb și de la ucraineni, dar au devenit mai mult beneficiari ai porumbului brazilian.

TEZA 1: cerealele din Ucraina au ieftinit cerealele românești

Prețul cerealelor românești a fluctuat considerabil în ultimul an.

Porumb

În 23 septembrie 2021, prețul unei tone de porumb din România era: 184 euro/tonă la plecarea din din siloz ( Oltenia DEPSILO ) și 214 euro/t, în portul Constanța.

Prețul porumbului la plecarea din siloz a atins vârful în 5 mai 2022: 324 euro/tonă Oltenia DEPSILO și în portul Constanța în 14 iulie: 395 euro/tonă. Prețul Oltenia DEPSILO din 5 mai lipsește din statistica Comsiei Europene.

În 22 septembrie 2022, prețul unei tone de proumb a ajuns la 276 euro/tonă la plecarea din siloz ( Oltenia DEPSILO ), mai mare cu 96 euro/tonă decât acum un an, și la 314 euro/tonă, în portul Constanța, mai mare cu 100 euro/tonă decât acum un an.

Grâu furjer ( feed wheat )

309 euro/tonă Oltenia DEPSILO, în 22 septembrie 2022.

205 euro/tonă Oltenia DEPSILO, în 23 septembrie 2021.

Vârf atins în 16 iunie 2022: 374 euro/tonă.

Lipsesc date FOB Constanța.

Grâu pentru panificație ( Milling Wheat )

355 euro/tonă Banat DEPSILO, în 22 septembrie 2022

352 euro/tonă FOB Constanța, 22 septembrie 2022

Anul trecut: 211 euro/tonă Banat DEPSILO 23 septembrie

216 euro/tonă FOB Constanța

Vârf atins în 8 august 2022: 300 euro/t, Banat DEPSILO

433 euro/t, FOB Constanța

În Franța, tona de grâu pentru panificație a fost: 325 euro/t Rouen Delport ( descărcare în port ) și 330 euro/t La Pallice Delport, în 22 septembrie 2022, sub prețul FOB Constanța.

Citește tot articolul pe LantulAlimentar.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Fermierii avari și evazionisti știu numai să se plângă ba ca statul nu ii ajută ca nu găsesc forță de muncă etc dar nu se asociază sa producă sa proceseze și sa valorifice produse românești finite. Noi le dam subvenții ca ei sa își cumpere jepanele și sa exporte doar materia prima și sa importăm alimente de proasta calitate.

  2. De unde vei mai fi plătit să dezinformezi, rusule? Țara ta se destramă.

  3. Pretul de anul acesta la cereale a fost mai mare raportat cu cel de anul trecut, dar pretul ingrasamintelor pt infiintarea culturii de grau a crescut de 3-4 ori fata de anul trecut, motorina s-a dublat ( ingrasaminte + motorina inseamna un procent foarte mare din pretul de cost)….iar pesticidele au crescut si ele undeva la 10-15 %. Deci practic da, pretul de anul acesta la cereale a fost mai mare decat cel de anul trecut, dar pretul de cost al productiei a fost cu mult mai mare. Recomand sa se consulte si niste specialisti inainte sa se scrie articole de genul, nu doar sa ne uitam la niste cifre brute si sa tragem concluzii de acolo.

    • prețurile inputurilor au crescut și în toate celelalte state UE, unde, dacă ați citit articolul integral, prețurile cerealelor au scăzut mai mult decât în RO, fără ca statele respective să fie clienți ai Ucrainei. este un argument al faptului că fluxul de cereale din Ucraina în RO nu a afectat masiv afacerile fermierilor români. teza că fluxul de cereale din Ucraina le-ar fi afectat masiv afacerile este una propagandistică. prețurile cerealelor au scăzut din multe alte cauze, printre care poate fi și acest comerț din țara afectată de război, dar impactul nu este acela reclamat de unii și de alții. noi ne-am porpus să chestionăm cele două teze precizate în articol. vă garamtăm că studime temeinic subiectul și lucrăm cu date oficiale. vă recomandăm să solicitați MADR să facă analize pe aceste subiecte, fiindcă are specialiști și resurse. Am fi încântați să lecturăm un studiu făcut de minister pe subiectul costurilor de producție reale. Poate am avea surprize.

    • Pana face ministerul studiul respectiv puteti solicita niste facturi de anul acesta si din anii anteriori fermierilor si furnizorilor de inputuri. Se vede destul de clar si acolo