G4Media.ro

Daniel Funeriu, despre depolitizarea inspectoratelor școlare prin concurs: „Discuția e greșită cap-coadă…

sursa foto: Facebook/ Daniel Funeriu

Daniel Funeriu, despre depolitizarea inspectoratelor școlare prin concurs: „Discuția e greșită cap-coadă pentru că operează cu concepte aplicabile doar în rai. Soluția corectă în practică, dar nepopulară, este politizarea conducerii inspectoratelor”

„Orice “depolitizare” faci azi, puterea de mâine poate să politizeze la loc. Credeți că PSD se împiedică de așa ceva? Cu o conducere politizată a inspectoratelor oamenii știu clar cine e responsabil pentru bune și rele”, scrie fostul ministru al Educației Daniel Funeriu pe Facebook. În plus, întreabă el, „cum împiedici inspectorii școlari să aibă simpatii politice? E, probabil, neconstituțional.”

Postarea lui Funeriu vine în contextul în care, miercuri seara, ministrul Educației Monica Anisie a postat pe Facebook ștampila “fake news”, însoțită de logo-ul instituției, pe un mesaj publicat de jurnalista Dela0.ro Diana Onicioiu, care a scris în trecut despre inspectorii școlari implicați politic.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

Foto: Daniel Funreiu/Facebook.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Deci soluția pentru depolitizare și meritocrație e să se schimbe, dar să rămână la fel!

    La un moment dat părea mai capabil, ori s-a transformat in politruc ori pur și simplu mai mult nu poate!

  2. păi băi nea funerică …nu mai bine s-ar stabili clar prin decizie agreată de toată lumea ce posturi sunt politice si fiecare să plece sau să vină cu nr fix de incompetenți exact pe posturile alea???…de ce trebuie să fie seful inspectoratului scolar sau inspectorii numiți politic??? de ce scolile si învătămantul să prilej de troc politic??? să fie bătatia voastră de joc??? ce kkt de politică să facă??…a făcut cineva vreo politică alta decat să isi planteze clientela super incompetentă pe posturi??? chiar nu vedeți cu ce specimene defilați??? ..păi proasta aia care era secretar de stat nu a fost in concediu toată luna sept ca să candideze??? păi in condițiile cand scolile sunt vai mama lor cu online-ul…acu cand nu au fost in stare să stabilească nimic cu scolile cu tezele, cu programele scolare etc …ele fac campanie electorala că de bune ce sunt vor ajunge in parlament??? Si vor ajunge aceleasi incompetente să facă legi???? păi ce sunt ele mah in stare să gandească??? nici ca profesoare nu se califică .

  3. Simpatiile politice sunt una si depolitizarea este alta, sa incercam sa facem diferenta . Adica, cel in cauza nu trebuie sa impuna deciziile de partid la locul de munca si nici sa faca propaganda politica .

  4. Pai nu a zis nimeni sa nu aiba simpatii politice. Ci doar sa fie competent. Introduci niste criterii intiale, si evaluare anuala cu niste obiective clar de atins.

    Ca asha, daca vine PSD la putere si doreste sa schimbe orice, modifica legea si gata. Asta nu insemna ca nu trebuie incercata depolitizarea.

  5. Solutia este sistemul cu voucher:parintii sunt platiti cu contravaloarea banilor necesari pentru scolarizarea unui copil in sistemul de stat si sa se duca la ce scoala vrea el.
    Solutia e competitia,nu politizarea.
    Inteleg de ce judecatorii,politia si armata trebuie sa fie de stat-pentru ca nimeni cu mai multi bani sa ii faca sa spuna ca el,cel care a dat bani,are dreptate.Si inteleg de ce exista forta a statului in aceasta privinta.
    Nu vad de ce in predarea matematicii,filosofiei,limbii romane,este nevoie ca o organizatie,adica statul,care are tancuri,mitraliere si pistoale sa predea copiilor.Nu pot pricepe acest fapt.De ce este nevoie de coercitia statului in invatamant?De ce sa nu imi duc copilul la o scoala comforma cu valorile mele,care nu presupun invatarea copiilor sub amenintarea cu forta.De ce sa fiu taxat pentru ca aproape toti copiii romaniei sa functioneze intr-un sistem care beneficiaza de forta statului,care neavand nici un rol in educatie,are rol in proliferarea profesorilor si inspectorilor literalmente oriunde in lumea asta.De ce sa fie copiii fortati cu un mod stas de a se preda pentru ca asa vor baietii cu tancuri?

  6. Daca folosim „logica” lui Funieru, tot asa scapam si de coruptie: devenim cu totii corupti, dar macar stim cine este responsabil.
    Nu inteleg de ce este bagat in sema acest individ sinistru, care a avut zero rezultate in reforma invatamanului romanesc.

    • Carmen mamă, e singurul care a avut rezultate! Miclea a făcut o strategie, dar Funeriu e singurul care s-a bătut cu adevărat, a ridicat nivelul cu atât de multă opoziție cum n-au avut toți ceilalți miniștri siniștri la un loc.

    • @vasile – lasa-ma cu mitologia. Doar a dat impresia ca se lupta, fara sa faca ceva.
      Cat a fost ministru au curs plagiatele si alte tipuri de farude universitare. CNATDCU a ramas corupt in continuare. Fabricile de diplome au mers mai departe. Manualele au ramas tot la fel de slabe.
      Funieru era atat de nesimtit incat a refuzat sa-mi comunice lista cu ultimele numiri de profesori universtari, cu toate ca era o informatie de interers public.

  7. o idee ultra radicală 🙂 anti-democratică & anti-liberală 🙂 …neomarxistă !!!

  8. Inspectoratul judetean este cel care evalueaza directorii unitatilor de invatamant. Oricat de bine ar parea ca principiu, concret directorii de scoli se schimba in functie de rezultatul alegerilor parlamentare. De exemplu, in gimnaziul meu era un director ce fusese membru PCR, iar dupa alegerile din 1996 si-a dat demisia din PDSR si s-a inscris in PNTCD.

    Astfel partidul la guvernamant pune directorii. Acestia iau decizii despre bugetul unitatii de invatamant, de exemplu pot sa renoveze biroul directorului sau sa faca toaleta in interiorul scolii. Tot directorii sunt cei care iau cel putin in parte decizii despre atributia profesorilor la clase, de exemplu directorul psdist de mai sus a angajat-o pe sotia inspectorului judetean. Pare simpla ideea de a da concurs pentru a alege cel mai bun profesor, dar ce faci daca nivelul concursului de premiul Nobel si toata lumea ia aceeasi nota si in final trebuie sa-i „departajeze” directorul ?