G4Media.ro

Daniel David: Este o mare greșeală să legăm ideea de patriotism de…

Sursa foto: Nicu Cherciu – danieldavidubb.wordpress.com

Daniel David: Este o mare greșeală să legăm ideea de patriotism de România veche, care astăzi înseamnă că ești desuet, depășit și izolat în lumea globală. E timpul să vorbești de limbă, popor, patriotism cu curaj în limbaj modern

România este terenul unei lupte paradigmatice între profilul său vechi și profilul unei țări moderne. Iar “în câțiva ani România modernă se va impune, pe măsură ce generațiile acum tinere o să ocupe pârghiile de putere sociale”, spune Daniel David, autor al monografiei “Psihologia poporului român – profilul psihologic al românilor” și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Într-un scurt interviu acordat Edupedu.ro, psihologul a vorbit despre ce este esențial ca românii să știe despre ei înșiși, pentru a-și explica mai bine scena socială și politică din România.

Daniel David a avertizat că “este o mare greșeală să legăm ideea de patriotism de România veche. Patriotismul nu este apanajul celor care reflectă România veche, ci înseamnă să îți iubești limba, poporul, contează păstrarea teritoriului țării, dar valorile pot să fie diferite, iar eu cred că promovarea patriotismului în logica modernă va face mult mai bine României, decât promovarea acestuia prin paradigma veche, care astăzi înseamnă că ești desuet, depășit și izolat în lumea globală. E timpul să vorbești de limbă, popor, patriotism cu curaj în limbaj modern”.

“Foarte mulți din paradigma veche încearcă să inducă în spațiul public ideea că România modernă nu poate să fie un protector al patriotismului și al României și nu e voie să îi lăsăm să facă asta, pentru că lucrurile stau invers: a lega românismul doar de România veche înseamnă o nevalorizare a acestuia în prezent”, a precizat David. Amintim că fostul rector al UBB, Ioan Aurel Pop, în prezent președinte al Academiei Românie, a scris în urmă cu o zi, că legătura dintre Ziua Sf. Andrei și Ziua Națională este “o împlinire a proniei cerești” și că “în 89, valurile de români veneau spre centrele oraşelor cu prapori în frunte”.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Domnule,
    Nu este rusine sa legam ptriotismul de Romanie „veche”. Nu stiu de unde vine greseala.
    Eu cred ca trebuie sa legam de acea Romania pentru care s-au sacrificat bunicii si strabunicii nostri , care era o tara ce incepuse sa functioneze. O tara cu lume educata, plina de proprietari cinstiti si cu respect pentru valorile unei societati normale.
    Apoi au aparut tot felul de cotropitori care au incercat si incearca sa distruga aceste valori si multe altele
    Sunt sigur ca reperele morale ale Romaniei „vechi” ne pot arata un drum corect , fara sa ne abatem de la lumea in care traim

    • Manipuleaza foarte mult domnul Daniel David. In mai toate interviurile foloseste acelasi procedeu. Intai pare ca da dreptate „traditionalistilor” iar ulterior o coteste incropind un fel de tocanita.

    • A, RRenumitul pRRofesor D.D. in direct din capitala securitatii cu gingiile vinete, co – terul tov. dancu usw, intoarce neo – marxismul rastalmacit pe fata si pe dos, mai sa fie ce paranghelie !

  2. Ok dude, dar ce-i cu esarfa aia la gat ? Asta-i exemplu de modernism? Vezi ca a sunat politia modei din Anglia sec XIX si si-a cerut inapoi esarfa aia de dandy desuet. A propus la schimb niste ciorapi bleu.

    • Vezi cum te faci de ras cand singurii 2 neuroni care-i au nu-s capabili de mai mult?

      Omul a avut o operatie la tiroida si isi ascunde cicatricea ramasa purtand esarfa respectiva. Ce e rau in asta?

  3. Valorile sunt unice nu difera de la o generatie la alta. Nu exista abordare moderna si abordare veche a patriotismului si demonstratia au facut-o pasoptistii si unionistii.Patriot a fost fratele bunicului meu care a dezertat din armata austroungara si patriot a fost bunicul meu care a fost prezent la Alba Iulia. In rest sunt vorbe.

  4. Dacă credem ca David e bolșevic, putem posta sau suntem cenzurați? Nu de alta dar măcar sa nu ma obosesc tot sa repostez!

  5. Să vă spuie baba, pe înțelesu’ tuturor, cum tre’ să se manifeste ,,patriotu’ modern”. N-are multe de făcut decît două chestii.
    Prima chestie e să-și plătească impozitele/taxele, toate, către Stat. Că dacă furi statu’, ,,patriot” nu te poți numi. Asta în primul rînd. Iar doi la mînă e că dacă te dai ,,patriot”, musai să îți vezi țara bogată și puternică – ori ea nu poa’ să fie așa dacă tu mereu o furi. Și-am epuizat prima chestie. Trecem la a doua.
    A doua chestie care te face patriot sadea vine obligatoriu după prima, adică după ce ți-ai plătit impozitele/taxele toate și se exprimă, într-o curată limbă româneasca, așa: să-i strîngi de coaie pe cei care adună și împart impozitele/taxele plătite de tine. Păi că în primu’ rînd banii ăia tre’ să ajungă pentru asigurarea unei bune sănătâți a ta și, mai ales, a copiilor tăi – ca ei să ducă România mai departe. Apoi din banii ăia trebuie asigurată educația ta (e cam continuă în vremile de azi) și, mai ales!, a copiilor tăi (i) pentru a face față cu succes provocărilor din economia globală și (ii) pentru a-și iubi țara în care s-au născut și au crescut, cu tot ce reprezintă ea dpdv identitar. Trei la mină, tot din banii ăia trebuie făcută toată România o frumoasă și îngrijită grădină care să încînte și ochii oricărui strein ce trece pe meleagurile noastre. Patru la mînă, o infrastructură modernă și eficientă, care să atragă și să poarte către toate minunățiile țărei streini nenumarați si care (i) să-și lase paralele p-acilea și (ii) mai ales, să ducă buhul (nu duhul!) României. Cinci la mînă – si atît, că peste e anomalie. Nu pe comisioane din contracte cu statul, nu pe salarii și indemnizații nemăsurate la stat și nu pe pensii speciale tot numa’ la stat!
    Acu’ că v-am deșteptat, e timpu’ să-ncepeți să fiți patrioți adevărați, așa că adunați multe-multe foarfeci da’ cît mai tocite să fie și vă porniți a tăia coaie de la Dorneanu începînd și tot la vale pînă la primaru’ din comună!

  6. Din linkul spre edupedu:

    „Acest profil tradițional nu este rău sau bun în sine, însă poate să devină mai util sau mai puțin util în funcție de spațiul geopolitic în care s-a integrat țara și în funcție de proiectul de țară. Or, după 2009, România s-a integrat în spațiul vestic, în NATO și UE, astfel încât există o presiune mai ales din partea noilor generații pentru schimbarea profilului tradițional, cu unul modern.”

    Tinerii trebuie să modeleze societatea în care vor să trăiască, nu invers. Nu e corect ca noi, cei care nu mai suntem (atât de) tineri, să îi forțăm să trăiască în deciziile noastre, cum s-a întâmplat până acum cu foștii securiști actualmente pesediști care înclină balanța votului spre trecut.

    Am încredere în România modernă și în tinerii ce o construiesc.

  7. Cea mai frumoasa denumire a „patriotismului” mi-am insusit-o din tinerete, apartinand lui Nicolae Iorga ; „Patriotismul este o virtute si ca orice virtute ,acesta se practica,nu se clameaza!”

  8. Patriotismul: local, national si international.
    Local: să o ducem noi bine să avem cu ce ne mandri la vecini.
    National: in primul rand nu exista fara suma patriotismelor local, deci tot noi să o ducem bine apoi ceilalti din tara, asa să se poată mandri si ei cand merg in alte tari.
    International: incepe tot cu ala local de unde ai plecat in lume asa sa te poti mandri cu locul de unde ai plecat apoi cu tara ta si ultimul rand ce barosan esti afra numa ca esti roman.
    Si dacă-i cineva curios să stie de unde vi tu pe lumea asta, musai să-i canti imnul până îl învața și el ca a doua oara cand te intâlneste să nu te mai intrebe, suficient sa facă o plecaciune usoara ..nu brusca.
    De retinut patriotismul e nimic dacă nu există patriotism local !
    La multi ani ROMÂNIA ! La mulți ani patrioți români !

  9. Domnudavid nu sabatoreste Craciunul sau duminica, i se par demodate. Sambata, in schimb…

  10. Și eu vreau o ROMÂNIE modernă.Fenomenul este deja în desfășurare și este ireversibil !