G4Media.ro

Dan Barna: Se deschide calea organizării unui referendum pe Justiţie / Declarația,…

Dan Barna: Se deschide calea organizării unui referendum pe Justiţie / Declarația, după ce Curtea Constituțională a decis că se poate face referendum în ziua alegerilor europarlamentare

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat miercuri că, în prezent, se deschide calea organizării unei consultări populare pe Justiţie, la alegerile europarlamentare din 26 mai, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale de admitere a sesizării şefului statului privind modificările aduse Legii referendumului.

„CCR a admis contestaţia preşedintelui la modificările legii electorale, precizând foarte clar că este posibilă organizarea unui referendum în timpul alegerilor europarlamentare. Practic, în acest moment, se deschide calea ca la alegerile parlamentare din 26 mai să avem şi referendumul ‘Fără penali’, referendumul pe Justiţie, un referendum fundamental necesar pentru România”, a susţinut Barna, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că Alianţa USR PLUS are toată încrederea că preşedintele Klaus Iohannis va demara acest referendum.

„Alianţa USR PLUS are toată încrederea că preşedintele României va demara acest referendum, care va scoate România din cei doi ani şi jumătate de luptă pe Justiţie, pe care ne-o servesc Liviu Dragnea şi PSD. În acest moment avem toate şansele, dacă preşedintele va decide şi am susţine cu toată resursele o astfel de decizie, ca pe 26 mai să se poată să se voteze pentru ‘Fără penali’, românii să poată să voteze nu doar pentru europarlamentari, ci şi pentru o Românie în care cei condamnaţi să nu mai controleze bugetul României, să nu mai controleze direcţia în care merge statul român şi să nu mai încerce să ne scoată din Europa”, a afirmat Barna.

Potrivit liderului USR, finalitatea referendumului ar fi introducerea acestei modificări în Constituţie, urmând ca cei condamnaţi definitiv să nu mai poată candida la următoarele alegeri.

„Finalitatea este că, introducând această modificare în Constituţie, cei condamnaţi nu mai pot candida la următoarele alegeri. Un astfel de referendum care spune ‘Fără penali în funcţii publice’ va pune o presiune extraordinară pe tot ce s-ar mai vota în Parlamentul României”, a menţionat Barna, care a completat că în programul electoral din 2020 al partidului figurează şi rezultatul referendumul iniţiat de fostul preşedinte Traian Băsescu, care vizează reducerea numărului de parlamentari la 300.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Doamne ajuta !

  2. Dar parca a mai fost un referendum sa scada numarul parlamentarilor la 300 si chiar daca s-a votat pentru scaderea numarului, vad ca nu s-a intimplat nimic.
    Este si asta un motiv pentru care unii nu se duc la vot. Au votat, a cistigat majoritatea, si de fapt au pierdut ca tot invers a iesit.

    • acest referendum va fi pentru introducerea in constitutie a acestei norme.Ca atare nimeni nu mai poate ocoli sau amana aplicarea acelei norme in caz de vot validat intrucat ar fi neconstitional…cu tot ce decurge(legi votate de persoane aflate in incompatibilitate constitionala gen protoacoalele CCRiste…duce la nulitatea legilor)
      urmeaza sa stipulam si termen de respectare a referendumului cu mentiunea ca daca in 60 de la validarea referendumului rezultatul nu se transpune in Constitutie sau in lege parlamentul se dizolva si se fac alegeri anticipate.Atunci va exista un levier puternic al poporului asupra hotilor din parlament.

    • @toarna_frate: Te inseli, cand zici „nimeni nu mai poate ocoli sau amana aplicarea acelei norme in caz de vot validat intrucat ar fi neconstitional”

      De fapt, nimeni nu va mai putea modifica vreo lege privind alegerile daca o face in sens opus rezultatului referendumului. Ceea ce inseamna … mai nimic. Ei vor merge cu legile astea, fara sa le modifice … cat pot de mult. Adica decenii, dupa cum se vede! Parlamentul nu are un teremen, pentru ca se merge pe ideea (gresita, evident) ca e de buna credinta. Atentie la urmatoare Constitutie, cand va fi, ce si cum se va scrie la sanctiuni.

      Lamuriri tehnice aici: https://www.moise.ro/2018/06/14/referendumul-consultativ-are-forta-juridica-si-produce-efecte-inclusiv-cel-din-2009-a-produs/

    • Bai, ne lași cu Moise…

  3. „DESTEAPTA-TE ROMANE,
    DIN SOMNUL CEL DE MOARTE…
    ACUM OR NICIODATA
    CROIESTE-TI ALTA SOARTA…”
    Ei merg pana la capat. Noi ce facem?

  4. Daca s-a deschis calea, hai s-o facem. La vot, fratilor, sa le dam peste cap toate socotelile!

  5. Asta e cam așa: hai să ne dăm rotunzi, că poate s-or găsi câțiva ca să ne creadă.

    Eu aș băga mâna-n foc că ei, cei atât de zeloși în a face mișto de capacitatea intelectuală a altora, nu sunt în stare nici măcar să formuleze coerent o întrebare pentru referendumul la care visează.

    Dar … ar putea să-l aștepte pe Iohannis. Fiindcă el are un avans – se chinuie deja din iarna lui 2017 să scrie întrebarea dar n-a avut timp fiindcă îi tot dă Tudorel câteva pagini de citit o dată la 2-3 luni, care-i … ocupă tot timpul.

    • Te gandesti vreodata ce armata de juristi se chinuie la Cotroceni sa analizeze si sa conteste la CCR legile oligofrene formulate de PSD si votate de parlament? ESte vorba de sute de legi produse de Iordache et comp. Inainte sa va dati pe aici cu parerea (admitand ca sunteti de buna credinta si nu simpli postaci) ar trebui sa identificati tintele urii psd-iste ca sa stiti pe cine trebuie sa contati.

  6. Iohannis NU va cere organizarea referendumului la alegerile europaramentare, ci va cere organizarea lui in ziua alegerilor prezidentiale. Astfel, Iohannis isi va urmari interesul personal, de a castiga un nou mandat prezidential. Iohannis isi va arata adevarata stofa de politicianist meschin.

    • Daca face asa, e un cacat.

    • Una peste alta, daca presedintele nu ataca legea la CCR nu aveati azi despre ce vorbi. Dar ce bine ne sta sa il criticam tot timpul cot la cot cu PSD-ul, ba chiar mai aprig.

  7. Trebuie depăşită obiecţia că un Referendum pe justiţie ar favoriza la alegerile parlamentare vreun partid de opoziţie.

  8. Am o provocare pentru cititorii acestui articol: Daca ati putea decide, ce varianta de intrebare pentru referundum ati alege:
    -” Persoanele aflate in situatia de:
    a) cercetare penala;
    b) urmarire penala;
    c) punere in miscare a actiunii penale;
    d) inculpat trimis in judecata;
    e) condamnat in prima instanta;
    f) condamnat definitiv;
    pot ocupa functii publice, politice, executive sau judiciare – DA / NU.”
    Deci, cu ce litera sunteti de acord pentru intrebarea aceasta la referendum?

  9. Dumnezeu sa odihneasca…

  10. Bravoo…nepoţii nepoţilor vostri o sa prinda justitţie fara corupţi pe un referendum organizat numai in ziua alegerilor.