
Dalai Lama confirmă că va avea un succesor, China vrea să aprobe numele acestuia
Dalai Lama a confirmat miercuri că la moartea sa va fi numit un succesor care să îi continue rolul de lider spiritual al comunității tibetane, atrăgând imediat o ripostă din partea Chinei, care vrea să aprobe numele său, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Afirm că instituția lui Dalai Lama va fi perpetuată”, a spus el într-un mesaj mult așteptat, citit în cadrul unei adunări religioase din McLeod Ganj, în nordul Indiei, unde trăiește în exil.
Fără surpriză, China, ale cărei trupe au invadat Tibetul în 1950 și l-au transformat într-o provincie chineză, a reacționat imediat.
„Reîncarnarea marilor figuri budiste precum Dalai Lama și Panchen Lama trebuie desemnată prin tragere la sorți (…) și apoi aprobată de guvernul central”, a declarat Mao Ning, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez al Afacerilor Externe.
Născut la 6 iulie 1935, Tenzin Gyatso a devenit al paisprezecelea lider spiritual și politic al tibetanilor la vârsta de 2 ani, fiind identificat în mod corespunzător de tradiția budistă drept reîncarnarea predecesorului său.
A fugit din capitala „sa” Lhasa și de represiunea chineză în 1959 și, de atunci, și-a petrecut cea mai mare parte a timpului într-o mănăstire din McLeod Ganj, la poalele Himalayei indiene.
Laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1989, el a devenit de atunci un simbol mondial al luptei pentru libertate în Himalaya.
Problema succesiunii sale este subiectul unei lupte între Dalai Lama și Beijing, care intenționează să îi desemneze un succesor.
“Conform tradiției”
„Responsabilitatea (desemnării unui succesor) va reveni exclusiv membrilor Ganden Phodrang Trust, biroul Sanctității Sale Dalai Lama”, se arată în mesajul transmis miercuri de liderul tibetan.
„Ei vor conduce procedurile de căutare și recunoaștere (a succesorului) în conformitate cu tradiția trecutului”, a insistat el, „nimeni altcineva nu are autoritatea de a se amesteca în această chestiune”.
Actualul Dalai Lama, considerat de Beijing un separatist periculos, a exclus deja în mai multe rânduri ideea ca cel de-al 15-lea Dalai Lama să fie numit de chinezi.
Acesta va fi neapărat „născut în lumea liberă”, a promis el public.
„Nu s-a schimbat nimic în ceea ce privește implicarea Chinei, subiectul nu a fost abordat în detaliu”, a declarat presei un reprezentant al biroului lui Dalai Lama, Samdhong Rinpoche, după difuzarea mesajului.
În 1995, China a răpit și reținut un copil în vârstă de 6 ani pe care Dalai Lama tocmai îl desemnase ca Panchen Lama, cealaltă personalitate religioasă tibetană de vârf.
În același timp, China a numit un candidat ales de ea, care a fost imediat respins de tibetani drept „falsul Panchen”.
Provocarea lui Dalai Lama la adresa Chinei a încântat miercuri comunitatea tibetană.
„Ne opunem cu hotărâre oricărei ingerințe sau tentative a Chinei de a instala o marionetă Dalai Lama”, a declarat pentru AFP Jigme Taydeh, un tibetan în exil.
“Luptă”
„Această decizie oferă comunității internaționale o ocazie istorică (…) de a trimite un mesaj puternic Beijingului și tuturor regimurilor autoritare”, a adăugat Chemi Lhamo, un susținător al autonomiei tibetane în vârstă de 30 de ani.
„Nu am nicio îndoială că lupta noastră pentru adevăr și dreptate va învinge în cele din urmă”, a adăugat această femeie, care este exilată în Statele Unite.
Deși în ultimii ani Dalai Lama a sugerat că ar putea fi ultimul, majoritatea tibetanilor s-au declarat în favoarea continuării „ciclului reîncarnării”.
În mesajul său de miercuri, el s-a referit la numeroasele solicitări din partea comunității sale în favoarea prelungirii mandatului său.
„În special, prin diverse canale, am primit multe mesaje de la tibetani din Tibet care repetă același apel”, a spus el.
În numele biroului său, Samdhong Rinpoche, a declarat că încă nu au fost date instrucțiuni suplimentare cu privire la procedura de nominalizare.
„Ele nu sunt necesare în acest moment”, a declarat Rinpoche în cadrul unei conferințe de presă, „Sanctitatea Sa Dalai Lama este în prezent într-o formă excelentă”.
În 2011, Dalai Lama a renunțat la puterea politică a funcției sale, încredințând-o unui prim-ministru, ales de diaspora, și unui guvern în exil.
Festivitățile organizate pentru cea de-a 90-a aniversare a sa continuă până la sfârșitul săptămânii.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.