G4Media.ro

„Da, egalităţii”, declară prim-ministrul grec Mitsotakis înaintea votului asupra căsătoriei între persoane…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

„Da, egalităţii”, declară prim-ministrul grec Mitsotakis înaintea votului asupra căsătoriei între persoane de acelaşi sex

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut joi parlamentului „să spună da, egalităţii” şi să aprobe un proiect de lege ce permite căsătoriile între persoane de acelaşi sex, proiect care, dacă ar fi adoptat, va deveni o victorie de referinţă pentru comunitatea LGBT+ din ţara social conservatoare, relatează agenţia Reuters, preluată de Agerpres.

Parlamentul urmează să se pronunţe prin vot, joi mai târziu, asupra proiectul de lege ce ar acorda cuplurilor de acelaşi sex dreptul de a se căsători şi a adopta şi ar face din Grecia una dintre primele ţări creştin-ortodoxe care va permite astfel de uniuni.

„Pentru fiecare cetăţean democrat, astăzi este o zi de bucurie. De mâine va fi înlăturată o barieră’, a declarat Mitsotakis într-un discurs adresat parlamentarilor.

Deşi se aşteaptă ca unii membri ai partidului de centru dreapta Noua Democraţie al lui Mitsotakis să se abţină sau să voteze împotriva proiectului de lege, este de asemenea aşteptat ca acesta să obţină suficient sprijin din partea partidelor de opoziţie de stânga.

Sondajele înaintea votului arată că grecii sunt împărţiţi în această problemă. Puternica Biserică Ortodoxă, care consideră homosexualitatea un păcat, s-a opus cu fermitate, în timp ce mulţi din comunitatea LGBT+ consideră că proiectul nu merge suficient de departe.

Proiectul de lege nu înlătură obstacolele pentru cuplurile LGBT+ în utilizarea metodelor de reproducere asistată. De asemenea, sarcinile surogat nu vor fi extinse la persoanele LGBT+, deşi proiectul de lege recunoaşte copiii deja născuţi prin această metodă în străinătate.

Elliniki Lysi („Soluţia Greacă”, n.r.), unul dintre cele trei partide de extremă dreaptă reprezentate în parlament, a declarat că proiectul de lege este „anticreştin” şi dăunează intereselor naţionale, notează Reuters.

Grupurile LGBT+ fac eforturi pentru reforme de decenii. În 2008, un cuplu de lesbiene şi un cuplu gay au sfidat legea şi s-au căsătorit pe o mică insulă grecească, dar căsătoriile au fost ulterior anulate de o instanţă superioară.

De atunci, Grecia a adoptat reforme LGBT+, permiţând parteneriatul civil între cuplurile de acelaşi sex în 2015 şi recunoaşterea legală a identităţii de gen în 2017. În urmă cu doi ani, ţara a interzis terapia de conversie pentru minori ce vizează suprimarea orientării sexuale a unei persoane.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...