G4Media.ro

Curtea Constituțională, în comunicat: Președintele urmează să emită decretul de revocare a…

Curtea Constituțională, în comunicat: Președintele urmează să emită decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi

Curtea Constituțională explică, într-un comunicat de presă, procedura exactă de urmat în cazul constatării conflictului dintre președintele Klaus Iohannis și Guvern în ceea ce privește demiterea șefei DNA: șeful statului este obligat să o demită pe Lura Codruța Kovesi.

”Constată existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministrul justiției și Președintele României, generat de refuzul Președintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kovesi.

Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kovesi”, se arată în comunicatul CCR.

Judecătorii îl acuză pe Klaus Iohannis că nu și-a exercitat competențele constituționale în cadrul procedurii de revocare a șefei DNA.

”Președintele României a refuzat emiterea decretului de revocare a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție pe motive de oportunitate, și nu de legalitate, ceea ce a creat un blocaj în privința exercitării autorității ministrului justiției asupra activității procurorilor. Prin urmare, conduita Președintelui României de a nu-și exercita competențele potrivit Constituției a determinat imposibilitatea ministrului justiției să își exercite competențele constituționale conferite de art.132 alin.(1) din Constituție, ceea ce a determinat un conflict juridic de natură constituțională. De asemenea, Curtea, având în vedere jurisprudența sa, a stabilit și conduita constituțională care trebuie urmată, respectiv emiterea, de către Președintele României, a decretului de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kovesi”, se mai arată în comunicatul Curții.

În opinia judecătorilor constituționali, președintele nu are o putere discreționară în cadrul procedurii de revocare, ci o putere de verificare a regularității acesteia.

”Rezultă că prerogativa Președintelui României de a revoca procurorul din funcția de conducere se circumscrie exclusiv unui control de regularitate şi legalitate a procedurii. Astfel, Președintele României nu are competența constituțională de a opune argumente de oportunitate în raport cu propunerea de revocare din funcţie inițiată, în condițiile legii, de ministrul justiției”, se mai arată în sursa citată.

Judecătorii CCR au demontat punct cu punct argumentele consilierului prezidențial Simina Tănăsescu prezentate în fața Curții. Astfel, în comunicat se arată că Ministrul justiției poate fi parte a unui conflict constituțional între puterile statului, fiid citată în acest sens o decizie din 2014 a Curții. Tănăsescu susținuse că doar Guvernul, nu și Ministerul Justiției, este autoritate de rang constituțional și, prin urmare, conflictul reclamat de Tudorel Toader este inexistent.

Comunicatul CCR integral: Comunicat de presa, 30 mai 2018 – conflict juridic de natura constitutionala

Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

23 comentarii

  1. Abia acum și-au luat țara înapoi. Și au sprijinul Moscovei, care și-a refăcut zona de influență în tot lagărul comunist de odinioară.

  2. asa ceva NU poate exista in mod NORMAL ….CER DEMISIA intregului for CCR …daca semneaza asa ceva Klaus e o carpa care NU meriata sa mai fie presedinte …

    • Nu cred ca presedintele are de ales. Daca refuza sa respecte decizia CCR, la un 6-3, e garantata procedura de suspendare. Si sunt destul de putine sanse sa castige la referendum, la cat ar urla toata presa de guvern „anti-constitutie, dictatura, toata lumea la vot impotriva lui herr”

  3. Conform acestei decizii a CCR, oricare ministru al justitiei va putea sa-i demita, oricand si fara nicio motivare , pe sefii parchetelor.
    Din moment ce avizul CSM si decizia Presedintelui nu au absolut nicio importanta , inseamna ca Ministrul Justitiei nici macar nu trebuie sa-si motiveze decizia de revocare a unui sef de parchet.
    Ministrul justitiei poate, de acum inainte, sa il demita pe sful DNA doar pt simplul motiv ca nu-i place de el/ea.
    Asta-i absurdistanul romanesc.

    • MINISTRUL JUSTITIEI…este un zeu…conform constitutie interpretrate de CCR

    • @Andradda,
      Au incercat un fel de spoiala de motivare cum ca Ministrul Justitiei este tinut in luarea hotararii de revocare de indeplinirea unor cerinte legale (fara insa sa spuna care sunt alea, in ce constau ele).

      PS. Prin urmare, motivarea este total neconvingatoare. In realitate, nimic nu-l impiedica sa faca abuzuri in aceasta chestiune.

      PPS. Iarasi, foarte important este ca cei 6 politruci in robe au decis ca aceste raporturi pur constitutionale se sustrag controlului judecatoresc (de contencios) !

  4. Asta merită un popor de adormiți!

  5. Pentru toti aparatorii statului paralel / necoplanar. Nu luati voi lumina de la Germania ?

    Sorina Matei dă exemplul german: Cum l-a demis ministrul Justiţiei pe procurorul federal

    https://www.stiripesurse.ro/sorina-matei-da-exemplul-german-cum-l-a-demis-ministrul-justitiei-pe-procurorul-federal_1236863.html

    • Pt aparatorul coruptilor… In Germania un demnitar isi da demisia cand este acuzat penal. Nu ramane in functie ca sa modifice legile in favoarea lui , sa intimideze judecatorii cu pozitia lui sau sa aduca atingere institutiei in care este demnitar. Dar stii bine asta… doar ca iti place sa te ingrasi din bani publici. Imi faci sila numai pt ca stiu ca existi…

    • Nația asta nu se face bine cu una, cu doua!
      De ce avem, dom’le, CSM? Ca sa faca MJ doar ce vrea el?
      Halal tara! Asa politicieni, asa CCR, asa tara!

  6. Asta de ce nu s-a aminat ?

  7. Din pacate, nu il vad pe Johannis luand taurul de coarne, adica refuzand in continuare sa o demita pe Kovesi.
    Probabil ca cea mai convenabila solutie in aceasta situatie este ca L.C. Kovesi sa-si dea demisia.
    In acest fel aplaneaza (pt moment) conflictul dintre Johannis si Dragnea, conflict din care Johannis nu are cum sa iasa invingator decat daca isi asuma niste riscuri foarte mari, ceea ce nu e cazul la Johannis.

  8. Am inteles ca L.C.Kovesi are dreptul sa il atace pe Tudorica in contencios.
    Adica, L.C.Kovesi se poate adresa ICCJ pt a dezbate motivele pt care Tudorica a decis revocarea ei.
    Nu stiu daca Kovesi va urma aceasta cale sau va pleca de bunavoie, scarbita de Romania.

    • Daca intradevar sunteti scarbita de Romania , nu cred ca va tine cineva legata cu lanturi .

    • @A310
      Eu m-am referit la o optiune a doamnei Kovesi, iar tu-ai trezit sa-mi dai sfaturi despre ce-as putea face eu?
      V-ati inmultit ca paduchii din mustata Sultanului de Teleorman!
      Jigodii impertinente!

  9. Rusinea nu mai exista la CCR, nici macar nu se mai mimeaza independenta. Cum au vazut ca nu mai iese nimeni in strada au decis sa atace decisiv. Urmatorul pas este achitarea lui Dragnea si show-ul e complet.
    E greu sa nu spui in asemenea momente…mama ce neam de prostalai suntem! Cum putem accepta ca popor bataia de joc a acestor bolsevici? Cum s-a ajuns aici ca hotzii/coruptii/infractorii sa preia controlul tzarii atat de usor? Este incredibil ce se intampla – e un moment de totul sau nimic.

  10. Daca intradevar sunteti scarbita de Romania , nu cred ca va tine cineva legata cu lanturi .

  11. Gata. Pana aici ne-a fost. Partidul Sub Dezvoltarii, cu sprijinul Curtii constitutionale, ne-au scos din Europa.

  12. So,cand un președinte nu respectă constituția,ce se intampla? Pe vremuri era executat ca trădător de țară.

  13. Aiasta, nu!!! Musai de mărs la capitala. Noh, numa’ o târuca sa-mi aduca nevasta clopu, pusca si cureaua lata, c-apoi a hi cum n-o fo’altadata. Care v-o facut de tâlhari!!!

  14. CCR a incalcat Constituia schimband constitutia si transformand Romania intr-o republica parlamentara, trebuie instaurat starea de urgenta in Romania si dizolvat Parlamentul, guvernul, CCR-ul urmate de alegeri anticipate si un referendum pe o constitutie noua care sa nu mai permita numiri politice la viitoare CCR, sa stabileasca clar faptul ca Romania este o republica semi-prezidentaiala.

  15. Presedintele nu trebuie sa semneze niciun decret. Sa vedem ce se intampla.

  16. Da, de acord. La expirarea mandatului de Procuror Sef DNA.