G4Media.ro

Curtea Constituțională a admis sesizarea Guvernului în cazul revocării șefei DNA

Sursa: Facebook

Curtea Constituțională a admis sesizarea Guvernului în cazul revocării șefei DNA

UPDATE 3: Judecătorii constituționali au stabilit, în dispozitivul deciziei prin care au constatat conflict între președinte și Guvern, că șeful statului este obligat să emită decretul de revocare a şefei DNA, au precizat, pentru G4Media.ro, surse din CCR.

UPDATE 2: Ministrul Justiției, Tudorel Toader, și Parchetul General au reacționat pe Facebook la decizia Curții Constituționale. Toader a spus că președintele nu are nicio abilitare pentru evaluarea procurorilor de rang înalt, în vreme ce Parchetul s-a limitat doar la a spune că a luat act de decizia Curții.

”Decizia CCR valorifică principiul constituţional potrivit căruia procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului justiţiei. Preşedintele României nu are nici o abilitare legală pentru evaluarea competenţelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang înalt, spre deosebire de ministrul justiţiei care are astfel de competenţe, stabilite atât la nivel constituţional cât şi la nivel infraconstituţional”, a scris Tudorel Toader pe pagina personală de Facebook.

”Conducerea Ministerului Public a luat act de decizia de astăzi a Curții Constituționale a României privind existența unui conflict constituțional între Guvern și Președintele României și așteaptă motivarea acesteia”, a postat Parchetul General.

UPDATE 1: Președintele Curții Constituționale a anunțat că decizia de admitere a conflictului constituțional a fost luată cu majoritate de voturi.

„Am admis cu majoritate de voturi și am stabilit că există un conflict între ministrul Justiției și președinte datorat refuzului președintelui de a da curs propunerii ministrului Justiției. Vom publica minuta ședinței și acolo va fi indicată calea de rezolvare a conflictului”, a declarat Valer Dorneanu la finalul ședinței.

Potrivit surselor consultate de G4Media.ro, votul a fost de 6 la 3 în favoarea Guvernului, judecătorii Daniel Morar, Livia Stanciu și Ștefan Minea pronunțându-se în favoarea președintelui Klaus Iohannis.

Curtea Constituţională a României a admis miercuri cererea Guvernului și a constatat că există conflict între puteri în cazul respingerii revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Practic, decizia CCR înseamnă că ministrul Justiției are puteri discreționare de a numi șefii parchetelor din România, fără să mai conteze poziția președintelui României și cea a CSM. Până la comunicatul oficial al CCR, este greu de spus acum care va fi calea de urmat pentru Klaus Iohannis.

Practic, decizia CCR modifică radical arhitectura puterii în România, excluzându-l pe președintele României din procedura de revocare a șefilor de la Parchetul general, DNA și DIICOT.

Cu puțin înainte de decizia Curții Constituționale, președintele Klaus Iohannis a declarat că ”va acționa în consecință”.

„Indiferent ce va decide Curtea, voi aştepta decizia, motivaţia, voi citi şi voi acţiona în consecinţă”, a spus președintele, întrebat ce va face dacă CCR va decide în favoare domnului ministru.

Premierul Viorica Dăncilă a solicitat CCR să constate că există un conflict de natură constituțională între preşedintele Klaus Iohannis şi Guvern generat de faptul că şeful statului a respins propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care viza demiterea şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Guvernul a susinut că preşedintele şi-a încălcat atribuţiile şi că nu trebuia să treacă prin filtrul personal decizia, el fiind doar un siplu pion în demiterea Laurei Codruţa Kovesi.

 

Citeste si

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

51 comentarii

  1. Cum era si normal!

    • in lumea ta din groapa de gunoi a omenirii, da, e normal. vezi cacat toata viata si crezi ca doar asta exista. esti tot ceea ce reprezinta comunismul si ceea ce ar fi trebuit sa moara la revolutie.

    • catre securistul plin de ura si otrava: daca ai fi un om educat si cu un minim exercitiu democratic as sta de vorba cu tine cu placere. din pacate esti tot ceea ce s-a dorit a fi inlaturat prin revolutie dar s-a pastrat ca un cancer, care a metastazat in toata societatea post revolutionara. securistii vechi se rasucesc in mormant de fericire sa vada ca cei noi au reusit tot ce si-au dorit ei o viata: prostii sa-si doreasca si sa demonstreze pentru sustinerea cancerului…
      Nu pleci ca ceilalti? Nu o sa scada pib-ul, sa stii!

    • de ce as asculta ce are de spus un cretin ca tine? nu ma intereseaza si nici nu ma plateste nimeni sa ascult parerea ta tampita. nu ma intereseaza sa iti fac tie pe plac. obiectiv vorbind, esti idiot. daca nu erai si erai doar „misguided”, era altceva. asa ca, te rog sa continui sa fii un idiot, ca toata europa sa vada ce mizerie au lasat sa intre in casa lor. macar ei sa faca faca ceva in privinta asta daca romanii nu usnt in stare.

    • ca sa nu mai spun ca ai copiat fix ce am spus eu, atat te duce mintea. copiezi tot si copiezi prost. nu cunosti intelesul cuvintelor pe care le folosesc, dar le copiezi. nu iti aduce aminte de nicio persoana, aceasta situatie? texte originale nu ai? nu ca alea ar fi mai breze, dar macar stiu ca discut cu un dobitoc si nu cu portavocea partidului prea iubit.

    • Ce ti se pare normal, asistatule? Fiindca argumente nu aduci, ci doar sari in sus de bucurie, ba ca „au castigat ai nostri”, ba esti ironic ca „pleaca adversarii in lumea larga” si nu stiu ce se intampla cu pib-ul tau.

    • Ne vedem in strada. E protest in Piata Victoriei. De data asta s-a umplut paharul. Nu se mai poate, sa dai decizii pur politice la nivelul CCR care sa distruga complet statul de drept. Ca sa reparam aceasta decizie va fi nevoie de o noua Constitutie. Cum adica adica un Ministru sa poata de unul singur sa numeasca el cand vrea procurorii, si sa-i dea jos cand vrea? Asta inseamna ca procurorii nu pot fi niciodata independenti. O asemenea decizie e demna de o tara bananiera.
      Sa iesim in strada si sa cerem dizolvarea CCR, alegeri anticipate si o noua constitutie.

  2. Mi-e o sila!

  3. Ce rost mai are CSM-ul, daca ministrul justitiei numeste si revoca procurorii sefi cum si cand are el chef, iar presesintele nu poate sa tina cont de avizul negativ al garantului independentei justitiei (CSM)?
    CCR ne trimite, incet dar sigur, cu 20 de ani in urma.
    CCR este mai presus de orcice lege și a devenit atat de nociva, incat ar trebui deafintata, iar atributiile sale sa fie preluate de ICCJ, care face actul de justitie prin judecatori de cariera, iar nu prin politruci aserviti unor grupuri de interese.

    • Asta a fost si rolul CCR desemnat de Iliescu dupa ’90. Tinerea statului captiv comunistilor. Nu degeaba au dat lovitura de stat din ’90. Cei din spatele constructiei nu sunt prosti. Plecati din tara cat mai puteti. Revenim la dictatura si foarte putini constientizeaza asta!

  4. Bine că nu mai este așa frig afară, să trebuiască îmbrăcați copii… ne vedem pe afară, că-i weekend prelungit.

    • Oricum nu cred ca ii intereseaza…putem sa iesim juma’ de Romanie…nu credeam ca o sa apuc astfel de timpuri in Romania…este ceva Sf ce se intampla in ultimul an…

  5. Cum este posibil asa ceva ?!? De un an si jumatate alunecam spre dictatura, iar azi am scapat dincolo de buza prapastiei

  6. Poate că acum e momentul sa meargă la risc președintele! Să nu respecte și dacă au boașe, să încerce să-l suspende! Oricum, Dragnea ajunge la canal: si dacă nu strânge voturi pt suspendare și dacă ajunge la referendum, unde, cel mai probabil, vor pierde big time! Și ce dacă ajunge Tăriceanu președinte o lună, orice face se poate desface pe urmă!

    • Ai dreptate! S-a mers prea mult pe minima rezistenta. Expunerea la riscul suspendarii nu inseamna musai suspendare si chiar daca ar fi ajuns acolo, nimic nu e batut in cuie.
      Tariceanu presedinte „adinterim” nu ajunge sa fie „mazar end fazar of” Romania…
      Dar referendumul de suspendare poate deveni o victorie clara a celor care il sustin pe Presedinte … daca dovedeste ca merita.
      Intr-o luna nu se rastoarna pamantul dar psd-ul poate sa piarda avantajul sustinerii populare pe care o clameaza acum

    • Nu, in dreptul penal nu se poate desface nimic pe urma. Daca se dezincrimineaza infractiunea de furt pentru 1 minut, toti cei care au furat in ultimii 15 ani si nu sunt deja condamnati, scapa de dosar. Cei condamnati, ies din puscarii. Chiar daca dupa 1 minut furtul e reincriminat, hotii raman curati.

    • Nici nu știu ce putere poate avea un președinte interimar, chiar nu știu ce poate să facă sau nu! Crin Antonescu in 2012 nu a făcut absolut nimic, din cate mi-aduc aminte, Vacaroiu la fel, in 2007! Mă cam îndoiesc că poate face prea multe! Cert e..că nu putem rămâne cu ochii ‘n soare, doar din teama de a risca!

    • Da, ar trebui sa riste. Daca nu ar avea latitudinea ca doar el sa revoce seful DNA, de ce mai e prevazuta in lege aceasta abilitate? Chiar daca o luna va conduce Tariceanu si sigur o va demite el pe Kovesi, cel putin nu devine partas la magariile PSD. Fiindca va reveni la Cotroceni, cu siguranta. Cu toate ca mai e si posibilitatea ca nici Parlamentul sa nu poata decide suspendarea.

    • Poate sa nu atace la CCR legile care-i vin la promulgare si sa le promulge !

      PS. Apoi citeste ce a scris @sile !

    • Mă cam îndoiesc că l mai pot suspenda pe Iohannis în parlament..! Nu cred că se va ajunge la suspendarea propriu zisa!

    • Nu mai este vorba despre un „risc”, ci despre ce TREBUIE să facă presedintele. Când CPR (Curtea Prostitutionala a Romaniei) isi pierde echilibrul, nu mai are cine sa o readucă pe calea ei cea dreapta, pentru ca nu exista instrumente. Daca, prin absurd, ar fi decis ca dezlegarea conflictului se face prin demiterea președintelui de catre parlament (lucru neprevazut de lege), ce am fi facut? Ca doar deciziile lor sunt obligatorii…. Cam asa au facut acum: au confirmat ipoteza absurda a lui Tudorel Toader, reudcand la zero rolul CSM si pe cel al Presedintelui, in ecuatia revocarii si numirii procurorului sef al DNA si, in mod asemanator, pe cel al PG.
      Acestui abuz al CPR trebuie sa i se raspunda de catre Preşedinte prin refuzul de a o revoca pe Kovesi, pentru simplul fapt ca nu sunt motive REALE, CONCRETE, dupa cum a motivat ai CSM avizul negativ. Ok, il vor suspenda in Parlament o luna si Tariceanu o va revoca pe Kovesi. Dar, isi vor fi risipit glontul de argint (suspendarea presedintelui) pe o lupta cu miza mica (mandatul lui Kovesi expira anul viitor) si vor pierde sigur la referendumul…
      Oricum, aici nu mai e vorba despre Kovesi, ci despre ce pot face luptatorii ASP (Adevăratului Stat Paralel) impotriva statului de drept: cam tot ce vor. De ce? Pentru ca pot!
      Cred si eu ca urmatoarea modificare a Constituției trebuie sa includa desfiintarea acestei curti, care a devenit curte marilor penali, iar nu gogorita aia cu „familia traditionala”, promovata de cei doi insi din fruntea Parlamentului, care au desfacut mai multe familii din astea, curat traditionale!
      Dar cine sa trezeasca natia asta?

  7. Valer Dorneanu: „Laura Codruța Kovesi ar fi trebuit revocată de președinte”.
    Dar Dorneanu asta nu trebuia „revocat”, cumva, demult?! Opozitia nostra doarme in loc sa protesteze in fata CCR. Or fi vrand sa ma duc eu sa protestez in locul lor si sa le fac eu treaba!
    Unul ca Dorneanu nu ar fi trebuit sa ajunga niciodata presedinte CCR asa cum nici una ca Dancila nu trebuia sa ajunga niciodata premier, dar asa se intampla cand ai un presedinte de tara slab si fricos, nu ca cel al Italiei si o opozitie care se preface de-a opozitia.
    Tara lu’ Papura-Voda!

  8. Ma pregatesc sa-mi fac bagajele…

    • De ce?! Asta e atitudine?! Atitudine e sa facem ceva concret, pozitiv, nu hipstereala in Piata Victoriei! Greva generala e o soluție! Blocat Piata Victoriei in ZI LUCRĂTOARE, NU sâmbătă seara, e alta soluție!

    • Aoleo, ce ne facem, nu pleca ca ne scade pib-ul!!!

    • Pai și tu de unde mai iei bani, mă Asistat atunci?! Ce mai iei că sa trollezi pe aici?! Praful de pe toba?! Ai văzut, că șeful tău, Dragnea e zgârcit in draci, s-a uitat la 15 milioane pe luna, salariul ălora pe care le a adus de la C J, la pesede, n-a dat de la el, a dat tot de la stat!

    • Are si asistatul o grija! De fapt asta ii caracterizeaza pe pesedisti, batjocura.

  9. Nu putem acuza CC in bloc de tradarea intereselor nationale si sprijinirea unui grup infractional organizat?

  10. La revedere DNA, am numai amintiri plăcute.

    De acum înainte, ministrul justiţiei controlează DNA, ceea ce înseamnă că am dat ceasul înapoi până în anii ’90 când corupția era literă de lege.

    Să fie oare sfârşitul României?

  11. Avem deja un”Erdogan”in țara, numele lui e DraKnea! Istoria este ciclica, se repetă, după ce am fost ani și ani o Rusiei în miniatură, urmează să fim, ca pe vremea lui Caragea, o Turcie mai mică, condusă de un sultan de Teleorman! De ce am ajuns aici? Simplu, fiindcă suntem o țară de tâmpiți!

  12. constat ca ccr s-a iluminat, cu lumina de la moscova.
    mai toleram abuzurile?

  13. Nu va pierdeti speranta…! Banditul inca mai poate fi condamnat iar tot ce se petrece poate deveni doar un vis urat…!

  14. Cei care aveti oua mai vechi pe acasa va recomand sa le pastrati si sa le aruncati cu incredere in fata asazisei curti constitutionale. Deja CCR-ul este o anexa personala a lui Dragnea. Iar bolsevicul de Dorneanu, dupa ce a luat lumina de la Moscova, a venit sa decida viitorul luptei anti-coruptie din Romania.
    Am exact sentimentul acela de ocupatie politica rusa dupa al doilea razboi mondial. Trebuie luata atitudine pana nu este prea tarziu! Deja de vorba buna si proteste pasnice nu ne mai inteleg imbuibatii si hotii de la butoanele puterii.

  15. Inteleg ca nu mai da nimeni nici 2 bani pe Constitutie in ziua de azi….
    In ce hal am ajuns, ca tocmai cei care trebuie sa apere respectarea Constitutiei o incalca si-o interpreteaza cum ii convine puterii de la un moment dat!
    Dar Curtea asta c.r. este numai de capul ei? Daca ea o ia pe aratura, cine o reechilibreaza?!
    ICCJ si CSM n-ar trebui sa ia pozitie?! E halucinant ce se intampla pe aici!
    Toate institutiile independente si autonome isi fac de cap nelimitat: CCR, BNR, Curte de conturi, Avocatul lui popor, etc, etc, fara nicio apasare, fara nicio frica.
    Eu nu mai pot, am terminat cu scrisul, cu comentatul, cu sesizarile si petitiile, cu luat atitudine cetateneasca.
    Inutil. N-ai cu cine.
    Cu vorba nu faci nimic.

  16. Cum dracu’ sa nu-ti pierzi speranta, cand vezi ca justitia se misca ca ochii mortului, din amanare in amanare pana la achitarea finala, cand vezi ca nu-i suficient ca procurorii sunt smecherasi si incompetenti si mai ai si judecatori interesati si orientati?!
    Sa-i ia dracu pe toti!

    • Vine baiatu’…! Rezolvi ceva daca-ti pierzi speranta…! A adevarat, e o reactie normala, dar totusi, rezolvam ceva…?! Nu, nu rezolvam nimic… Mai bine sa ne punem capul la treaba si sa ne gandim ce e de facut…

  17. De ce nu o revolutie noua? Chiar daca presupune violenta – se pare ca actionand soft ii doare il doar in cur pe PSD – Revolutie cu ocupat parlament etc. Ce preferam sa primim legi de la niste infractori si sa ne distrugem viitorul nostru si al copiilor sau sa punem piciorul in prag si sa actionam?

  18. Singurul lucru neimportant scapat din vederile mesterilor de la ccr este modelul de guvernare la care admitem ca se refera legea fundamentala: separatia puterilor.

  19. lipsa de reacție naște noi d-zei.

  20. Am înfrânt! Din păcate …. nu mai am cuvinte sa- mi pot exprima frustrarea!

  21. Beton ! Poate Tudorel sa-i ceara lunar Presedintelui sa-l revoce pe Procurorul sef al DNA, dupa cum i se nazare lui sau ii ordona OchiDePesteMort iar Presedintele este obligat sa o faca !

    PS. Cred ca LCK isi va da demisia pt a nu-l pune pe Iohannis si pt a nu se pune pe sine intr-o situatie neplacuta !

    PPS. Sunt de vazut si considerentele Deciziei pt a vedea daca totusi nu exista si pt ministrul justitiei niste oprelisti in calea unor eventuale abuzuri ! Daca nu by, by lupta anticoruptie !

    • Totusi cred ca nu trebuie sa demisioneze si la fel sper ca presedintele sa nu semneze…prin orice mijloace posibile…chiar si o simpla greva…acum nu mai este vorba doar de LCK,acum psd ne arata cine este la butoane…si poate cumva se prin o minune se ajunge la anticipate ca in italia…si…poate….de data asta nu mai suntem atat de idioti si comozi si iesim dreacu’ la vot…votezi cu un partid ecologist si tot conteaza…

    • E posibila o GREVA PREZIDENTIALA ? Intreb si eu ca unul care cauta solutii, dar care nu are habar de cele lumesti, tehnic vorbind…

    • Nici eu nu stiu exact…dar :

      „Art. 43 – Dreptul la grevă
      (1) Salariaţii au dreptul la grevă pentru apărarea intereselor profesionale, economice şi sociale.
      (2) Legea stabileşte condiţiile şi limitele exercitării acestui drept, precum şi garanţiile necesare asigurării serviciilor esenţiale pentru societate.”
      Constitutia Romaniei…presedintele primeste salariu deci cred ca se incadreaza la „angajati”.
      Oricum este o moda sa interpretam constitutia dupa cum ne convine

  22. Jos PSD! ești un cancer, un puroi, o să te distrugem, morții mă-tii de partid trădător

  23. Logica?
    Daca exista un conflict constitutional este musai sa fie transat in favoarea ministrului? DE CE?
    Cine defineste „sub autoritatea ministrului”? … ca doar din simpla sa autoevaluare cu care a umplut raportul nu rezulta decat ca este un mare gogosar plin de sine.
    Ce e aia autoritate? Codruta, treci in casa ca s-a facut tarziu?
    N-are decat sa-i dea penalizari, sa-i trimita controale (cum si face), sa obstructioneze activitatea DNA (cum si face) dar din moment ce la carticica scrie ca Presedintele o demite, atunci Presedintele o demite daca crede el ca trebuie, fiindca de-aia a luat cele mai multe voturi dintre toti astia care joaca piesa acum pe prima scena.
    Si, pentru stingerea conflictului, n-au decat sa iasa in piata publica si sa se ia la tranta. Fie ca cel mai puternic sa-si dovedeasca taria! „Taria” o dam noi daca e cazul!

    • O noua ”Piata Universitatii”…?! Cu zile intregi de scandari frenetice: ”Mai bine mort decat…”

  24. Asta e o provocare! Obrăznicie fără seamăn: CCR să nege ce e clar scris în Constituţie! Nu e cazul să ne lăsăm îmbrobodiţi. Proteste masive, greve, ATITUDINE clară din partea cetăţenilor şi n-are cum să fie pe cheful lor.

  25. A trecut primul val…? OK… Deci sa incepem sa gandim: dar ce ne-am fi asteptat? Cine sa ne rezolve problemele, Dracu’ ? (ma rog, e si asta o varianta de lucru) Bagati bine la cap, nimeni nu ne va rezolva problemele, noi trebuie sa ni le rezolvam…! Asta, daca vrem sa mai avem vreun viitor, daca nu…
    2,3 mitinguri ”monstru” si problema va fi ca si rezolvata! Nu stiti cum arata un”monstru” ? Nu ma provocati sa vi-l descriu…

    Nu inteleg nici in ruptul capului cum de s-au putut aduna 600 de mii in urma cu un an jumate, iar acum abia daca ne mai putem strange 7 mii..? Oare ceilalti au plecat deja din tara sau suntem dusi cu capul…?!

    • Nu am plecat inca dar incepem sa ne facem bagajele pentru ca ne-am cam saturat sa muncim ca prosti,sa platim taxe,impozite,amenzi,mai nou probabil o sa dam si amarata aia de pensie privata…si sa primim in schimb…sa ramana dragnea cu psdul si cu „ajutati sociali” in tara…i-mi este greata…de fapt,scuze…ma duc la baie sa vomit

    • Pai, acum Presedintele chiar are motiv de convocare referendum.
      Printre teme:
      A. Depolitizarea institutiilor neutre (sau care au statut de mediator) cum ar fi 1. CCR, 2. Avocatul Poporului , 3.CNCD, 4. CNA …(si or mai fi). FARA NUMIRI POLITICE – doar prin calificare profesionala
      B. Suspendarea presedintelui cu majoritate de voturi de 66% ca sa se evite blocarea lui in cazul in care majoritatea politica din Parlament este de alta culoare politic (neutralitatea politica a presedintelui e o frectie… trebuie renuntat la conceptul asta ipocrit, dar limitate posibilitatile de a favoriza vadit vreuna din parti.
      PS
      S-a facut o prea mare concentrare pe persoana LCK si s-a pierdut institutia DNA si, mai grav s-a pierdut institutia Presedintelui – ales prin vot popular, devenit printr-o decizie a sase membri numiti de partid, un simplu functionar subordonat oricui. Daca nici acum nu reactioneaza poate sa plece in concediu fara limita si sa lase stampila la poarta cotreceniului, daca are cineva nevoie. Sau i-o da in mana direct lui Tariceanu ca ala stie sa fie solemn (era sa zic manechin).
      Daca Codruta a fost omul tare pe care ni-l imaginam ar fi trebuit sa fi produs deja in DNA un sistem care sa functioneze indiferent de persoane. Din pacate compromisurile se razbuna mai devreme sau mai tarziu si excesele unor procurori merg numai bine ca munitie pentru cei care vor castrarea DNA