
Curtea Constituțională a Ungariei a decis că vaccinarea obligatorie pentru personalul sanitar nu încalcă Constituția
Curtea Constituțională din Ungaria a respins printr-o decizie de vineri acțiunea a peste 300 de angajați din sistemul de sănătate ungar, declarând constituțională vaccinarea obligatorie COVID-19 a angajaților din sistemul de sănătate. Ungaria a dispus prin lege obligativitatea vaccinării Covid-19 a tuturor angajaților din sistemul național de sănătate, în caz contrar încetând imediat contractul de muncă, fără termen de aplicare și fără despăgubiri. Singura excepție privește angajații care au o contraindicație susținută de medicul de specialitate.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Raportat la această lege, Curtea Constituțională din Ungaria a constatat că legea atacată servește la asigurarea funcționării continue a sistemului de sănătate, la asigurarea siguranței serviciilor de sănătate, iar în cadrul scopului statului servește la afirmarea dreptului la viață și la sănătate a bolnavilor.
Curtea Constituțională din Ungaria constată că statul, prin impunerea vaccinării obligatorii a angajaților din sănătate, a urmărit îndeplinirea următoarelor scopuri legitime garantate de Constituție:
- dreptul la viață și sănătate,
- asigurarea instituțională a dreptului la viață,
- atenuarea, scăderea efectelor asupra sănătății, asupra societății și a economiei a pandemiei Covid-19
- siguranța funcționării continue a sistemului de sănătate, siguranța serviciilor pentru bolnavi.
Decizia Curții Constituționale din Ungaria subliniază, făcând trimitere și la poziția OMS, faptul că scopul atingerii obiectivelor de sănătate publică, în special al stopării, atenuării unei pandemii grave, justifică utilizarea unor instrumente obligatorii, de constrângere, ca instrumente de ultimă soluție. În prezenta cauză, scopul a fost creșterea gradului de vaccinare în cel mai critic domeniu pentru gestionarea pandemiei, în sănătate.
Obligația efectivă de vaccinare constituie o măsură de restrângere proporțională a dreptului de a dispune de propriul corp, astfel încât sancțiunea din legea atacată nu are un efect disproporționat în dreptul reclamanților de a dispune asupra sănătății lor, și nu constituie o ingerință care să afecteze esența conținutului dreptului amintit, arată Curtea Constituțională.
Pentru considerentele prezentate, Curtea Constituțională din Ungaria a decis că limitările drepturilor fundamentale sunt necesare și proporționale, respingând acțiunile prin care s-a solicitat constatarea neconstituționalității acestora.
O decizie similară a fost luată și în Italia de Consiliul de Stat.
(Foto: Bundesregierung Germania)
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii