G4Media.ro

Curtea Constituțională a Ungariei a decis că vaccinarea obligatorie pentru personalul sanitar…

Curtea Constituțională a Ungariei a decis că vaccinarea obligatorie pentru personalul sanitar nu încalcă Constituția

Curtea Constituțională din Ungaria a respins printr-o decizie de vineri acțiunea a peste 300 de angajați din sistemul de sănătate ungar, declarând constituțională vaccinarea obligatorie COVID-19 a angajaților din sistemul de sănătate. Ungaria a dispus prin lege obligativitatea vaccinării Covid-19 a tuturor angajaților din sistemul național de sănătate, în caz contrar încetând imediat contractul de muncă, fără termen de aplicare și fără despăgubiri. Singura excepție privește angajații care au o contraindicație susținută de medicul de specialitate.

Raportat la această lege, Curtea Constituțională din Ungaria a constatat că legea atacată servește la asigurarea funcționării continue a sistemului de sănătate, la asigurarea siguranței serviciilor de sănătate, iar în cadrul scopului statului servește la afirmarea dreptului la viață și la sănătate a bolnavilor.

Curtea Constituțională din Ungaria constată că statul, prin impunerea vaccinării obligatorii a angajaților din sănătate, a urmărit îndeplinirea următoarelor scopuri legitime garantate de Constituție:

 • dreptul la viață și sănătate,
 • asigurarea instituțională a dreptului la viață,
 • atenuarea, scăderea efectelor asupra sănătății, asupra societății și a economiei a pandemiei Covid-19
 • siguranța funcționării continue a sistemului de sănătate, siguranța serviciilor pentru bolnavi.

Decizia Curții Constituționale din Ungaria subliniază, făcând trimitere și la poziția OMS, faptul că scopul atingerii obiectivelor de sănătate publică, în special al stopării, atenuării unei pandemii grave, justifică utilizarea unor instrumente obligatorii, de constrângere, ca instrumente de ultimă soluție. În prezenta cauză, scopul a fost creșterea gradului de vaccinare în cel mai critic domeniu pentru gestionarea pandemiei, în sănătate.

Obligația efectivă de vaccinare constituie o măsură de restrângere proporțională a dreptului de a dispune de propriul corp, astfel încât sancțiunea din legea atacată nu are un efect disproporționat în dreptul reclamanților de a dispune asupra sănătății lor, și nu constituie o ingerință care să afecteze esența conținutului dreptului amintit, arată Curtea Constituțională.

Pentru considerentele prezentate, Curtea Constituțională din Ungaria a decis că limitările drepturilor fundamentale sunt necesare și proporționale, respingând acțiunile prin care s-a solicitat constatarea neconstituționalității acestora.

O decizie similară a fost luată și în Italia de Consiliul de Stat.

(Foto: Bundesregierung Germania)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Ungaria + Diktatura = LOVE

 2. Drepturile omului au fost anulate global,incolonarea la intepat acum,cu forta,ca asa vrea statul nazist global!

 3. A inceput dominoul sa cada. Austria, Germania, Italia, Grecia, Ungaria…

 4. În cazul acești hotărâri a curți constutionale, înseamnă, ca își asuma curtea constituțională orice eventuala reacție adversa și tu ca individ, nu mai ai obligația de, a semna acel consimțământ, din moment ce ești obligat prin lege

  • Ce inseamna ca isi asuma orice eventuala reactie negativa? Si daca porti centura de siguranta la masina exista riscul sa iti fractureze vreo coasta la un accident. Dar iti salveaza viata. Asta inseamna sa nu mai purtam centura de siguranta? Si centura e obligatorie.

  • All,
   Aberație de manual. Centura nu te omoară din când în când. Vaccinul din când în când omoară direct : mi.o.c.ar.di.te, tromboze, șoc an.afilac.tic, etc.

  • Centura de siguranta iti rupe coastele daca eventual ai accident. Vaccinul te lasa invalid sau te omoara de-a dreptul, fara sa te infectezi.

 5. Inca o tara in care curtea constitutionala decide ca nu este neconstitutional sa faci legi care sa apere sanatatea publica si dreptul la viata dar si afacerrile care sunt atat de afectate de refuzul unora de a se vaccina pentru a scapa de pandemie. Incet incet in lumea civilizata va fi lamurit si acest aspect cum a fost si cu masca de care acum nu mai vorbeste nimeni toata lumea o poarta.

  • Nu-mi dau seama ce e chiar asa de wow pentru toata lumea. CEDO avea jurisprudenta in sensul asta si anterior.

 6. La CCR e invers, cine nu fura si nu ucide incalca Constitutia.

 7. Mda, ca de obicei la subiecte deapre vaccinuri sau amrikani se activeaza trepadusii izmenari rupti-n kurr, gen mario zis cario zero, vct zis veceu, boalivia un travestitt zis vomivja, calache zis dobitache, motz zis hotz, flav zis si inca vreo cativa beliti cu gimnaziul facut la seral dar care pot sa iti vorbeasca ore in sirr despre vaccinuri . Niste tembeli buni doar de luat in ras sau mila.

  • Pro.ast.o,
   Dacă aduni toți anii tăi de școală, nu cred că aduni anii mei de studii superioare, de facultăți pe bune, la stat, făcute când era examen de admitere real, cu 4-5 pe loc.

  • @mario 3 ce „studii superioare” ai id.i.otule? in ce domeniu? hai sa vedem! ca vad ca debite.zi in continuare aberatii …. ai pe d,ra.cu, nu ai nimic. esti prea p.ro.st!

 8. Hopa, au dispărut fanii lui Simion care îl periau pe Viktor Orban.

 9. O decizie corectă…oricine își poate schimba domeniul de activitate daca nu ii convin condițiile.

  • Sau organizăm o retragere cu torțe.
   Așa zicea și Ceaușescu: nu era constituțional să spui bancuri cu cel mai iubit fiu al poporului. Dreptul la liberă exprimare a existat și atunci, dar tot așa, cu niște amendamente: dacă nu vorbești de rău conducerea de partid și de stat.
   Și eu, acum, dacă te prind pe stradă și constat că ai lipsă de vitamine și minerale, nu am dreptul să ți le îndes pe gât. De ce mama dracului tu mă obligi pe mine să mă injectez dacă eu nu pot, ție, să-ți îndes flaconul pe gât???
   Dacă vă e frig sunt și alte metode să vă încălziți. Vezi că noi am mai ieșit o dată în stradă și la vremea aia curtea constituțională a încercat să ne împiedice cu tancuri, taburi și gloanțe.

  • Nu e chiar așa, sunt niște condiții la angajare, o fișă a postului.
   Imaginează-ți că lucrezi în IT, și brusc ți se cere să faci 50 de tracțiuni, eventual să alergi 20 km la deal !