G4Media.ro

Cum va răspunde UE după Brexit: pedeapsă exemplară sau negociere la sânge?

Cum va răspunde UE după Brexit: pedeapsă exemplară sau negociere la sânge?

Emoția Brexitului se va risipi de luni încolo, când Marea Britanie va avea statut de țară terță în raport cu UE, după 47 de ani petrecuți în blocul comunitar. La sfârșitul lunii februarie, britanicii se vor întâlni din nou cu Michel Barnier, negociatorul Brexitului din partea UE, pentru a discuta de această dată detaliile noului acord comercial.

Cei mai mulți se așteaptă ca Uniunea să negocieze dur, să facă minime concesii Marii Britanii care și așa s-a bucurat de un statut privilegiat cât era în interiorul Uniunii, în agricultură, comerț sau economie. Ar fi culmea, deci, să obțină un nou statut de privilegiat în raport cu UE, de această dată însă din afara ei.

Nigel Farage a jubilat în Parlamentul European în ziua ratificării acordului: să nu ne mai spună nimeni cât avem voie să pescuim! Într-adevăr, cât a fost țară membră UE, Marea Britanie putea pescui și vinde pe teritoriul UE doar o anumită cotă de pește, regulă valabilă pentru toți ceilalți membri.

După finalizarea perioadei de tranziție, prevăzută pentru sfârșitul acestui an, britanicii vor putea pescui într-adevăr cât doresc. Dar pe ce piață vor vinde peștele? Accesul liber la marea piață a Uniunii, de peste 500 de milioane de locuitori, va fi condiționat de o taxă suplimentară care s-ar putea să-l facă necompetitiv în raport cu peștii prinși de olandezi, francezi sau de spanioli. În plus, peștele britanic va trebui să treacă de controale vamale.

Vor fi taxate toate produsele britanice la finalul perioadei de tranziție care se încheie la sfârșitul anului? Dacă nu vor obține un acord avantajos, nu doar peștele britanic, ci întreaga economie ar putea avea de suferit. Fostul premier, Gordon Brown, a explicat cât se poate de bine de ce industria auto britanică, de exemplu, ar putea fi lovită din plin de Brexit.

”Este un fapt fascinant, aproape năucitor, că fiecare maşină pe care o producem în Marea Britanie are 30.000 de componente – şi 15.000 din aceste piese vin în Marea Britanie din afara Marii Britanii. În total, 12.000 sau 80% din componentele auto importate în Marea Britanie au provenit din UE, anul trecut.

Aşadar, în fiecare zi, suficiente componente pentru a umple 1.100 de camioane ajung în porturile noastre – parte a unui lanţ de aprovizionare globală, unde componentele trec dus-întors între Marea Britanie şi Europa, şi unde chiar şi o întârziere vamală minoră poate fi masiv perturbatoare. Luăm ca exemplu Land Rover Discovery.

Piesele cheie – servodirecţia, injectorul de combustibil, blocul motor şi convertorul de cuplu – provin din Germania. Furtunurile sale de răcire şi modulul de control central vin pe mare din Cehia, galeria de evacuare din Ungaria. Sistemul său de protecţie prin cablare este din Franţa, iluminarea pe faţă şi amortizoarele sale din Polonia. Unităţile de control electronic vin prin România. (…)

Industria noastră auto, care depinde de componentele importate, este cel mai mare angajator-producător al nostru, cu 180.000 de angajaţi care lucrează direct în fabricile de automobile, şi în total 800.000 în lanţul de aprovizionare şi distribuţie şi vânzare cu amănuntul”, a avertizat fostul premier britanic într-un editorial publicat în septembrie 2019, în care sublinia că o ieșire fără acord a Marii Britanii ar putea falimenta industria auto.

Acord s-a produs, Marea Britanie beneficiază de o perioadă de tranziție până la sfârșitul acestui an, timp în care va beneficia de toate drepturile unui stat membru, inclusiv de libertatea de circulație a mărfurilor, de absența taxelor și controalelor vamale etc.

Dar cele 11 luni vor trece repede, iar întrebarea este dacă UE va face concesii mari Marii Britanii sau va dori să dea un exemplu că viața în afara regulilor europene are costuri atât de mari, încât orice ieșire se dovedește în final o afacere proastă, care scumpește viața cetățenilor și o transformă într-un mic infern. Nimeni nu știe azi, de pildă, dacă accesul la școlile și universitățile britanice, altă mare sursă de venituri pentru UK, se va putea face la fel de ușor ca până acum, fără vize pentru elevi, studenți și părinții care-i însoțesc.

Înalții oficiali UE au transmis deja britanicilor, printre regrete și declarații de prietenie veșnică, avertismentul că nu pot privi Europa ca o simplă piață, în care pot reveni oricând, la o adică, dacă sunt isteți și perseverenți.

”Fără libera circulație a persoanelor, nu poate exista libera circulație a capitalurilor, a bunurilor și a serviciilor. În lipsa unor condiții de concurență echitabile în ceea ce privește mediul, piața muncii, impozitarea și ajutoarele de stat, nu se poate asigura un acces de cea mai mare calitate la piața unică. Dacă nu mai ești membru, nu te poți bucura în continuare de beneficiile pe care le aveai în calitate de membru”, scriu cei trei oameni-cheie din UE, președintele Parlamentului European, David Maria Sassoli, președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Acesta este mesajul-cheie al celor trei transmis britanicilor de câteva zile încoace: nu veți putea face concurență neloială companiilor europene, va fi greu să intrați din nou pe marea piață UE și nu vom face rabat de la regulile noastre, din care voi ați ales singuri să ieșiți, sperând că vă va fi mai bine ”într-o splendidă izolare” (von der Leyen).

Mulți sunt convinși că UE are obligația de a face tot ce-i stă în putință pentru a dovedi că nu există viață în afara ei, decât cu costuri economice uriașe, pe care tot populația le va plăti în final. Altfel, curentul eurosceptic se va extinde. Vor fi încurajate și alte țări să iasă, din moment ce nu vor exista consecințe dramatice.

Britanicii speră însă că vor avea capacitatea să negocieze dur cu Uniunea Europeana, pentru că și viceversa este, păstrând proporțiile, valabilă. UK este la rândul ei o piață mare și bogată, de peste 66 de milioane de locuitori, cu un PIB de 2 230 miliarde, al nouălea ca mărime din lume. Și UE își dorește să vândă aici, nu doar invers.

În plus, britanicii mai speră la un acord comercial bun încheiat cu Statele Unite, care jubilează pe față că Brexitul s-a produs. Politica administrației Trump este de slăbire a UE, cu care se află în război comercial deschis, denunțat ca atare de foștii lideri UE, Junker și Tusk.

Varianta unui compromis între UE și Marea Britanie nu va avantaja însă pe termen lung Uniunea Europeană, care are nevoie acum ca de aer să demonstreze că modelul său federalist de funcționare este superior izolaționismului, că vechiul model al statelor-națiune este falimentar, fără nicio șansă de funcționare în umbra marelui imperiu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. E ceață, continentul e izolat….

    • Sa nu-mi spui că te deplasezi cu un Cadillac Eldorodo, că nu te cred, pt. că n-ai suficient loc să circuli cu el pe b-dul Kiseleff ! Iar dacă intenționezi să-ți achiziționezi un R&R Phantom din banii de diurna de la partid, să știi că vei avea o mare surpriză, în sensul că de acum inainte acest model va putea fi produs și la Craiova sau la Mioveni…

    • Neah, trolul loser e prea martalog să se deplaseze, nu-l lasă sonda – nu aia de petrol, a globaliștilor, în caz că se întreabă ce va să-nsemne. Oricum, creierul lui e în ”ceață” de când s-a născut, n-ai ce pretenții să ai de la un vierme ”izolat” sub piatră.

    • “Trolul” “imbecil” “securistoid “ “bad@“ “e” “extrem” “de plictisitor” “ca” “si” “articolul” “asta” “penibil”!

    • bad@, la neuronul tau singuratic nu ajunge intrebarea: Oare de ce majoritatea britanicilor a votat pentru Brexit??? Ca or fi prosti multi pea lumea asta, fara discutie, dar nu poti sa spui loser (sic!) la majoritatea britanicilor, nu? Sti, aia nu au fost crescuti si socializat la stana…
      Ba, ceva e putred in UE, doar chiorii nu vad.
      Propaganda globalista nu prea mai tine, euforia aderarii a cam trecut la toti, Tapalaga.

  2. Problemele complexe cer solutii creative. Important este altceva: sa-i tinem pe Rusi si pe Chinezi departe — pentru ca scopul lor este sa distruga Occidentul, iar zicala „tine-ti dusmanii aproape” este doar un calambur pe care Rusia si China il adora cand se gandesc la Occident …

  3. la inceput eu va face concesii dar la cea mai mica taxa pe care englezii o vor introduce pe produsele europene se va declansa razboi total economic intre uk si eu la fel cu sua
    si atunci uk va pierde masiva
    si sa nu va imaginati ca sua ii vor ajuta , acestia vor doar sa profite companiile lor
    america first remember?

  4. U.E ii e frica cel mai mult de o economie independenta de tip Singapore aflata chiar la usa ei. Asa ca nu stiu ce sa zic. Cu zaharelul ajungi mai departe. Plus ca toata coasta de vest a continentului depinde ca economie piscicola de accesul la apele englezesti.

    Habar nu am ce se va intampla. Dar fiecare-si are asii lui din maneca.

    • Nu numai U.E. dar orice om ”îi e frică”, cum zicea șefa de trib de la mafia PRO-PSD-ALDE, unde este afiliat trolul sandokan, mare priceput în ”economie”, cu specializare în industria ”zăhărelului” pentru trepanații ”conservați” și în ”piscicultura” de ”idioți utili”.

  5. Nu se va intampla absolut nimic. Cei mai in varsta, cei care au apucat deja MB in afara Uniunii Miniere si a Carbunelui, stiu exact cum se petrecea inainte de acceptarea MBei in Comunitate.
    Se revine al 1970, cand absolut totul functiona lafel de bine.

    Incetati cu asemenea scenarii hollywodiene. UE si MB raman prietene, parteneri, aliati. Se vor introduce ceva taxe vamale, de ambele parti. Insa nu la absolut totul, pentru ca nu este nici necesar, nici realist. Cei care vor negocia, sunt persoane mature si cunosc dosarele. Pentru simplul motiv ca se revine la ceea ce a existat si a functionat foarte bine.

    Incetati sa speriat oamenii!

  6. Lui Tapalaga i-ar sta bine functionar la Bruxelles. Cred ca ar fi in elementul lui. Singura fraza coerenta de aici este aceea in care afirma ca UE pierde o piata enorma de export, miliane de cetateni, teritoriu, spatiu geostrategic, bani miliarde la bugetul functionarimii. Singurul lucru care tine unita Europa socialista este moneda EURO. Cum UK nu are euro, nici mari probleme in sistemul bancar nu va avea. In rest, piete de desfacere, piese, masini, iaurt, peste, toate astea se pot rezolva prin acorduri separate cu alte state, iar piesele alea auto pot fi produse si in UK sau SUA. Sau poate in China. Tapalaga nu spune nimic despre dezavantajele enorme ale Brexitului si situatia critica in care se va afla UE dupa Brexit. In schimb, vrea sa „pedepseasca” tarile care eventual vor iesi din minunata UE. Doar comunistii „ofereau” exemple si pedepseau astfel pe cei care indrazneau sa paraseasca lagarul comunism.

    • Da, vor importa blocuri motoare din Togo, electronica de bord din Mauritania si servodirectii din Mali. Iar chinezii vor aduce marfa gratuit, cu vapoarele „just in time”. Castravetii, salata si tomatele vor veni din Indonezia.

    • Daca toate astea ar putea fi facute doar cit ai zice -peste – ar fi grozav ,dar nu prea se poate asa . Tu ai mai minca ceva ce are o marca chinezeasca ,dupa epidemia recenta din zona CHINEI ,cine stie unde se ajunge ,sau ai cumpara o masina englezeasca cu piese chinezesti aduse de peste mari si tari sau ai lasa sa intre capitalul chinez in fabrici si uzine in Londra .Brexitul a fost o greseala a lui Cameron si punerea lui in aplicare abia peste 4 ani de la data referendumului arata clar asta . In prima faza UE nu sa implicat iar in ultima nu a mai vrut sa se implice .

    • jay, baiatule, vreau si eu ce fumezi tu ca pare bun rau…
      Pozitia de forta e la UE, nu la UK.
      Analizeaza un pic marimea pietelor si e evidenta diferenta. ori, in cazul asta, piata mai mica vrea as adere la piata mai mare, nu invers.

  7. alte tari poa’ sa vrea si ele sa iasa din UE, numai ca ele nu sunt UK.
    UK poate deveni rapid (de facto) al 52-lea stat american, nu si Polonia.

    O sa le ofere americanii debusee pe piata lor in timp ce o sa-i cotonogeasca pe restul europenilor.

    In plus, UK-ul are si armataaa …

    • Corect, întotdeauna s- au susținut, inclusiv Canada și Australia, au rădăcini comune

    • asa de tare a sustinut america uk ca a introdus taxe de 250% pe niste avioane facute in canada cu componente din uk si cand trump a introdus taxe vamale pe otel si aluminiu a exceptat doar canada si mexic nu si uk
      americani isi freaca mainile la ideea ca vor face profit in uk dupa plecarea europenilor prin vanzarea de pui clorinat si cine stie ce alte chesti cancerigene

    • Lol, americanii întind o mână de ajutor doar dacă pot lua cu alte trei. Altfel, vorbe frumoase vor tot spune. De făcut, în schimb…e alta poveste.

      Dar da, UK nu este un stat slab și, pe lângă asta, ar avea commonwealth-ul. Greu de zis ce va urma. Bănuiesc, economia va avea de suferit, vor avea bătăi de cap cu forța de muncă (ironia e ca vor avea nevoie de imigranți, deși de la asta au pornit nemulțumirile legate de brexit). Capacitate de reformare au, dar nu cred ca vor reuși cu fauna socială existenta. Încă au în cap fumurile de mare imperiu. S-au dus vremurile alea, trebuie sa se adapteze vremurilor curente, când nu mai sclavagesc indieni și asiatici ptr forță de muncă, și nici acces gratuit la resursele lor naturale nu mai au. Totuși, măcar au armata ok, o piatra de desfacere destul de mare, încă relevanți la nivel global.

      Iar bazaconiile cu Singapore sunt basme ptr prostime. Sunt modele diferite și incompatibile, dimensiuni diferite cu toate implicațiile aferente. Singapore are capitalismul din US combinat cu taxarea mica. Da, au și masuri socialiste ptr cetățeni, iar democrația este diferita de interpretarea britanica, unde fiecare nebun spune și face ce vrea. Mărimea mult mai mica le permite sa țină sub control societatea și de-asta sunt unde sunt. Și departe sunt, cu tot aportul europenilor și cultura muncii specifica asiaticilor. Fun fact, Xi Jinping a copiat modelul în China sub auspiciile partidului și uite ca i-a reușit destul de bine. Dar acolo nu poți spune ca e democrație, pumnul de fier fiind cheia succesului. Control, despre asta e vorba. Plus faptul ca asiaticii, în general, sunt foarte muncitori, muncesc mult. De ceva timp încoace, nu doar lucrează la volum (nr ore etc), ci și la calitate (au învățat de la europeni și americani). Așadar, nu ii văd pe briți ajungând la curând în punctul ala. Din păcate, la nivel global, marii actori tradiționali (US, UK, parte din EU) și-au cam atins apogeul și posibil sa intre pe o pantă descendentă. Sau asa pare. A se vedea contextul social și situația demografică. Asia tot crește, are know how din vest, nu mai pierde timp și bani cu r&d pe ce s-a făcut deja, iar vestul prefera sa bage bani acolo decât la ei acasă, fiindcă exista potențial foarte mare pe fondul situației demografice. Deh, banul nu are culoare, rasă, granițe. De-asta și chinezii au început prin a copia, iar acum inovează și tendința e de a depăși actorii tradiționali. Politica partidului e cu totul alta poveste. Se spune ca marile puteri au o perioadă de 2-300 ani în care își sunt apogeul, apoi intra pe o pantă descendentă.
      În ro de vede altfel situația, informațiile sunt incomplete și denaturate voit, în funcție e interese. Mulți se limitează la jigniri, când nu înțeleg un fenomen. E straniu sa vezi orașe extrem de dezvoltate în Asia, într-o perioada toate scurta de timp, deși nu se vorbește despre ele în ro/eu, e straniu sa vezi ca în San Francisco Bay area chineza e a doua cea mai vorbita limba după engleza și, mai mult, unele anunțuri sunt bilingve etc. Șoc și groază ptr românii crescuți pe cultura pop americana.

  8. In mod normal ar trebui sa se incheie un acord ca intre gentlemani. Functionarii guvernamentali englezi stiu foarte bine cum functioneaza UE. Au invatat asta in 47 de ani, stiu foarte bine din perioada dinainte de referendum, in care Cameron a vrut un nou statut special, stiu din timpul negocierilor din ultimii trei ani si jumatate. Deci stiu ce se poate si ce nu se poate. Iar negociatorii lui Barnier stiu ca englezii stiu.
    Numai ca asta functioneaza cind ai de-a face cu oameni de bun simt.
    Dar acum in UK sint la putere tzicniti ca Johnson, Jacob Rees-Mogg, etc. Astia vor sa rastoarne masa. Vor sa faca iures precum Trump. Vor sa arate brexiteeri-lor ca au mina forte. Sa-l racoreasca pe farage si pe toti cei ca el. Ca „no deal, no problem”. Ca poate UE se sperie de criza ce poate veni si cedeaza.
    Vor juca la intimidare, la santaj, cu tupeu. De asta au si pus limita perioadei de tranzitie pina la sfirsitul lui 2020, fara posibilitate de prelungire. Ca sa poata face santaj.
    Temerile astea au fost manifestate miercuri in Parlamentul European de catre Manfred Weber. Deci, probabil ca vom avea o ciocnire dura. Barnier nu e un copilas pe care sa-l invirta englezii pe degete cum vor.

  9. Totul va fi bine pentru ei. Au avut, au si vor avea super-mega-extra capete inteligente. Le-au pus ei pe toate în balanță, le-au cântărit și le-a dat cu plus in toate scenariile posibile, nu-i influențează nicio propagandă de nici unde pe lumea asta. Ei pot și vor prospera în continuare. Noi trebuie sa tragem cu Europa asta aşa cum e ea, unica variantă spre ceva bun.

  10. Viitoare relatie intre cei doi UE si MB nu poate fi inca anticipata cu exctitate . A te exprima functie de simtamintele proprii este clar gresit . Primul cuvint adus insa in fata noastra a tuturor se numeste CORECTITUDINE si se refera la relatiile de orisicare fel ,la care se aduga liberul schimb , libera miscare de capital si persoane . In rest interconectivitatea intre UE si M.B. pe foarte multe paliere este cunoscuta . Nici M.B. si nici UE nu isi pot acoperi la modul imediat necesitatile de echipamente de la militar – la civil , mutind eventual productia in alta parte (dureaza mult si este vizibil ). Ca principiu general relatia va ramane foarte asemanatoare cu cea de azi . Singurul avantaj vizibil ,la nivel de cetateanal MB.) este economia facuta prin neplata contributiei anuale la UE (asta se vede public )sume de bani ce vor fi recuperate de UE prin modalitati mai putin vizibile . In rest totul va ramane aproape la fel . Un razboi economic intre cei doi ar fi catastrofal ,dar asa ceva se vede rapid si partea care declanseaza asta e perdanta .

  11. Putem spune ca nu trebuie sa le ducem noi grija englezilor, ci trebuie sa ne vedem de bubele noastre. Ca om care a trait o perioada buna in UK, pot sa spun ca lucrurile sint cu mult mai nuantate.
    E o mare civilizatie si asta se vede peste tot. O natiune care s-a ridicat de atitea ori (e drept ca, economic si pe spatele altor popoare, dar asa a fost istoria). Universitati de marca, infrastructura buna. Chic.
    Totusi, de o bucata de vreme lucrurile nu se mai leaga ca inainte. Tinara generatie e la pamint (nu ca nu ar fi si in alte parti, dar in UK e jale). E o diferenta uriasa intre elitele formate in universitati si restul populatiei. Alcoolismul in rindul tinerilor e de speriat. De la 14 ani se tatueaza, isi pun cercei si belciuge si se apuca zdravan de baut. Astfel, nu numai ca nu mai apar meseriasi (nici pe la noi nu mai apar), dar nu pun osul la treaba. A fost un soc cind au aparut esticii, inclusiv romanii. Care muncesc si peste program, muncesc cu spor si seriozitate. S-au creat multe frustrari: „adica vin astia si ne iau joburile?”.
    Iar pe de alta parte uitati ce au putut scoate si elitele in ultima vreme: Boris Johnson, Farage, Corbyn si altii ca ei. |Daca aceste caricaturi au ajuns sa hotarasca destinele unei mari natiuni, atunci ceva e putred.

  12. Parerea mea e ca se vede multa frustrare in acest comentariu! At trebui sa mai puneti si capul un pic la contributie, ca nu prea vedeti padurea din cauza copacilor. Bineinteles ca europenii sunt frustrati, au pierdut jocul si chiar ii cred pe liderii UE destul de prosti ca sa incerce si pe mai departe sa dea cu piciorul in donita cu lapte.

  13. Vremea statelor, a uniunilor de state sau a confederatiilor e pe cale sa apuna…
    Elon Musk deja umbla cu racheta pe verticala cand are chef si deja va invita la noua retea de internet.
    Ce veti prefera, controlul statal al internetului sau libertatea de comunicare pe care v-o livreaza Musk?
    Va avea de cateva ori mai multi sateliti de jur imprejurul Pamantului decat cei trimisi de toate statele pana azi, civili ori militari.
    Va avea acces nelimitat la orice misca pe planeta si niciun edict al cuiva nu-l va putea opri … dispune de toate resursele si tehnologia necesara pentru a impune orice.
    Populatiile educate se vor reorienta catre noua civilizatie … „noua credinta” va fi cea mai puternica dintre toate cele cunoscute sau inventate de specia umana.
    Nationalism, globalism, populism, comunism, socialism, capitalism vor fi pure idiotenii … cum si sunt dealtfel. Cuvinte care au stat la baza decimarii, timp de doua secole, a unor intregi populatii.
    Realitatea este ca ceea ce va mai conta va fi cat de mult cunosti si cat de mult te poti adapta unui alt nivel de civilizatie, care in mod evident va fi bazat pe inalta tehnologie … selectia se va face in mod natural, iar criteriul va fi cunoasterea. A apus vremea in care toti trebuie sa manance si sa aiba nivel de trai decent indiferent daca ceea ce fac este util sau/si necesar. Ajutorul dat s-a transformat intr-un „drept” imposibil de satisfacut … cantitatea de „ajutati” e uriasa in raport cu resursele planetei si cu rabdarea celor care creeaza cu adevarat valoare. Bula datoriilor globale sta sa explodeze, iar cauza poate fi orice. Chiar si coronavirusul…
    Asadar, este inutila discutia despre „pedeapsa” sau despre „negociere la sange” … Pentru aspirantii la un „nivel de trai decent”, post Brexit poate fi un subiect pentru ocuparea timpului si pentru satisfacerea nevoii de a spune lucruri fara rost.

  14. Brexit dar ramin cu tine, vad ca nimeni da prea multa importanta situatiei, desi foarte probabile, in care Scotia si Irlanda de Nord vor cere independenta. Asta e cel mai mare pericol…

    • Greul abia începe ptr ei, cred eu. Riscul de divizare, polarizare este din ce în ce mai mare, fără o majoritate echivoca ptr una din opțiuni. Scoția, cel puțin, nu va renunța asa ușor. Vom vedea.