G4Media.ro

Cum și-au reluat Polonia și Israelul relațiile, după încheierea disputei pe legea…

foto: Facebook Andrzej Duda / Isaac Herzog

Cum și-au reluat Polonia și Israelul relațiile, după încheierea disputei pe legea restituirii proprietăților care au aparținut evreilor persecutați în timpul Holocaustului – Notes from Poland

Discuțiile directe purtate între președinții Israelului și Poloniei au deschis calea pentru ca cele două țări să își restabilească reciproc, la aproape un an după ce aceștia au fost retrași pe fondul unei dispute declanșate de o lege poloneză de restituire a proprietăților pe care Israelul a catalogat-o drept „antisemită”.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a anunțat că, în urma unor discuții cu omologul său israelian Isaac Herzog, au „anunțat împreună restabilirea relațiilor la nivel de ambasadori”, ca parte a eforturilor de a „readuce relațiile dintre cele două țări pe calea cea bună”.

„Ambii președinți și-au exprimat speranța că toate problemele din cadrul relațiilor bilaterale vor fi rezolvate în viitor printr-un dialog sincer și deschis, într-un spirit de respect reciproc”, a adăugat Duda.

Președintele Duda a precizat că, în urma acordului lor, Polonia va numi „în curând” un ambasador în Israel. Acest post este vacant din august anul trecut, când titularul de atunci, Marek Magierowski, a revenit în Polonia și a fost rugat de Israel să nu se mai întoarcă. Magierowski a fost numit ulterior ambasador în SUA.

Înainte de plecarea lui Magierowski, Israelul și-a retras, de asemenea, diplomatul cu cel mai înalt rang de la Varșovia, însărcinatul cu afaceri Tal Ben-Ari Yaalon, și l-a instruit pe ambasadorul său nou numit, Yacov Livne, să rămână în Israel.

Disputa a fost declanșată de introducerea de către Polonia a unei legi care împiedică cererile de restituire ale unor supraviețuitori ai Holocaustului. Ministrul israelian de externe de atunci (și actual prim-ministru interimar), Yair Lapid, a calificat-o drept „antisemită și imorală”. De asemenea, administrația SUA și-a exprimat „profunda îngrijorare” cu privire la această lege.

Guvernul Poloniei a apărat legea privind restituirea, care a fost adoptată cu sprijinul mai multor partide. Guvernul de la Varșovia susține că măsurile sunt necesare pentru a pune capăt incertitudinii juridice și neagă faptul că acestea discriminează reclamanții evrei și a acuzat guvernul israelian că a stârnit „ura împotriva Poloniei și a polonezilor”.

Relațiile au început să se dezghețe în noiembrie, când Israelul l-a retrimis pe Ben-Ari la Varșovia. La sfârșitul lunii februarie, a sosit în sfârșit și Livne, pentru a sprijini eforturile de evacuare a israelienilor din Ucraina. Cu toate acestea, el nu și-a prezentat încă în mod oficial acreditările, ceea ce Duda spune acum că se va întâmpla „în zilele următoare”.

Luna trecută, în timpul unei vizite la Universitatea Catolică din Lublin, Livne a făcut apel la „construirea de punți de înțelegere reciprocă” între israelieni și polonezi prin „dialog, educație și cooperare”, în special în rândul tinerilor.

Cu toate acestea, cu puțin timp înainte, Israelul a anunțat că anulează călătoriile de educație privind Holocaustul în Polonia, susținând că guvernul Poloniei încearcă să „dicteze ce este permis și ce nu este permis să fie predat” în cadrul acestora.

Săptămâna trecută, ministrul polonez al educației a anunțat că ar prefera ca toate grupurile care vizitează fostele lagăre germano-naziste situate pe teritoriul de azi al Poloniei să fie conduse doar de ghizi polonezi, pentru a evita „denaturările” istoriei Holocaustului.

Citiți și:

TIMELINE Cum au apărut tensiunile dintre Polonia și Israel soldate cu retragerea ambasadorilor: O relație complicată și uneori conflictuală pe fondul unui trecut comun de suferință

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...