G4Media.ro

Cum se vede revolta cadrelor medicale din România în presa franceză: Trimiși…

sursa foto: Facebook

Cum se vede revolta cadrelor medicale din România în presa franceză: Trimiși la moarte cu mâinile goale

Unii au semnat petiții, alții s-au îndreptat spre rețelele de socializare pentru a-și striga revolta, câteva zeci au demisionat până acum.

“Avem două combinezoane pentru 12 angajați”, a rezumat dr Lorena Ehim, șefa departamentului AȚI de la spitalul din Orăștie (centru) care și-a prezentat demisia luni. “Nu măști, nu mănuși, nu dezinfectant, nimic.Totul este pe economie. Ni s-a promis material, dar când va veni?”, se revoltă într-un interviu pentru AFP o angajată de la spitalul din Râmnicu Sărat (est) care a cerut să rămână anonimă de teama sancțiunilor. Reportajul AFP a fost preluat în presa din Franța, unde au emigrat mii de medici români.

Măștile care protejează contra coronavirusului “nici nu știm cum arată”, regretă ea.

La Suceava (nord-est), spitalul județean a fost închis după ce a devenit principalul focar epidemic din țară, cu 30 de morți înregistrați marți și 400 de cazuri recenzate din care jumătate sunt medici și infirmiere. În acest oraș de 100.000 de locuitori situat aproape de frontiera ucraineană, mulți emigrați recent întorși din Italia sau din Franța au contribuit la răspândirea virusului. Orașul a fost pus în carantină la incepurul săptămânii.

”Lipsa de încredere în sistem”

Deși își dezaprobă colegii care demisionează, președintele ordinului medicilor, Gheorghe Borcean, declară pentru AFP că “înțelege” disperarea din mediul medical. Nu e atât o frică (de contaminare, n. red.) cât o lipsă de încredere în sistem”, spune el.

Potrivit lui, această epidemie, al cărei vârf este așteptat pe la jumătatea lui aprilie, a îndreptat reflectoarele spre efectele subfinanțării sănătății publice, cronică de zeci de ani. “Din cele circa 400 de spitale publice românești, abia vreo 50 sunt la înălțime”, apreciază el.

De la intrarea în UE în 2007, circa un sfert din medicii români s-au stabilit în Europa de vest. România, țară cu 19 milioane de locuitori, are una din cele mai slabe densități medicale din UE. La spitalul din Hunedoara (centru), nu materialele de protecție și dezinfectanții lipsesc cel mai mult, ci medicamentele, a spus medicul Carolina Radu pentru site-ul presacurata.ro. “Am spus: de acord – devenim spital de prima linie, dar dați-ne medicamente, nu avem”, spune ea.

Unele spitale au mers până la a refuza bolnavi bănuiți a fi purtători de coronavirus, temându-se de o contaminare a întregului spital. O decizie “pasibilă de sancțiuni penale”, a avertizat guvernul.

Confruntat cu riscul unei hemoragii în cadrul personalului medical, ministerul sănătății a luat în calcul să interzică demisiile, apoi s-a răzgândit. “Nu un ordin de ministru va convinge un medic să rămână și să lupte, ci mai curând aprovizionarea cu echipamente de protecție”, a recunoscut noul ministru al sănătății, Nelu Tătaru, numit săptămâna trecută după proasta gestionare reproșată predecesorului său.

Personal medical acuzat

Fronda lumii medicale nu produce numai înțelegere. Dr Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), estimează că nu toți medicii sunt la înălțimea situației.

Punctul lui de vedere corespunde părerii multor cetățeni, care acuză un personal medical lipsit de empatie față de pacienți sau prea înclinați să ia șpagă într-o țară în care practica mitei este curentă.

Președintele Klaus Iohannis a făcut apel la unitatea sfântă: “știm că întâmpinați dificultăți, dar sunteți în prima linie și ne îndreptăm spre voi cu speranță și încredere”, a spus el personalului medical, dând asigurări că materialele vor fi furnizate repede.

Sursa: 7sur7.be/ Rador/ Traducere: Gabriela Sîrbu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Stati linistiti, guvernul Orban impreuna cu Citu, vegheaza la bunastarea romanilor, pardon, la bunastarea bancilor am vrut sa zic.

    • Aline, tu in sinea ta stii ca in principal PSD e cel care a condus de 30 de ani si conduce tara asta, da? Chiar si acum au majoritate in parlament si primarii, asa ca fac tot ce vor ei. Cand a venit vorba de greu s-au ascuns in parlament ca soarecii si de acolo pun bete in roate si dau cu papagalul la latrina. Asa ca lasa-ne.

    • Cei de pe dreapta au guvernat un pic mai putin. Dar cat au guvernat a fost suficient ca sa vada lumea ce lichele sint. Sa vezi in toamnă cum voteaza lumea la parlamentare dupa povestea de succes a pnl-ului.
      N-a guvernat cdr-ul 4 ani si Basescu 10, plus Ciolos 1 an. In total 15 ani.

    • @Un pesedist. Nu cred ca ai auzit de Pristanda altfel de abtineai de la socoteli.
      Vorbesti de CDR. A fost prim ministru Ciorbea sluga de mai tarziu a PSD-ului ca avocat al poporului. I-a dat PSD pensie speciala pentru serviciile aduse? A urmat Radu Vasile si a cincea mineriada. Pentru a drege cea ce se mai putea a venit guvernul M Isarescu. Asta numesti matale guvernare de dreapta? Au fost inca 4 ani pierduti ca si precedentii.
      Zici „Basescu 10″ani. Au fost 4 ani cu tardatorul Tariceanu care s-a grabit sa se alieze cu PSD. A ramas Tariceanu la guvernare sprijinit in parlament de PSD. Au risipit banii tarii. Atunci a fost vanduta si BCR cu 3.75 miliarde euro. Ai idee unde au ajuns banii aia?
      Au urmat alegeri. S-a format guvernul Boc – alianta imorala PDL + PSD. Inca un an de lalaiala marca PSD.
      Au urnat alegerile prezidentiale castigate de Basescu. S-a format un alt guvern Boc. Apreciez ca a fost cel mai performat guvern din instoria noastra post decembrista. In 2010 s-au luat masuri dure de taiere a salariilor bugetarilor cu 25% si a crescut TVA-ul la 24%. Motivul restabilirea echilibrelor macroeconomice perturbate de guvernarea Tariceanu si criza economica. Obiectivul a fost realizat. In 2010 Romaia reia cresterea economica. Guvernul Boc cade in incercarea de a reforama sistemul de sanatate. (Beneficiem si azi de acest sitem de sanatate). Urmeaza inutilele guverne ponta si cele in folosul specialilor si ale talharilor ale lui Dragnea.
      L-am uitat pe Ciolos. A fost un guvern votat la investitura si de PSD si apoi sabotat prin legi date de PSD in parlament. La fel cum fac si azi in situatie de urgenta. Astia nu se pot opri din prostii.
      Nici macar guvernul Boc nu poate fi considerat guvern de dreapta. A fost un guvern de sacrificiu care a scos Romania din criza. A fost tara care a iesit cel mai repede din criza din UE cu exceptia Poloniei care nici maca nu a intrat in criza datorita bunei guvernari – guvern D Tusk.
      In 30 de ani PSD nu a facut altceva decat sa strice orice.

  2. AlinCristalin te-au dat afara si de la sputnik ?