G4Media.ro

Cum se pregătește un oraș de frontieră ucrainean pentru o posibilă nouă…

captura google maps

Cum se pregătește un oraș de frontieră ucrainean pentru o posibilă nouă ofensivă de pe teritoriul belarus

În mijlocul pădurilor și mlaștinilor înzăpezite de la granița de o mie de kilometri a Ucrainei cu Belarus se află o unitate de apărare teritorială care se pregătește pentru ce e mai rău, scrie Sky News.

Brigada 100 este formată în cea mai mare parte din voluntari – unii dintre ei profesori, instalatori și constructori – care s-au înrolat pentru a fortifica marginile regiunii Volinska și a se pregăti împotriva unei alte invazii rusești dinspre nord. Întinderea de 200 km de teren protejată de brigada 100 este acum plină de mine antitanc și marcată de posturi de pază.

„Acesta este punctul cel mai înalt”, spune căpitanul Vasil Sidorciuk, un comandant adjunct al unei unități a brigăzii 100, din vârful fortăreței sale de pe dealul acoperit de zăpadă.

„Totul este bine observat de aici: răscrucea de drumuri. Poți lucra cu lansatoare de grenade, mitraliere – poți folosi orice.”

Nu departe de dealul căpitanului se află un sat în care trăiesc de generații întregi ucraineni din nordul Ucrainei, acum zguduiți de rapoartele despre o invazie iminentă de la granița care se întinde peste casele lor. Unii dintre ei au membri ai familiei care locuiesc la doar 20 de kilometri distanță, pe partea cealaltă.

„Am trăit toți împreună. Jumătate din oamenii noștri au trăit în Belarus. Eu am trăit și am lucrat acolo. Am rude acolo și le vizitam des”, spune rezidentul Oksana Trufanova.

Chiar peste drum de doamna Trufanova locuiește Nadia Andreveya și fiica ei Svitlana. Nadia Andreveya are 75 de ani și a trăit toată viața în satul de frontieră.

„Nu plec și nu vreau să plec și să fug din țara mea. Încotro? Am 75 de ani și aceste fiare vor să ne forțeze să ne părăsim pământul”, spune ea.

„Lăsați-i să moară singuri sau lăsați-l pe Dumnezeu să-i distrugă”.

Fiica ei are îngrijorări profunde după ce a văzut atrocitățile comise în alte părți ale Ucrainei.

„După Bucea – după ce au făcut acolo monștrii aceia, m-am gândit de mai multe ori că ar fi mai bine ca o rachetă să mă lovească aici decât să experimentez ceea ce le fac ei ucrainenilor”, spune Svitlana.

Puțin mai jos pe drumul care le taie satul se află un lac care se întinde peste graniță. Pe o parte, ultimul avanpost ucrainean. De cealaltă parte, un turn de veghe belarus de culoare verde.

Luna trecută, președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexander Lukașenko au organizat o operațiune de antrenament comun în masă, după ce au anunțat în octombrie crearea unei unități militare regionale.

Rusia a invadat Ucraina de la granița cu Belarusul în februarie, iar înalții oficiali ucraineni din domeniul apărării au tras un semnal de alarmă cu privire la o nouă incursiune din nord. De data aceasta, ucrainenii insistă că sunt bine pregătiți.

Se aud explozii din fortăreața de pe deal a căpitanului Sidrociuk. „Nu vă faceți griji”, spune el. „Asta e de la băieții noștri”.

Exploziile provin dintr-un loc aflat la câțiva kilometri mai jos pe drum. Ele fac parte dintr-un exercițiu de simulare pe care brigada 100 îl desfășoară zilnic pentru a se pregăti pentru un potențial nou front la ușa lor.

Un tanc este parcat într-o vale care dă spre baza unui deal. În spatele lui se află un tun antiaerian de calibrul 50 manevrat de doi soldați în camuflaj de iarnă.

În fața tancului, infanteriști purtând puști Kalașnikov se strecoară printre focuri de arme.

„Suntem aici cu suficient personal și muniție”, spune căpitanul Sidorciuk. „Suntem pregătiți să îi întâmpinăm”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...