G4Media.ro

Cum s-a schimbat profilul turistului care vine la mare de 1 mai.…

sursa foto: Info Sud-Est

Cum s-a schimbat profilul turistului care vine la mare de 1 mai. Plus o mică dispută hotelieri – poliție

Comparativ cu alți ani, traficul auto din orașul Constanța și stațiunea Mamaia a fost fluid, mallurile nu au fost luate cu asalt, iar orașul a părut mai degrabă gol, pustiu, decât aglomerat. Explicația poate fi aceea că orașul nu a mai reprezentat o destinație preferată de turiști pentru mini-vacanța de 1 mai, care s-au încolonat spre zona de cluburi din Mamaia Nord, spre concertele de acolo sau spre Vama Veche.

În ultimii ani, profilul turistului care alege litoralul românesc în această perioadă s-a schimbat. Constanța nu mai este frecventată în această mini-vacanță de românii cu familii sau cu o condiție financiară medie, care au preferat să rămână acasă sau s-au îndreptat mai degrabă către litoralul bulgăresc cu oferte all-inclusive. În schimb, a crescut numărul turiștilor străini care au fost atrași de concertele, distracția și libertinajul promovate de cluburile constănțene, dar și de prețurile relativ acceptabile pentru puterea lor de cumpărare.

Cât despre Vama Veche, mai mulți operatori economici din stațiune ne-au explicat faptul că, în această mini-vacanță, cea mai mare parte a turiștilor sosiți aici a fost ”în trecere”. Practic, mai mult de jumătate din cei care au ales Vama Veche au fost cazați în Mamaia Nord, în zona cluburilor, și au venit în stațiunea din sudul litoralului în tranzit, ”la plimbare”. Poate fi o explicație plauzibilă mai ales că, în ultimii ani, a veni în Vama Veche a devenit mai degrabă o modă, un trend, o fiță, mărturie fiind și prețurile exagerat de mari din cele mai multe dintre cârciumile din Vama Veche.

Celelalte stațiuni din sudul litoralului au fost goale, cea mai mare dezamăgire pentru hotelieri fiind stațiunea Eforie – cea a familiștilor, care nu s-au mai înghesuit să-și petreacă vacanța de 1 mai aici. Nici Costineștiul nu s-a ridicat la așteptările operatorilor economici din zonă. La fel, nici sudul stațiunii Mamaia nu a fost o destinație luată cu asalt, comparativ cu alți ani. Unul dintre motive ar putea fi acela că multe dintre terasele și hotelurile de aici nu au fost deschise în această mini-vacanță.

În fapt, până de curând, Mamaia a fost nimic altceva decât un șantier deschis unde se supraetajează restaurantele și hotelurile construite direct pe plajă sau se ridică de zor blocuri și de până la 8 etaje.

Câti turiști au ajuns în acest an la mare

Inspectoratul de Poliție Județean Constanța a transmis presei, printr-un comunicat oficial, că pe litoral au ajuns peste 77.000 de turiști doar în ziua de 29 aprilie. Cifrele înaintate de Poliție au stârnit curiozitatea presei locale și mirarea Organizației Patronale Mamaia-Constanța, ai cărei reprezentanți susțin că, până acum, cel mai probabil nu au sosit pe litoral mai mult de 40.000 de turiști. Conform datelor furnizate de Ministerul Turismului, numărul total al locurilor de cazare acreditate pe tot litoralul românesc este de aproximativ 90.000.

Cristina Vasile, purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța, a declarat pentru G4media.ro că Poliția estimează numărul de turiști folosindu-se de informațiile pe care instituția le primește de la structurile din teritoriu care, la rândul lor, colectează informațiile raportate de unitățile de cazare clasificate.

Spre exemplu, Poliția Constanța a raportat o cifră de 17.600 de turiști cazați în Vama Veche, acolo unde numărul de locuri de cazare acreditate de Ministerul Turismului este de doar 2700.

  • Purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța s-a cam încurcat în declarații și a spus că nu poate explica exact cum a calculat Poliția numărul de turiști din Vama Veche: ”Așa cum spuneam, fiecare stațiune raportează numărul de turiști. Poliția din fiecare stațiune ne raportează numărul de turiști prin email. Ei primesc informațiile de la unitățile de cazare. Această cifră, de 77.000 de turiști, este cu aproximație, noi nu vom ști niciodată câți sunt de fapt. Mai sunt și alți turiști care se cazează în unități private la care noi nu avem acces. Da, nu am un răspuns exact la această întrebare (despre Vama Veche, unde capacitatea maximă de cazare este de 2700 de locuri, iar Poliția a raportat, pe baza raportărilor date de unitățile de cazare, 17.600 de turiști, n.red.), probabil s-au mai luat în calcul și alte lucruri, nu doar unitățile de cazare. Cu siguranță au mai venit și alții între timp. Vor varia cifrele. Probabil că vor fi cifre mai mari”, a declarat Cristina Vasile, purtător de cuvânt al IPJ Constanța.

Pentru stațiunea Mamaia, acolo unde capacitatea maximă de cazare este de 23.000 de locuri, Poliția Constanța a raportat aproape 40.000 de turiști. Pentru orașul Constanța, au fost raportați doar 625 de turiști.

Ce stațiuni a ales turistul și cum s-a schimbat profilul acestuia

Cu doar câteva zile înainte de începutul mini-vacanței, în timpul unei întâlniri dintre agenții economici din Mamaia și ministrul Turismului, hotelierii au reacționat agresiv cu privire la construcțiile fără sfârșit din stațiune, cerând administrației locale să oprească sau să nu mai permită ridicarea altor și altor blocuri și clădiri în Mamaia. Primarul Decebal Făgădău le-a răspuns hotelierilor că în Mamaia se construiește legal, conform unui PUZ în vigoare (aprobat în 2013, pe vremea lui Radu Mazăre) și că, în definitiv, stațiunea ”nu este izolată, ci este parte a Constanței”, lăsând să se înțeleagă că în stațiune se va construi mult și bine și de-acum încolo.

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc a ridicat și problema lipsei spațiilor verzi din stațiune, însă administrația locală nu are niciun proiect pentru înverzirea stațiunii în viitorul apropiat. Dimpotrivă, pe foarte puținele spații verzi care au mai rămas în Mamaia sunt aprobate deja alte construcții.

Vizita ministrului de Interne pe litoral și numărul de turiști estimați de IPJ Constanța a doua zi

Carmen Dan a fost prezentă pe litoral în 28 aprilie, cu o zi înainte de comunicatul prin care IPJ anunța că pe litoral sunt peste 77.000 de turiști. Ministrul de Interne a defilat în Mamaia fiind însoțită de Cătălin Ioniță, șeful Poliţiei Române, Constantin Dancu, șeful Poliției Constanța, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Ioan Albu, prefectul Constanţei, și Marius Horia Țuțuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa. Decebal Făgădău, primarul Constanței, era în vacanță în Barcelona, împreună cu familia.

În vizita din 28 aprilie, ministrul de Interne aproxima că pe litoral vor sosi în jur de 40.000 de turiști, însă, se pare că până și așteptările sale au fost luate prin surprindere, având în vedere că IPJ Constanța a raportat, doar o zi mai târziu, un număr de 77.521 de turiști.

Carmen Dan spunea atunci că cei care vor veni pe litoral trebuie să se simtă în siguranță, dar chiar în ziua în care ministrul făcea aceste declarații, doi italieni au jefuit un gălățean într-un club din Mamaia, iar un polițist și patru bărbați s-au bătut pe stradă, în Mangalia – așa cum informează site-ul local de știri ct100.ro

Am discutat cu mai mulți operatori din turism, hotelieri și patroni de restaurante, din Vama Veche și Mamaia, care ne-au spus, la unison, că numărul de turiști care au venit în 28-30 aprilie în stațiunile de pe litoral nu a fost mai mare de 40.000-50.000. Unul dintre aceștia ne-a declarat:”Cifrele sunt umflate ca pe vremea lui Ceaușescu, ca să pară că românii au bani și au venit în vacanță, să-i cheltuiască. Nu, românii nu au mai avut bani pentru că resursele lor financiare au fost epuizate în vacanța de Paște. Românii au stat acasă și au făcut un grătar în curte, nu au mai venit la mare. Pe litoral au venit acum doar copiii de bani gata și turiștii străini dornici de distracție, cluburi și concerte, pentru care prețurile din Mamaia și Vama Veche sunt acceptabile. În rest, stațiunile au fost goale. Segmentul family nu a fost acoperit aproape deloc în mini-vacanța asta”.

Zona de cluburi din Mamaia: droguri, un elicopter aterizat într-o parcare și șampanie de 100.000 de euro

Mamaia Nord a fost vedeta acestei mini-vacanțe. Pe posturile de televiziune și în mediul online au devenit virale imaginile cu elicopterul care a aterizat într-o parcare, chiar în fața unui club, punând în pericol viața mai multor oameni care se aflau în zonă. Jurnaliștii de la Adevărul.ro au scris că elicopterul, care transporta un DJ, aparține companiei JT Air, deținută de afaceristul Jean Paul Tucan, din Năvodari, care are mai multe imobile și linii de transport și care a candidat în mai multe rânduri la Primăria Năvodari.

Nuba, clubul în fața căruia a aterizat elicopterul, a fost inaugurat chiar în ziua incidentului, avea amenajat un heliport chiar pe acoperiș și este unul dintre cele mai scumpe locuri din stațiune. Este ridicat pe locul unde fiul lui Radu Mazăre a avut un beach-bar, iar investiția, care aparține oamenilor de afaceri Jean Sasu, Alin Negulescu şi Alexandru Nanu, a costat 2 milioane de euro.

Alți teribiliști au ținut să intre cu mașină în mare. Proprietarul  mașinii riscă o amendă de 20 de mii de lei.




O altă aroganță de 1 mai a fost înregistrată în clubul Loft, acolo unde a fost comandată o șampanie Armand de Brignac și care a fost adusă și păzită cu escortă până când a ajuns la masa celor care au plătit pentru sticla respectivă cât prețul a două apartamente din Constanța.

Petrecerile, care s-au terminat în zori, nu au fost lipsite de incidente. Mai mulți turiști străini și români au ajuns în comă sau au dat explicații în fața polițiștilor în urma consumului de droguri. Conform informațiilor furnizate de polițiștii BCCO, s-au deschis 8 dosare penale în care sunt cercetate 20 de persoane pentru trafic de droguri (15 dintre ei sunt străini).

Organizația Patronală Mamaia-Constanța: ”77.000 de turiști ar suna foarte bine pentru operatorii în turism dacă ar fi o cifră reală”

Anca Pavel-Nedea, directorul executiv al Organizației Patronale Mamaia-Constanța și fost președinte al Autorității Naționale pentru Turism, a declarat pentru G4media.ro că nu crede că cifra înaintată de IPJ Constanța este una reală și nu înțelege cum a ajuns Poliția la o astfel de estimare, aproape dublă decât estimarea hotelierilor din Constanța și Mamaia: ”Este o cifră care ar suna foarte bine pentru operatorii din turism dacă ar fi reală. Nu are niciun sens să ne batem în cifre, noi ne-am dori să fie chiar mai mult, dar calculând pe structurile clasificate și extrapolând chiar și la structurile neclasificate, de tipul marilor operatori online care vând cazare neclasificată, dar discutând și cu membrii Federației Patronatelor din Turismul Românesc, noi am comunicat că estimăm aproximativ 40.000 de turiști. Aș fi foarte curioasă să văd care este modul de calcul al Poliției și care este baza statistică a lor și cum rezultă indicatorii comunicați și cifrele avansate. Noi suntem rezervați în privința acestei cifre, de 77.000 de turiști, nu credem că este reală”.

Anca Pavel-Nedea a încercat să găsească o explicație și pentru faptul că orașul Constanța a fost liber în această perioadă și, pe de altă parte, nu a fost căutat de turiști în acest an, de 1 mai: ”Constănțenii au plecat în număr foarte mare pe city-break în întreaga Europă, mulți la bulgari și alții la munte. Pe de altă parte, turiștii care ar fi venit în Constanța, din zona family, nu au mai găsit probabil alte resurse financiare pentru a mai face încă o vacanță, având în vedere că tocmai ce a trecut vacanța de Paște, atunci când și-au cheltuit poate toate economiile”.

Directorul executiv al Organizației Patronale Mamaia-Constanța consideră că profilul turistului care alege litoralul românesc în această perioadă s-a schimbat, de la românul familist, de condiție medie sau puțin peste medie, la turiștii străini care sunt tot mai atrași de cluburile, concertele și genul de distracție promovată în jurul acestora, dar și de portul turistic și serviciile considerate ieftine pentru turiștii din afara României: ”Portretul turistului de 1 mai a ajuns acela al turistului care caută festivaluri, un anumit tip de muzică, atmosfera promovată de cluburile din Mamaia Nord. Dar la această schimbare a contribuit și atractivitatea destinației, turiștii au început să vină aici și aleg tot mai mult Constanța/Mamaia pentru că sunt atrași și de zona veche, de portul turistic, de mare. Iar Mamaia a devenit imaginea distracției și atmosferei pe care, spun turiștii străini, nu o mai găsești în restul Europei. La fel și când vine vorba de prețurile de aici, care sunt accesibile pentru ei. Deci, comparativ cu alți ani, acum avem de-a face cu foarte, foarte mulți turiști străini, tineri, cu bani. Nu mai există traficul de turiști români, așa cum era în alți ani de 1 mai”, a conchis Anca Pavel-Nedea, directorul executiv al OPMC.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Pai era de asteptat, dupa atatia ani de manele si cocalarie in Mamaia, plus distrugerea statiunilor din sud, impreuna cu umflarea preturilor in Vama, care e doar un SAT cu niste bodegi, nu are nimic altceva de oferit pentru banii aia, oamenii normali la cap cat si cei din segmentul family au ales ori sa stea acasa la iarba verde sau sa plece in alta parte unde serviciile sunt mult mai bune, mai ieftine, si nu exista fite, aroganta si nesimtire. Toti parvenitii astia cu bani merg la Mamaia pentru ca acolo sunt „cineva”, pe la Saint Tropez sau in Tenerife ar fi niste zero barati, cu tot cu masinile lor scumpe.

  2. Felicitari, ati facut bisnita pe litoral atatia ani, pana cand s-au saturat toti turistii de prostiile voastre.

    Va tot scadea numarul de turisti, se vor duce la bulgari sau in alte parti unde e ieftin si bun, nu ca pe litoralul romanesc, cu preturi de Los Angeles si conditii de peninsula Crimeea.

  3. De ce mi-as face concediul, cu familia, pe litoralul romanesc?
    – Sa platesc pe cazare de doua ori mai mult ca in Bulgaria/Grecia si sa stau in hoteluri cu mobilier din anii ’80, pline de gandaci si igrasie.
    – Sa ma imbolnavesc de cate ori iau masa in oras, masa care ma costa de doua ori mai mult ca in Bulgaria/Grecia.
    – Sa nu am unde sa stau la plaja, cu copiii, ca toate plajele sunt intesate de sezlonguri, unul langa altul si costa, pe zi, cat o zi de cazare. Sa nu mai vorbim de mizeria de pe plaja si din apa si de faptul ca nu ai toalete…
    – Sa imi bubuie bunti-bunti, in cap, pe plaja, de dimineata pana noaptea.
    – Sa nu am altceva de vazut, in zilele cand nu vreau sa ma duc la plaja.
    Nu, merci, prefer sa merg in Grecia/Croatia/Bulgaria!