G4Media.ro

Cum s-a războit președintele interimar al CSM cu judecătorii decorați de alte…

Foto: Bogdan Mateescu (Inquam Photos/ Octav Ganea)

Cum s-a războit președintele interimar al CSM cu judecătorii decorați de alte țări / Bogdan Mateescu, întrebare la interviurile de promovare: Ce contribuție juridică să ai să servești interesele unui stat străin? 

Președintele interimar al CSM, Bogdan Mateescu, a ținut, în timpul interviurilor pentru promovarea unor judecători la instanța supremă, să afle părerea magistratei Adriana Ispas despre un judecător român care primește o decorație din partea unui stat străin, scrie jurnalistul Virgil Burlă pe portalul presshub.ro

Din verificarea surselor deschise, rezultă că singurii judecători decorați de un stat străin sunt Valer Dorneanu și Simina Tănăsescu, ambii de la Curtea Constituțională.

Valer Dorneanu a participat în 2018 la o conferință în Rusia, conferință unde a primit un premiu acordat de Forumul Juridic Internațional Sankt Petersburg. Evenimentul a fost fost deschis de premierul de atunci al Rusiei, Dmitri Medvedev. Președintele CCR a plecat în Rusia în ciuda faptului că Ministerul Afacerilor Externe i-a recomandat să nu facă deplasarea.

În 2018, pe când era profesor al facultății de Drept, Simina Tănăsescu a primit însemnele de Cavaler al Ordinului Francez Legiunea de Onoare din partea ambasadei Franței de la București.

La cine s-a referit președintele CSM?

Interogatoriul lui Bogdan Mateescu a dat startul mai multor speculații în sistemul judiciar. Surse judiciare susțin că președintele interimar al CSM ar fi făcut referire la judecătoarea Laura Andrei de la Curtea de Apel București.

Andrei a candidat recent pentru instanța supremă, dar a primit o notă mică la interviu și nu a promovat. De-a lungul carierei, judecătoarea s-a implicat într-o serie de acțiuni internaționale privind combaterea violenței împotriva copiilor.

Bogdan Mateescu susține că nu s-a referit la cineva anume când a pus întrebările judecătoarei Adriana Ispas. „Am întrebat de un judecător, nu de un procuror. Nu făceam referire la nimeni, era o construcție teoretică”, a declarat președintele interimar al CSM pentru PressHUB.

Redăm dialogul purtat de președintele CSM cu judecătoarea Ispas de la Curtea de Apel Constanța:

Bogdan Mateescu: Cum vedeți situația în care un stat străin înțelege să decoreze un judecător român, nu mă refer la procuror. Pentru ce s-ar putea întâmpla acest lucru?

Adrian Ispas: Cred că pentru o contribuție la autoritatea judecătorească în ansamblu. Cooperarea reciprocă, să spunem, pe asociații profesionale internaționale unde și-a adus o contribuție deosebită în modul de stabilire a unor tratate…

Bogdan Mateescu: O decorație din partea unui stat înseamnă un serviciu în favoarea acelui stat.

Adriana Ispas: Pentru o contribuție internațională, nu cred că ar fi ceva de neacceptat. Trebuie contextul și caracterul acelei distincții.

Bogdan Mateescu: Ce serviciu ar putea aduce un judecător român unui stat străin?

Adriana Ispas: Nu m-am gândit și nu mi-am pus problema, nici nu ne-am prea întîlnit în viața de zi cu zi cu acestă situație.

Bogdan Mateescu: Asa este, era pur teoretică întrebarea. Ce contribuție juridică să ai să servești interesele unui stat străin? Pentru că asta înseamnă decorația. O recunoaștere din partea statului a unei contribuții pentru interesele proprii.

Sursa: presshub.ro

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Justiția bolșevică a lui Klaun .

    • S-A UMFLAT PASATUL NATIONALIZMULUI in mateescu ASTA!

      ESTI judecator roman DACA EXECUTI PROIECTUL „SCAPA TOTI SI RAMAN CU TOT CE AU FURAT” ?

    • IA SPUNE prostimii, mateescule UNDE ITI FACI VACANTELE ? CE MASINI CONDUCI mateescule ?

  2. Mateescu, Nistor, Citu, Isarescu, Bergovici, Gheorhe Stan, Radu Vasile, etc, sunt din acelasi club infractional.

  3. Agenturili străine lucrează. Norocul nostru ca-l avem pe mintosul de B.M. care apară țara de imperialiști zi de zi intre 8.00-16.00.

  4. Art. 3 alin. 1 din Legea nr. 29/2000:
    „Decorațiile pot fi conferite și cetățenilor străini pentru contribuția deosebită la progresul umanității, la promovarea păcii și a democrației în lume, la dezvoltarea relațiilor de colaborare și prietenie cu România sau pentru fapte și servicii remarcabile aduse statului și poporului român”.

    V-am citat expres din legea privind sistemul national de decoratii al Romaniei pentru a vedea exact pentru ce acorda Romania decoratii cetatenilor straini.

    Transpunand in oglinda regulile din legea nationala situatiei in care un cetatean roman, fie el si judecator, este decorat de un stat strain, puteti constata si singuri ca dl. sef de CSM este intr-o profunda eroare … dumnalui confunda situatia servirii intereselor unui stat strain (care poate fi asimilata cu infractiuni de tradare) cu actiuni sau contributii la relatiile bune dintre indivizi, state si progres.
    Omul ala care e sef la CSM are vadite probleme in a intelege despre ce e vorba si asta ridica semne de intrebare in ce priveste nu functia de sef CSM ci insasi calitatea lui de judecator…

    Ca fapt divers, daca un roman ar fi decorat de un stat inamic, asta e o chestiune ce se discuta la nivel de autyoritati statale competente, cu atributii constitutionale in materie de relatii externe, statul de provenienta a cetateanului decorat putand reactiona prin protesc sau prin altfel de actiuni concrete, nicidecum prin vorbarioe fara sens la un interviu pentru promovarea in sistemul judiciar.

    • @Area: Pertinent comentariul! Pun și eu, o întrebare pur teoretică, vorba judecătorului de la Băile Govora: e posibil ca un nătărău să ajungă președinte interimar al CSM?

  5. Totuși, când te decorează Rusia e una, când te decorează Franța e altceva. Nu trebuie să servești interesele unui stat,e deajuns să promovezi valorile și principiile promovate de el pentru a fi decorat. Dorneanu a fost decorat de Rusia pentru că promovează ”principiile și valorile” dictatorului kaghebist.

  6. Doamne fereste sa iei premiul Nobel ca te declara astia aservit…

  7. Ce om de nimic… Ce intrebari jenante… cum naiba a ajuns asta acolo?

    • Curat democratic, prin alegeri. La fel ca: Recep Erdogan, Jair Bolsonaro, Cicciolina (Ilona Staller), Donald Trump, Silvio Berlusconi.

  8. Chiar stat inamic as putea zice. Când alde Dodorel sau episcopii lui Daniel fac simpozioane cu rusii, atunci e colaborare între state prietene. Te decorează Franța sau Germania, deja ești aservit imperalismului și puterii burghezo-mosieresti!

  9. Invidia si rautatea .
    A gresit adresantul . Pe Dorneanu sa-l intrebe . Probabil primea un raspuns mai curprinzator si sa lumina .