G4Media.ro

Cum riscă Dodon să pună Moldova în genunchi în fața Rusiei printr-un…

Cum riscă Dodon să pună Moldova în genunchi în fața Rusiei printr-un acord economic înrobitor: toate datoriile restante ale companiilor moldovenești către Moscova vor fi preluate de guvernul de la Chișinău

Igor Dodon, președintele pro-rus al Republicii Moldova, a încheiat cu Federația Rusă un acord de împrumut cu condiții fără precedent, potrivit presei moldovene. Astfel, un punct al acordului juridic din împrumutul de 200 de milioane de euro prevede că „orice datorie restantă a oricărei entități din Republica Moldova către Guvernul rus sau instituții ale Guvernului rus, unde există acordul părții moldovenești, devine automat parte a acestui contract”.

Mai precis: datoria restantă a oricărei firme sau instituții înregistrată în Moldova față de statul rus este preluată automat de guvernul Republicii Moldova pe durata de zece ani a acordului. De unde vine pericolul? Din faptul că economia Moldovei este profund ”rusificată”, mii de companii moldovene având capital rusesc și datorii (inclusiv restanțe) către bănci, instituții de stat din Rusia. Or, preluarea tuturor acestor datorii private ale unor companii de către guvernul Republicii Moldova ar putea duce la preluarea de facto a economiei moldovene de Rusia.

Moldova a mai trăit un asemenea moment în trecut, după cum explică pentru Deutsche Welle deputatul de opoziție Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova în SUA: „Ultima dată când Rusia a oferit un credit Republicii Moldova (pentru achitarea penalităților la datorii), Chișinăul a pierdut controlul statului asupra rețelei interne de gaze naturale. S-a întâmplat în anii 1994-96. Atunci, Rusia a preluat, în contul datoriilor create, pachetul de control (51% plus un alt pachet transmis administrației separatiste de la Tiraspol) la compania MoldovaGaz”.

Maia Sandu, șefa principalului partid de opoziție (PAS) a anunțat că va sesiza Procuratura Generală pentru un presupus abuz comis de demnitarii publici care au admis negocierea și semnarea Acordului de împrumut rusesc în detrimentul intereselor Republicii Moldova și a cetățenilor săi.

„Ministrul finanțelor, Sergiu Pușcuța, nu știe cine a negociat Acordul pentru împrumutul rusesc din partea Ministerului Finanțelor. Nu știe nici de ce au fost incluse în Acord prevederi păguboase pentru țara noastră, de exemplu despre asumarea de către stat a datoriilor private, prevederi care nu se regăsesc în acordurile de împrumut semnate de Federația Rusă cu alte țări. Ministrul finanțelor bate apa-n piuă și se spală pe mâini, spunându-le deputaților că e treaba lor dacă votează Acordul sau nu”, arată Sandu într-un comunicat de presă.

Acordul a fost semnat de ambasadorul Moldovei la Moscova, a fost aprobat de guvernul de la Chișinău și urmează să fie ratificat de Parlament pentru a putea intra în vigoare. Mai mulți parlamentari din PDM, fostul partid al lui Vlad Plahotniuc, acum aliat cu Igor Dodon, și-au exprimat nemulțumirea față de acord, dar replica lui Dodon a venit rapid sub forma unui șantaj politic: a anunțat posibile alegeri parlamentare anticipate, alegeri care ar lăsa PDM în afara Parlamentului (partidul este în pica liber după ce a intrat la guvernare alături de socialiștii pro-ruși).

Acordul mai conține o prevedere aspru criticată de opoziție și de o mare parte a societății civile: obligația ca guvernul de la Chișinău să faciliteze participarea companiilor ruse la lucrările de infrastructură finanțate de acest acord de împrumut.

Practic, banii dați cu împrumut de Moscova se vor întoarce în Rusia prin intermediul companiilor rusești care vor câștiga contractele de infrastructură.

Foto: Igor Dodon și Vladimir Putin (Facebook / Igor Dodon)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Derivata: Republica Moldova face un credit ipotecar către Rusia, pentru a-și ridica o casa, dar o ridică Rusia, rămâne a Rusiei și Moldova plătește și extra, rămâne fără casă, dar îndatorată ani de zile. Exact cum au patit-o multi în Romania, cu casa luată și datori vânduți pe viață.

    • Fals! E ca și cum tu îți iei un credit ipotecar și mai fac și vecinii pe numele tău, plus vecinii lor, iar la final, dacă aceștia nu mai plătesc (de ce ar face-o, doar creditul luat de ei e pe numele tău) tu va trebui să plătești și creditele lor.

  2. Bidon, o sulfa tradatoare care crede ca daca se pune in genunchi va castiga respect si protectie.

    Se va intampla contrariul, va primi de la Putin dispret si calcat pe cap pentru beneficii personale. Iar cand rusii vor considera ca sta bine in genunchi il vor cere sa exerseze si statul capra.

  3. Dacă acesta este statul pe care-l vor moldovenii, bravo lor, succes, să-l ducă pe cele mai înalte culmi!
    Totuși, în atare condiții eu n-aș mai vrea ca România să continue cu ajutoarele financiare și materiale către Moldova, ar fi un ajutor mascat către Rusia de fapt!

  4. Daca moldovenii il doresc pe acest farseur filorus presedinte nu se poate face nimic. Sa se spele cu el pe cap.

  5. Moldova o sa ajunga prima tara fara cetateni.

  6. moldovenii nici nu vor vedea acesti bani care partial vor fi furati de catre dodon care a inceput deja campania electorala, restul banilor se duc la sustinerearegimului din tiraspol

  7. Fiecare popor are „presedintele” ce il merita… Pacat ca vor trebui sa plateasca datorile pentru interesele lui Dodon nepotii nepotilor nostri.

    • dodon a fost inscaunat de catre plahotniuc care sa speriat cind a vazut ca Maia Sandu de fapt a cistigat alegerile, in Moldova nu au fost niciodata alegeri libere si democratice, acolo cistiga acela care numara voturile dupa cum zicea Stalin

  8. Joaca destul de murdar rusii.
    Pe mine ma dezamageste faptul ca nicio alta tara nu reactioneaza. Daca anexau teritoriul printr-o interventie militara ar fi existat reactii dar daca o confisca bucata cu bucata printr-o schema financiara frauduloasa, nimeni nu are nimic de obiectat.

  9. Aproape ca nu imi vine sa cred ce se intampla acolo. Am fost de citeva ori in Moldova de peste Prut. Majoritatea oamenilor care ocupau functii de conducere aveau nostalgii comuniste, am interactionat cu unii dintre ei. In unele institutii publice inlaturarea placutelor scrise in caractere chirilice (de genul director, cantina) si inlocuirea lor cu placute avand caractere latine a fost un fel de soc emotional profund. Toti cei de 45-60 ani viseaza un fel de smechereala: sa ia bani si de pe urma Romaniei si de pe urma rusnacilor. Insa aproape toti din grupa asta de varsta au nostalgii sovietice. Evident niciunul din ei nu vrea unire si, fiind in functii de conducere, influenteaza masiv pe cei din subordine. In institutiile publice din Moldova sefii sunt satrapi. Mediul privat exista de forma, o aparenta sustinuta de banii FSB-ului. Acum citiva ani, in momentul in care statul moldovean a incercat sa reglementeze anumite aspecte legate de taxe si impozite, au bagat rusii embargo la importurile din Moldova. Doar nu doareau ca banii lor sa ajunga la statul moldovean. Industria este situata strategic in Transnistria. Foarte multi din randul celor care muncesc in strainatate au ales Rusia, neexistand practic bariera lingvistica, pe fondul educatiei traditionale in limba rusa. Aveti si o explicatie a trolilor de aici si a masei mari de manevra a Rusiei prin numerosi agenti de influenta. In vama moldoveneasca spaga se numeste „obiceiul” si se cere cu tupeu, pe fata. Ca si in Romania de odinioara, mergea la partid.
    Tara aceea este un esec pe fata, in ceea ce priveste statul si functionarea lui, un experiment dureros cu o populatie captiva si mafioti regurgitati si cultivati de rusnaci. Plahotniuc este unul dintre ei. Acum toarna la americani.