G4Media.ro

Cum recuperează Statul daunele de zeci de milioane de euro provocate de…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cum recuperează Statul daunele de zeci de milioane de euro provocate de Mihai Necolaiciuc: poprire pe pensie de 1.456 de lei/lună. Fostul șef al CFR a devalizat o companie strategică a României

Ar fi nevoie de câteva sute de ani pentru ca Mihai Necolaiciuc (68 de ani), fostul șef al Societății Naționale a Căilor Ferate Române (SNCFR), să-și poată achita daunele stabilite de instanțe, prin sentințe definitive, în dosarele sale penale. Are de achitat circa 115 milioane de lei în solidar cu alte opt persoane și 7,2 milioane lei singur. Pe lângă sechestrul pe un apartament din Câmpulung Moldovenesc și sume modice de pe câteva carduri, Statul Român își ia banii înapoi din pensia lui Necolaiciuc: i-a pus poprire de 1.456 de lei pe lună.

În cazul în care Necolaiciuc va ajunge la vârsta de 100 de ani, din prejudiciu se vor stinge aproape 600.000 de lei. Ceva mai mult dacă la toamnă i se va mări pensia cu 40%.

Pensie de 2.949 lei net

Informația despre cuantumul popririi apare într-o sentință publică, postată pe site-ul rolii.ro, platforma unde pot fi găsite cele mai multe dintre sentințele instanțelor românești. În această sentință recentă a Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc, soția lui Necolaiciuc a cerut judecătorilor să îl oblige pe acesta la plata unei pensii de întreținere pentru cei doi copii ai lor născuți în 2005. Sânziana Rarița a invocat faptul că Necolaiciuc a plecat de-acasă în vara anului trecut, iar la începutul acestui an a depus acțiune de divorț. Ea a solicitat să primească provizoriu pensie pentru copii până la o decizie definitivă în dosarul de divorț.

În timpul procesului au fost prezentate diferite înscrisuri oficiale de care judecătorul a avut nevoie pentru a calcula suma solicitată de femeie. Astfel, în luna aprilie 2020, Necolaiciuc a avut o pensie de 3.055 de lei din care s-a oprit un impozit de 106 lei, rămânând cu 2.949 lei net. Sânziana Rarița și-a exprimat nedumerirea că, deși legile în vigoare prevăd că în cazul soțului său, obligat să achite daune în două dosare penale, se poate pune poprire pe maximum 30% din venit, cu toate acestea i se ia mai mult: 1.456 de lei pe lună. Ea a propus judecătorului să îi împartă pensia în trei părți egale: câte 1.000 de lei pentru copii, poprire și beneficiarul Necolaiciuc. Magistratul nu a luat în considerare acest lucru, nefiind competent, și a decis ca fiecare dintre cei doi copii să primească o pensie de întreținere de câte 490 de lei pe lună. Necolaiciuc a depus apel.

Pedepse totale: 12 ani și 6 luni. A stat după gratii 6 ani

Poprirea are loc prin intermediul Casei Județene de Pensii Constanța, oraș unde locuiește în prezent fostul șef al SNCFR. Acesta a ieșit la pensie, pe limită de vârstă, cel mai probabil în 2017-2018. Ulterior, SNCFR-ul a obținut punerea în aplicare a popririi pe acest venit în baza unei sentințe definitive din 2016, dosar în care Necolaiciuc a fost condamnat la 8 ani de închisoare și la plata în solidar, alături de alte opt persoane, a peste 106 milioane de lei. În același dosar, de fapt o conexare a trei rechizitorii ale DNA, inculpatul a mai fost obligat să plătească daune de 7,2 milioane de lei Ministerului Transporturilor, de data aceasta singur.

Anterior, în 2014, el mai primise 4 ani și jumătate de închisoare într-un proces în care daunele către Ministerul Transporturilor imputate lui, unei subordonate și SNCFR au fost stabilite la 8,9 milioane lei. Instituția din urmă a plătit suma către Minister, iar apoi, printr-o sentință definitivă, a obținut recuperarea banilor, în totalitate, de la cei doi.

În primul dosar, Necolaiciuc și opt subordonați au fost acuzați că au ”angajat compania într-o serie de relaţii contractuale nelegale, în urma cărora au fost plătite din bugetul companiei, cu încălcarea prevederilor legale, produse, bunuri şi servicii care, fie nu au fost deloc livrate, fie s-au dovedit a fi necorespunzătoare calitativ şi nefolositoare companiei.”

În al doilea a fost vorba de cheltuirea ilegală a unor bani proveniți dintr-un împrumut garantat de Statul Român. În loc să fie alocați pentru refacerea structurii feroviare ce fusese afectată de inundații, așa cum se convenise în contractul de împrumut, banii au fost cheltuiți pe servicii de publicitate în presă, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer condiționat, salopete din doc, covoare PVC, calendare și agende etc.

Daunele din aceste dosare au fost stabilite de DNA la un cuantum mai mare decât cele de mai sus, dar au fost micșorate după expertizele din timpul judecății.

În total, Necolaiciuc a stat după gratii șase ani, din care doi ani și șase luni în SUA, perioada respectivă fiindu-i scăzută atunci când s-au aplicat pedepsele din România.

Conflict cu fiul

Simptomatic pentru modul cum acționează autoritățile pentru recuperarea banilor: la sfârșitul anului trecut, Ministerul Transporturilor, care are de recuperat 7,2 milioane de lei de la Necolaiciuc (sumă care a crescut la 7,4 milioane lei, cu dobânzi), a cerut unui judecător să îl înlocuiască pe executorul angajat în 2017 să identifice, în vederea valorificării, bunurile debitorului. Motivul: de la începutul lui 2018, acesta ”nu a efectuat niciun act de executare silită și nu a depus niciun răspuns la solicitările emise de către Ministerul Transporturilor.” Magistratul a descoperit, însă, că Ministerul a fost cel care ”nu a realizat niciun demers pentru identificarea cursului executării silite, prin dezvoltarea unei atitudini active în raportul execuțional” și a respins acțiunea.

Înainte de a trimite dosarele la instanță, procurorii DNA au menționat că au pus sechestru, în vederea recuperării prejudiciilor, pe sume deținute de Necolaiciuc la câteva bănci – sume modice cum ar fi 1.443 lei noi (card Prospera), 1.463 USD; 1.296 USD, 2.775 USD; 1.741 lei noi – precum și pe un apartament cu 3 camere din Câmpulung Moldovenesc.

Cuantumul acestor sume contrastează cu cheltuielile făcute de Necolaiciuc atunci când, fugind din România pentru a scăpa de anchetele procurorilor, a ajuns în SUA și a cumpărat, contra sumei de aproape 1 milion de dolari, trei apartamente de lux în Florida. ”Am adunat bani din diurne”, susținea el, pentru EVZ, în perioada de detenție de peste Ocean.

Acum, pe lângă faptul că din pensie îi mai rămân doar 600 de lei, Necolaiciuc are și probleme locative. Plecat de-acasă, a intrat în conflict și cu cel de-al treilea copil, Daniel, cel care deține un apartament cu 4 camere în Constanța. Fostul boss de la CFR locuiește acolo, dar Daniel i-a intentat proces de evacuare afirmând că Necolaiciuc Senior a intrat în imobil distrugând încuietoarea și că folosește imobilul împreună cu alte persoane, fără voia sa. Acțiunea a fost respinsă deoarece în contractul de vânzare-cumpărare se scria că tatăl are drept de abitație viageră asupra întregului apartament.

Foto: Mihai Necolaiciuc (InquamPhotos / Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. Se pare că aici este vorba despre … acarul Păun !

  2. Nu e greu!!! Luați urma banilor….Vedeți la familie ,la apropiați…Averile ce nu pot fi demonstrate cu acte….CONFISCATE!! Baiatului dati-i cate 20 de ani de pușcărie,sa fie exemplu pentru altii ,dacă l-ati gasit vinovat .
    Ironia e ,ca cei care ar trebui sa dea asemenea legi ,să creeze pârghii pentru recuperarea banilor si aflarea adevarului,se cam fac că plouă…..De ce oare?? Or fi ajuns si pe la ei „astfel de bani”???

  3. Ii recupereaza ca si pe cei de la Negoita, familia Ciorbea sau de la cei pentru care s-a ajuns in situatia platii atator zeci de milioane fratilor Micula doar pe dobanzi. Ar fi interesant de stiut numele acelor persoane si daca mai sunt angajate in institutiile statului sau se relaxeaza acum pe o saltea umpluta cu teancuri de bancnote!

  4. Ba băiatule trebuie legi pentru asta.Daca nu sunt legi cum sa iei.Aplici legea.

  5. Ne iau de proști! Confiscarea averilor! La noi cu cât furi mai mult cu atât ești pedepsit mai puțin. Bine că au votat pensie specială și de urmaș pt. grefieri.

  6. S-a ocupat DNA-ul lulutei și justiția cu pensii speciale a lui iohanis de dosar. Ca recompensa a ajuns sa încaseze direct de la brusel…

    • Domnu’ Fake,
      Sa aveti grija ca se poate face puscarie si pentru furt de identitate…!
      PS. Sa pun o vorba buna la nea Alifie ?

    • Vezi-ți ba hashtag de treaba. Cu justiția aia apărată de voi și iohanis, supervizata de luluta de la brusel, nu intra la închisoare nimeni. Acum du-te și i-ați pastilele ca preia personalitatea 263 controlul

    • Ma intereseaza mai putin care e Scaraotchi cel original. Da’ ala care scrie „i-ati pastilele” sa faca bine sa puna mana pe o carte de gramatica si sa mai studieze.

  7. Daca totul e construit pe minciuna, falsuri, hotii, tradari, la ce viitor speri ?
    Decit la o tara unde hotii sint cinstiti.

  8. Asta a furat cu protectia lui Petrov! La puscarie pt cate zile au de-acum inainte!

    JOS SECURITATEA CEAUSISTA CARE A DEVALIZAT TOATA TARA ASTA: nu va vindeti tara, dar o luati voi pe degeaba! Huuuuu, hotilor, hoti sudisti! Tatari si ciori!

    • Mai bine cu hotii decat cu ardelenii.

    • Sa fii cu ma-ta cu tot, asta care nu are loc de ardeleni! Astia va tin economic! Voi tot la chirpici ati ramas, la hotie, de caracter nu mai zic !
      Luati bani din ardeal ca sa furati voi, sa tineti sudul tarii pe nemunca! Hoti din tata in fiu ce sunteti!

  9. Ca doar nu era singur….

    fratii micula ne-au spoliat de un miliard de euro. jumatate ei, cealalata jumatate dobanzi la creditul facut sa le dam banii. ne-au spoliat cu mana asa zisului stat roman.

    fostul puscarias felixescu cat plateste din umila sa pensie ? El locuind pe un domeniu pe sunt asternute cladiri cat una-doua polivalente sportive.

  10. Romania e o tara de ticalosi, fara viitor

  11. recupereaza cum au recuperata de la Basescu banii pe flota sau de la Nuti banii pentru terenurile de fotbal in panta sau banii de la telescaunul care pleaca de nicaieri si se opreste nicaieri!

  12. mai e unul cu palarie. a facut oleaca de puscarie. a taiat jumatate din vagoanele romanichii.
    acum e mare patron. cu ielicopter.

  13. De asta legea propusă de Rădulescu Mitralieră este bună că statul câștigă de două ori ,odată prejudiciul și plus 3000 lei pe lună cazarea la pușcărie dar gibonii văd doar cătușe și pușcării chiar dacă prostia lor ne costă pe toți chiar și pe proști care nici nu știu ce și de ce au plătit.Dacă ar durea prostia am avea planeta maimuțelor în 66 la sută din România .

  14. In cazul asta, cu `justitia` din rromania, e greu.
    Iliescu ne ranjeste in fata, si procurorii/judecatorii au dosarele Revolutiei la sertar, cu tot felul de chichite reale sau nu. Dar salarii si pensii nesimtite au.
    Nimeni nu realizeaza ca constitutia asta nu e buna de nimic?
    Pe viitor, revenind la subiect, sa fie confiscate toate propietatile la toate rudele pana la gradul 5, sa vezi daca mai au tupeu sa fure.

    • Dovada suprema e legea ilicitului, cum era pe vremea impuscatului.
      De ce niciun partid nu are curajul sa o propuna?
      Toti sunt hoti, asta e dovada.
      Si daca sunt hoti, ce facem cu ei?
      La puscarie, sau trebuie si Guvernul si Presedintele sa mearga la puscarie, sa se aresteze singuri?

  15. Deci baiatu asta ar fi huzurit si acum prin Miami, daca nu se dadeau peste cap autoritatile sa il aduca in fata justitiei, iar acum dupa condamnare aflam ca plateste prejudiciul dintr-o pensie amarata de 2000lei? Pai proprietatile alea din state puse pe numele copiilor si acolitilor nu pot fi confiscate si valorificate? Cum oare esti sarac lipit dar ai trei proprietati in SUA? Acelea nu se pot confisca?

  16. Acest tip de recuperare trebuie „stopat” si introdusa la nivel national ,o modalitate de recuperare totala in 2-3 transe , ca doar nu o fi ajuns acest hot national dar si altii , la fundul sacului.