G4Media.ro

Cum justifică Viktor Orban decizia de a nu mai plăti compensații deținuților…

viktor orban sursa facebook

Cum justifică Viktor Orban decizia de a nu mai plăti compensații deținuților pentru condițiile din închisori: Avocaţii „fac afaceri” exploatând legi „laxiste şi absurde”

Premierul ungar Viktor Orban şi-a exprimat vineri susţinerea pentru decizia guvernului său de a suspenda compensaţiile acordate deţinuţilor pentru condiţiile rele din închisorile suprapopulate din Ungaria, estimând că există prea multe cazuri de abuz de procedură, informează AFP.

Invitat la radioul public, liderul ungar i-a acuzat pe avocaţi că „fac afaceri” exploatând legi „laxiste şi absurde” pe care guvernul său a fost constrâns să le adopte după ce a pierdut un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), în 2015.

Acest dosar a forţat Budapesta să adopte reguli ce le permit deţinuţilor să ceară o compensaţie. Guvernul ungar a trebuit de asemenea să introducă norme minime în ceea ce priveşte dimensiunile spaţiilor de trai şi condiţiilor sanitare în închisori.
Ungaria este ţara din UE în care populaţia carcerală este cea mai numeroasă, potrivit unui raport publicat în 2018 de Consiliul Europei.

Viktor Orban a afirmat vineri că statul ungar a plătit până acum mai mult de 30 de milioane de euro despăgubiri pentru circa 12.000 de solicitanţi.

„Se profită de lege, de aceea noi nu vom plăti”, a adăugat el, precizând că se aşteaptă la bătălii juridice la nivel european.

Guvernul ungar intenţionează de asemenea să-i ceară Parlamentului să facă legea mai restrictivă.

„Imediat ce cineva intră la închisoare, o persoană, o organizaţie non-guvernamentală, un avocat îl contactează şi îi explică în ce fel să facă din aceasta afaceri”, a declarat la rândul său Bence Tuzson, un purtător de cuvânt al premierului Viktor Orban, la postul de televiziune Hir. Tuzson a declarat că Budapesta va discuta despre acest subiect cu Parlamentul European şi Consiliul Europei.

După ce a revenit la putere în 2010, guvernul lui Viktor Orban a adoptat mai multe măsuri controversate ce vizează ONG-urile şi apărătorii drepturilor omului. Asociaţia ungară pentru apărarea drepturilor omului Comitetul Helsinki a subliniat că problema compensaţiilor ar fi rezolvată dacă statul ar îmbunătăţi condiţiile de detenţie în ţară.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Si apoi Orban a completat; „Iar noi n-avem nicio intentie sa imbunatatim conditiile, desi ne-am asumat ca o sa o facem. Dacă putem sā fim ţepari – suntem. Si nu doar la asta!”

  2. Adică ăsta și-a propus să redefinească el,de capul lui,profesia de avocat?!?
    E,să-i dea Dumnezeu ocazia să vadă ce vra să zică un avocat pe care îl doare în…trei litere(toc,fes,pix) de client!

  3. Citind comentariile tampite de mai sus, tin sa nuantez nitel stirea asta plapanda in informatii esentiale:
    doar din 2017 statul ungar a platit despagubiri peste 5 miliarde (!) forinti in aprox. 4500 cazuri judecate.
    Insa o suma enorma pana in prezent: peste 10 miliarde in total.
    Problema mare este legislatia cretina si permisiva europeana, de care se folosesc atat detinutii smecheri, dar si casele de avocatura direct specializate in astfel de procese.
    Anumite ONG-uri afiliate opozitiei de stanga (si finantate in buna parte din strainatate: da, asa numita Retea Soros) in mod direct incurajeaza si se implica activ in aceste demersuri, castigand la randul lor bani grei din aceste procese.
    Ca sa vedeti cat de absurda este situatia: au fost cazuri in care detinutii (si casele de avocatura) au primit despagubiri substantiale pe motiv ca soarele nu le-a iluminat direct celula…
    (De parca ar fi trebuit sa fie la plaja si intr-o unitate de cazare de minim 3*, si nu intr-un penitenciar unde isi ispasesc pedeapsa binemeritata.)
    Asta in conditiile in care conditiile din penitenciarele din Ungaria sunt considerabil mai bune decat in unele tari UE, unde detinutii dorm cate 2 in pat si pe 3-4 niveluri, incurajand promiscuitatea, asta ca sa-i linistim pe trolli mioritici…
    Evident, decizia Guvernului de a sista platile va duce la noi atacuri politice din partea opozitiei, presei si NGO-urilor de stanga, dar si din partea majoritatii liberale din UE.
    (In paranteza, imi aduc aminte cum in SUA, si nu numai, au fost cazuri in care fast food-uri au platit sume astronomice unor „destepti” care s-au ars la gura din cauza ceaiului fierbinte servit.)