G4Media.ro

Cum fentează Ungaria planurile Statelor Unite de a diminua influența Rusiei și…

sursa foto: Facebook / Viktor Orban

Cum fentează Ungaria planurile Statelor Unite de a diminua influența Rusiei și a Chinei în Europa

Premierul Ungariei, Viktor Orban, le-a transmis unor diplomați americani că dorește ca țara sa să fie ”neutră ca Austria”, în timp ce Washington-ul presează pentru o abordare mai dură față de Rusia și China, amplificând temerile că aliatul Statelor Unite deviază de pe orbită, dezvăluie The Wall Street Journal. Apropiați ai premierului Orban au declarat că acesta dorește să contribuie mai departe cu trupe la Alianța Nord Atlantică și că apreciază securitatea de care beneficiază Ungaria din partea Alianței. Un oficial maghiar a afirmat însă că Orban se opune puternic presiunii americane care încearcă să diminueze influența Moscovei și a Beijingului în Europa.

Liderul maghiar ar fi făcut aceste remarci luna trecută, în cadrul unei întâlniri cu ambasadorul Statelor Unite la Budapesta, potrivit unor persoane în temă cu această discuție. Purtătorul de cuvânt al lui Orban nu a răspuns solicitărilor de comenta aceste informații.

În ultimele săptămâni, Statele Unite au căutat să convingă statele membre NATO să facă pași mai fermi în contracararea potențialelor acte de cyber-spionaj și de luni de zile încearcă să convingă Alianța să își intensifice sprijinul pentru Ucraina în confruntarea acestei țări cu Rusia.

Orban a rezistat ambelor mutări. La fel ca alți lideri europeni, a invitat firmele chinezești să investească în infrastructura de internet a țării. În plus, blochează NATO în organizarea unor discuții la nivel de miniștri cu Ucraina pe motiv că, susține guvernul său, dorește ca sistemul de învățământ din Ucraina să ofere mai multe ore în limba maghiară pentru minorități.

Ungaria va continua să-și respecte angajamentele în NATO și chiar să-și crească participarea militară, a declarat un oficial maghiar citat de The Wall Street Journal. Însă acesta a precizat că Orban plănuiește să reziste eforturilor de determina Ungaria să meargă pe linia SUA în ce privește Rusia și China.

Pe măsură ce Orban a bătut în retragere, a ridicat obiecții la ceea ce se aștepta să fie o înțelegere militară care să clarifice legile care afectează trupele americane sau echipamentele militare care tranzitează Ungaria, a mai spus oficialul maghiar. ”Punctul de vedere a lui Orban este, da, dorim să facem afaceri cu Rusia”, a mai spus oficialul maghiar.

”Ne împotrivim când încearcă să ne învețe ce înseamnă un comportament bun față de China, ca și cum am fi agenții Chinei și bla, bla, bla”.

NATO a fost fondat pentru a respinge un război de tipul celui care se așteaptă azi, iar Ungaria a trimis trupe la granița baltică cu Rusia pentru a descuraja. Problema este că oficialii americani sunt to mai îngrijorați din cauza setului de amenințări tot mai mari care include investiții făcute de companii din Rusia sau China în domenii sensibile ca telecomunicațiile, energia și sectorul bancar. Orban consideră aceste sectoare drept zonele sale de interes. Președintele Cehiei, Milos Zeman, a făcut observații similare.

”In Europa Centrală, veți vedea că există forțe politice nu doar în Ungaria, în Cehia sau Slovacia care adoptă o atitudine mai neutră”, a declarat un oficial din cadrul administrației Trump, citat de The Wall Street Journal. ”Ceea ce fac chinezi este relevat și îngrijorător, prin utilizarea unei combinații de proiecte de infrastructură și dealuri în sectorul telecom în încercarea de a penetra multe din aceste țări”.

Comentariile lui Orban – dar și o serie de alte neînțelegeri dintre Washington și Ungaria inclusiv pe tema închiderii unei Universități americane acreditate la Budapesta – au determinat o nouă rundă de activități diplomatice. Secretarul de stat Mike Pompeo intenționează să viziteze Ungaria lui Viktor Orban luna viitoare, a mai declarat oficialul american.

The Wall Street Journal amintește că premierul Ungariei a dat tonul revigorării unui nou naționalism în unele părți ale Europei. ”A fost un fel de Trump înaintea lui Trump”, a declarat anul trecut Steve Bannon, fostul strateg de la Casa Albă, în cadrul unei conferințe. (…)

Administrația Trump a încercat să câștige bunăvoința lui Orban prin încetarea criticilor lansate în mod frecvent de Departamentul de Stat pe timpul președintelui Obama.

Actualul ambasador american, David Cornstein, a declarat că nu vede nici o problemă cu democrația din Ungaria, pe care predecesorul său a descris-o drept un regim autoritar tot mai pronunțat. Departamentul de Stat a anulat la începutul acestui an un grant destinat finanțării presei independente din Ungaria, unde aproape toate publicațiile sunt controlate de aliații lui Orban.

Sursa: The Wall Street Journal/ Sursa Foto: Facebook Viktor Orban

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Doua Victorii ale URSS in 2019 : ridicarea sanctiunilor adresate lui Oleg Deripraska, Viktor Orbanovici Vorbeste limba rusa cu mare placere !

    • Viktor Orban nu stie sa vorbeasca limba rusa, si nici nu are de gand sa invete, dar vorbeste limba tiganeasca si are nevoie de sprijinul lui Putin sa o faca o limba de mare circulatie europeana.
      Putin este un mare sustinator al acestei idei. Recunoaste si Putin ca limba rusa este mai greu de invatat decat tiganeasca. Iar rusii si tiganii sunt foarte priceputi la muzica si le place sa cante impreuna. Iar cum in India sunt vreo 200 de milioane de tigani Putin prefera sa ii vada mutati in Europa si sa cante impreuna cu ei tot felul de cantece care nu au legatura cu UE si cu NATO.

  2. @ un domn: singura limbă pe care o vorbește Orban este dolareza. Că și Putin și toti idioții de pe la putere de oriunde

  3. Orban macar vrea sa die neutru, nu ca jegosii de nemti care vor sa inunde Europa cu tehnologie chineza si teroristi…