G4Media.ro

Cum explică șeful secției ATI de la Neamț violența incendiului cu zece…

Sursa foto: Exploziv TV Neamț

Cum explică șeful secției ATI de la Neamț violența incendiului cu zece victime: Concentrația de oxigen era enormă, sistemul de ventilare a încăperilor nu este folosit tocmai pentru a nu răspândi virusul

Șeful Secției ATI de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, dr Liviu Ungureanu, a declarat, luni, pentru G4Media.ro, că oxigenul din salon a făcut ca incendiul de sâmbătă seara să fie atât de intens. Acesta a explicat că la pacienții cu COVID fluxul de oxigen este mult mai mare decât la alți bolnavi, iar utilizarea sistemului de ventilație nu este indicată pentru a nu răspândi virusul.

Șeful Secției ATI a explicat că la etajul 2, unde fuseseră mutați pacienții chiar sâmbătă, a funcționat secția până la începutul pandemiei, iar dotările erau mult mai bune decât la etajul 3. În primăvară, s-a decis mutarea la etajul 3, pentru că acolo exista un circuit de acces separat. Însă deși erau 12 locuri, în ultima perioadă secția s-a aglomerat foarte mult. Sâmbătă se ajunsese deja la 17 pacienți COVID.

În aceste condiții au început demersurile pentru revenirea la etajul 2, care a fost eliberat de pacienții non-COVID, aceștia fiind transferați către alte spitale.

„De două săptămâni am demarat discuțiile ca să ne mută. Toată lumea a știu, până sus, doar că scriptic lucrurile au mers mai încet. Există un delay la DSP și, dacă nu era incendiul, cu siguranță venea și avizul”, a explicat medicul pentru G4Media.ro lipsa avizului DSP pentru mutare.

Acesta a precizat că salonul a fost verificat înainte de mutare, tocmai pentru a nu fi nicio problemă, pentru că este greu să rezolvi problemele atunci când sunt pacienți în saloane. Medicul a spus că a fost verificată și evacuarea în caz de nevoie, cu probe cu paturi. De altfel, precizează Ungureanu, atunci când au ajuns pompierii, pacienții din al doilea salon erau evacuați.

Șeful secției a menționat că a stat de vorbă cu pompierii care i-au spus că incendiul a fost foarte intens pe o durată scurtă, atât termic, cât și ca presiune, din cauza oxigenului din încăpere. Liviu Ungureanu a explicat că, atunci când au ajuns pompierii, focul nu mai era foarte puternic, pentru că se consumase oxigenul care mai era în instalații. Imediat ce a fost sesizat incendiul, distribuția oxigenului a fost oprită, însă a rămas cel de pe instalații.

Liviu Ungureanu spune că va trebui stabilit de unde a pornit incendiul, care a fost cauza, însă oxigenul din încăpere a fost cel care a generat tragedia.

Acesta a explicat de ce nu era folosit sistemul de ventilare a aerului.

(Sistemul de ventilare, n.red.) nu este folosit la pacienții cu COVID. Nu este indicat, ca să nu se răspândească virusul”, a afirmat Ungureanu.

Șeful Secției de Antestezie Terapie Intensivă a explicat de ce este mult oxigen în aerul dintr-un salon ATI COVID. Până la această epidemie, în cazul unui pacient cu insuficiență respiratorie sau după o intervenție chirugicală se administra oxigen la un flux de 10 litri pe minut. În cazul bolnavilor de COVID fluxul este mult mai mare, chiar de 60-80 de litri pe minut. La Spitalul din Piatra Neamț era un flux de maximum 30 de litri pe minut.

O parte din acest oxigen, atunci când îi este administrat pacientului non-invaziv, se pierde pe lângă mască și ajunge astfel în salon.

Mai sigur ar fi să fie toți pacienții intubați, însă atunci crește riscul de mortalitate. (…) Dacă toți pacienții din acel salon ar fi fost intubați, nu exista oxigen liber și nu s-a fi ajuns la incendiu. Pe mască mai sunt scăpări de oxigen, dar nu poți să reduci fluxul, pentru că, cu cât dai mai puțin oxigen, cu atât crește riscul de a ajunge la intubare și astfel crește riscul de mortalitate. Suntem între ciocan și nicovală”, a încheiat medicul Liviu Ungureanu.

  • Citește și:

Managerul spitalului județean îl contrazice pe prefectul de Neamț și susține că exista aviz DSP pentru funcționarea secției ATI la etajul 2, acolo unde a izbucnit incendiul

Lucian Micu, managerul Spitalului din Piatra Neamț, a demisionat

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Seful ATI: „De două săptămâni am demarat discuțiile ca să ne mutăm. Toată lumea a știut, până sus, doar că scriptic lucrurile au mers mai încet. Există un delay la DSP și, dacă nu era incendiul, cu siguranță venea și Avizul”, a explicat medicul pentru G4Media.ro lipsa avizului DSP pentru mutare.

    1. Adica, desi NU stia exact DACA DSP va da sau NU aviz favorabil, dl Sef de la ATI ne spune SIGUR pe el ca : „TOATA lumea a știut, până sus, doar că scriptic lucrurile au mers mai încet….dacă nu era incendiul, cu siguranță VENEA și Avizul”.
    De unde STIE el ca „venea si avizul” de la DSP?!
    In Romania, Sefii STIU ca „vine si Avizul” de la DSP?!
    Ceruse SJU Neamt Aviz de la DSP pentru „mutare”?!

    2. Comunicatul de Duminica seara de la DSP, NECLAR si el(am comentat la articolul de dimineata pe G4media!) spune:
    „3. La data de 13.04.2020, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a revenit cu o nouă modificare de structură în vederea avizării de către D.S.P. Neamț, care NU a vizat Secția A.T.I.
    …………………………..
    5. Pentru mărirea capacității secției A.T.I. pentru pacienții pozitiv COVID-19 au fost MODIFICATE circuitele funcționale de la etajul II – prin construirea unui perete. Aici urmau să fie tratați pacienții pozitivi, în două saloane de câte 8 paturi. Până la acel moment, pacienții pozitivi erau tratați la etajul III.
    Pentru aceste modificări, unitatea sanitară NU a SOLICITAT avizul Direcției de Sănătate Publică Neamț.”

    Din declaratia Sefului ATI si din Comunicatul de aseara al DSP Neamt reiese bulibaseala de nedescris a celor implicati,,, sa nu ne miram ca MOR oameni NEVINOVATI….

  2. Cat de enorma era concentratia de oxigen? Erau niste turbosuflante cu oxigen?
    Daca camera aia nu era ventilata pe unde se evacueaza aerul cu 20%oxigen80%azot ca sa fie inlocuit cu oxigen in concentratie enorma? Cine si cu ce masoara? Ca cu aprecieri ochiometrice nu se face lumina.
    Ca sa introduci atat oxigen prin plamanii pacientilor si de acolo prinn aerul expirat incat sa elimini aerul normal din incapere e cam ca si cum i-ai umfla cu pompa.
    Ceva nu se leaga.

  3. Fratilor, lasati-o pe asta cu avizul ca m-ati zapacit, daca era aviz oricum tot ardeau ca soarecii.

    De vina sunt cei care nu poarta masca si nu respecta regulile, ei ne-au adus in situatia asta!

    O a doua vina o are Guvernul, care de 6 luni n-a facut nimic, stia ca vine al doilea val!

    • Avizul ISU prevede tubulatura de ventilatie, plan de interventie si evacuare in caz de incendii, elemente de stopare a propagarii focului, materiale electrice rezistente la temperatura, teflon, cauciuc, silicon, etc, echipamente de semnalizare a scurgerilor de oxigen, etc.

  4. „Sistemul de ventilatie era oprit și s-a acumulat oxigenul în încăpere”

    1. Saloanele și rezervele de contagioși trebuie să fie camere cu presiune negativă. Adică să fie prevăzute cu sisteme de extragere a aerului din încăperi și expulzarea lui în exterior, iar intrarea de aer proaspăt se face din exterior, prin aspiratie. Astfel se previne ieșirea aerului contaminat pe hol si în restul clădirii. Cate sunt în România așa?

    2. Din poze se vede că la ferestre erau unități split de aer conditionat. Alea nu ventileaza. Doar vântură aerul din încăpere (cu tot cu virusuri bacterii, spori de fungi si praf) și îi schimbă temperatura la trecerea prin unitatea din cameră. Cum poti sa pui asa ceva la ATI???. Cate altele la fel sint in spitalele din România?

    Fără dobitoci în funcții publice! #fărădobitoci

  5. Tot o smecherie de genul cablul incalzit a produs scanteie…

    • Nu ajunge doar sa fie oxigen. E nevoie de ceva jeg sau uleios si un contact/intrerupator de proasta calitate care face o scanteie pt ca este defect sau nu este din cupru/alama. Sau poate sursa sa fie si un scurtcircuit obisnuit… Ca oxigenul nu se aprinde singur decat in situatii exceptionale, aproape imposibile intr-un mediu spitalicesc chiar si cu 70% O2 in aer.

  6. Arsene si clica lui sunt niste criminali !

  7. Arsene si clica lui sunt niste criminali …..

  8. Ia uite mai jos ce spune Site-ul Antena 3, fiica mea mi-a spus ca Informatiile au fost date si in DIRECT aseara de Mihai Gadea la emisiunea lui:
    17.11.2020: „Noi detalii uluitoare ies la iveală din cadrul anchetei de la spitalul groazei din Piatra Neamț. Potrivit unor SURSE din cadrul Anchetei, CAUZA incendiului ar fi fost SUPRAINCALZIREA mai multor prelungitoare de Calitate SLABA, iar izbucnirea incendiului ar fi dus și la o explozie.
    Potrivit unor SURSE din anchetă, incendiul nu ar fi fost cauza de injectomat, așa cum se credea la început, ci de un prelungitor de calitate inferioară, care s-ar fi supraîncălzit.
    Asistenta a fost prima rănită în incendiu.
    Prima rănită a fost chiar asistenta care se ocupa de secția ATI. Aceasta ar fi intrat în salon să vadă de unde provine fumul, iar pantalonii i-au luat imediat foc. Medicul transferat acum în Belgia a intrat în salon când a auzit strigătele asistentei.
    Totodată, niciunul dintre pacienții din primul salon nu a fost scos, iar incendiul ar fi fost urmat de o explozie. Există martori din locuințele alăturate spitalului care spun că au auzit un zgomot puternic la fața locului, asemănător unei explozii, până să ajungă pompierii.
    Unul dintre pereți bloca ieșirea din salon.
    Mai mult decât atât, Holurile au fost INGUSTATE după Remenajarea etajului 2, FARA Autorizație de la Direcția de Sănătate Publică.
    Au fost montați pereți pentru a crea 2 culoare separate pentru medici și bolnavii infectați cu COVID-19, astfel încât aceștia să nu meagă pe același coridor în drum spre saloane.
    Doar că unul dintre pereți BLOCA o ieșire, culoarul devenise prea ingust si NU incapeau Targile cu bolnavii intubatim acre au ars de vii.. din cest motiv NU i-au putut scoate afara…
    Mai grav este că medicul epidemiolog al spitalului care analizează traseele este chiar unul dintre MEDICII Direcției de Sănătate Publică Piatra Neamț.
    Acesta a fost angajat cu jumătate de normă la Spitalul Județean, după ce postul a rămas vacant.
    Asta înseamnă că el este cel care CERE Aviz de la DSP, iar cererea ajunge tot la el, sau la colegii lui.(Ieri, intr-un articol pe G4media, Seful ATI de la Spitalul asta din Piatra Neamt chiar spunea ca pentru modificarile facute „urma sa vina si Avizul de la DSP”…aranjau ei cu colegul medic si la DSP sa „vina si Avizul” si sa „mearga si asa”…)
    Desi era Sectie ATI iar Prezenta Medicilor si Asistentelor e OBLIGATORIE la patul bolnavilor, la momentul izbucnirii focului, NU era prezenti in Salonul ATI nici o asistenta, nici un medic, o Asistenta de la ATI a intrat ULTYERIOR, sa vada de unde vine fumul…
    Stau toti la gramada, de obicei, in Biroul Asistentelor…asa e in orice Spital din Romania, ANI de zile la Fundeni am vazut asta.

    MEDIAFAX: In plus, se pare ca au sunat la 112 dupa vreo 15 Minute!!!
    Primul apel la 112 a fost la Ora 18,46, fiind preluat in 4 secunde de operatorul STS!
    ISU Neamt a anuntat intr-un Comunicat ca incendiul a fost anuntat in jurul orei 19 iar pompierii au ajuns in 5 Minute!
    Intre timp, reprezentantii Spitalului Judetean Neamt transmiteau in jurul Orei 18 si 30 ca a avut loc un incendiu care a afectat Sectia ATI!