G4Media.ro

Cum e ocolit embargoul pentru importul de alimente din UE în Rusia:…

Foto: Pexels.com

Cum e ocolit embargoul pentru importul de alimente din UE în Rusia: produsele ajung la Moscova via China sau America Latină

Rusia a impus în august 2014 un embargo asupra importurilor de alimente din UE, SUA, Canada, Australia, Norvegia și alte țări, ca răspuns la sancțiunile introduse de aceste state în urma anexării Crimeii de Federația Rusă și a conflictului din estul Ucrainei. Dar alimentele europene continuă să ajungă în Rusia prin intermediul unor lanțuri mai lungi de aprovizionare – via China sau America Latină, potrivit datelor citate de publicația Lanțul Alimentar.

Interzicerea importurilor de alimente acoperă carnea și produsele lactate, peștele, fructele și legumele. În urma instituirii embargoului, importurile din UE au scăzut cu aproape un sfert față de 2013, la 10,1 milioane tone. În ultimii șapte ani, importurile de produse sancționate au scăzut în termeni monetari cu 41% până la 13,5 miliarde dolari SUA, potrivit studiului realizat de Agenția Națională de Rating, organism independent înființat în 2002.

După 2014, Rusia s-a reorientat către alți furnizori: Belarus, China, Argentina, Chile, Ecuador și Turcia.

În 2013, cel mai mare furnizor de produse agricole al Rusiei a fost Uniunea Europeană, care acoperea  o treime din importurile de hrană ale pieței rusești.. În acel an, importurile din Belarus au constituit doar 12%. Între timp, după instituirea embargoului, Belarus a devenit cel mai mare furnizor de produse agricole al Rusiei.

Cu toate acestea, unele dintre produsele agroalimentare europene supuse interdicției intră în continuare pe piața rusească prin intermediari.

Astfel, exporturile de fructe din Uniunea Europeană către Ecuador au înregistrat o creștere, în volum și ca valoare, de peste șapte ori. Între timp, ponderea importurilor de fructe din Ecuador în Rusia a ajuns la aproape o treime din valoarea totală a fructelor importate, conform rezultatelor din primele 9 luni ale anului 2020, având 2013 ca an de referință. Până atunci, Ecuadorul nu era pe lista principalelor țări furnizoare de fructe către Rusia.

Exporturile de legume din Uniunea Europeană către China au înregistrat o creștere de trei ori în 2019 față de 2013. În paralel, ponderea aprovizionării cu fructe și legume din China de către Rusia, în primele 9 luni ale anului 2020, a crescut de la 8% la 21%. Exporturile de pește norvegian către Chile s-au triplat și, începând cu 1 septembrie 2020, Chile și-a dublat cota de aprovizionare cu pește pe piața rusească.

Pe baza acestor mișcări ale mărfurilor, ANR presupune că unele dintre produsele agroalimentare europene interzise de Rusia ajung în continuare pe masa consumatorilor ruși  în urma re-exporturilor operate de țările furnizoare pe piața rusească. Este puțin probabil, comentează autorii studiului, ca o astfel de creștere substanțială a importurilor de alimente din UE în țările respective să fie motivată doar de consumul intern. (Foto: Pexels.com)

Citește tot articolul pe LantulAlimentar.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. la ce piata uriasa de desfacere este rusia si la cit se produce in ue nu te induri sa ratezi nici o sansa de vinzare De aceea rusia are inca clonțu mare ca nu simte embargoul

    • Embargoul e impus de Rusia Uniunii ca raspuns la sanctiunile UE.
      Anumite tari au reusit totusi sa importe si apoi exporte in Rusia produse UE.
      Pierde populatia de rand rusa, intermediarii pun adaos la pret consistent, plus cost transport. Au crescut preturile la mancare in Rusia mai mult ca in UE

  2. asa se practica si cu vinzarile de arme

  3. Nu e bun UE. Dar mancam de la ei, ne parfumam de la ei, ascultam muzica lor, vedem filmele lor si nu in ultimul rand ne-am muta putin pe acolo…

  4. Postaci ruși: de asta v-a crescut prețul la cartofi (și automat la vodcă, că din ei o faceți) – trecând prin mai multe mâini le crește prețul de câteva ori. Fraierilor, nu de la vreme!

    PS. Se va da o lege care va interzice denumirea de vodcă a alcoolului produs în afara UE. Eventual se poate numi „poșircă alcoolică din cartofi”

    • Hehe.
      Din cartofi se face votca aia pentru elite…

    • Beezy. Înainte de a argumenta aiurea doar așa să vorbești și tu ceva, este bine să te documentezi, altfel ești în afara subiectului.
      Votca, nu ,,vodca”a apărut înainte de a apare cartoful în Europa și se produce în țările slave din secară cea mai bună și alte cereale. Alcoolul din vestul Europei a început să se facă din cartofi după ce acesta a ajuns în Europa.

  5. Sunt curioasă dacă legumele trec și fizic prin Ecuador, sau doar pe hârtie. Aș paria pe ultima variantă. Cele mai multe dintre legume fiind rapid perisabile, chiar și ținute la frig, ar ajunge deja stricate în Rusia dacă ar trebui să ocolească juma’ de lume până la destinație.

    • @Alina M – Pai nici macar legal nu cred ca e nevoie sa treaca fizic pe acolo! Ecuador importa din Olanda, sa zicem, fructele/legumele sunt incarcate in porturile Olandei in containere, Ecuador isi trimite vasele in Olanda si incarca marfa, dupa care pleaca direct spre consumatorul final!

  6. Aduceti-va aminte de scandalul merelor poloneze exportate la rusi via Moldova pana cand rusii s-au prins!

  7. dacul liber are oaiele cele mai mari, rusul ii ciuguleste din palma sparanghelul