G4Media.ro

Cum arată noua configurație a Parlamentului European după rezultatele provizorii: popularii europeni…

Grafic cu date provizorii - PE - în data de 10 iunie

Cum arată noua configurație a Parlamentului European după rezultatele provizorii: popularii europeni tot majoritari, Alianța verzilor și Renew în scădere importantă, extrema dreaptă în câștig/ Cine a prins locuri, din România

Parlamentul European a transmis luni dimineață prima proiecție a împărțirii mandatelor între grupurile politice la nivelul Uniunii Europene. Pe site-ul oficial sunt evidențiate și cifrele comparative cu actuala legislatură. Astfel, grupul Popularilor Europeni (din care face parte actuala președintă a Comisiei Europene rămâne cel mai numeros din PE, câștigând câteva locuri în plus, S&D se menține la același număr de locuri, Alianța Verzilor (stânga) și Renew Europe (centru-dreapta) au scăzut cu aproximativ 20%. Partidele de extremă dreaptă însă sunt marii câștigători ca număr de mandate.

Captură website Parlamentul European – rezultate provozirii luni, 10 iunie. ÎN STÂNGA: legislatura 2019-2024; ÎN DREAPTA: Legislatura 2024-2029 – rezultate provizorii

Partidele de extremă dreaptă care până acum se regăseau parțial în formațiunile ECR, Identity and Democracy Group sau ne-afiliați (NI) au câștigat procente importante iar la acestea se adaugă și noii intrați în Parlamentul European, care deocamdată nu sunt afiliați oficial la niciuna dintre grupări (se regăsesc în grafic pe ultima poziție –  „Others”).

Împreună, ECR, ID și noii intrați ar însuma în acest moment peste 170 de locuri.

Proiecția de mai sus se bazează pe:

  • rezultate provizorii din 23 de state membre ale UE: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria;
  • estimări și date preelectorale pentru celelalte patru țări: Franța, Irlanda, Italia, Polonia.

Cifre preliminare indică o prezență la vot de 51% la nivelul UE.

Toate partidele naționale fără afiliere oficială în actualul parlament și care nu sunt incluse în categoria „membri neafiliați” sunt încadrate într-o categorie separată numită „Altele”, indiferent de orientarea lor politică.

Proiecțiile mandatelor vor continua să fie actualizate și publicate pe pagina www.results.election.europa.eu.

Cum arată detaliile în funcție de rezultatele naționale

România: prima estimare a repartizării mandatelor  

Captură Parlamentul European – estimare a repartizării mandatelor

PSD+PNL ar urma să obțină 21 de locuri, AUR 6 locuri, Alianța Dreapta Unită: 4 locuri, UDMR: 2 locuri. REPER, SOS, PUSL și alții nu au obținut mandate.

Germania: Actuala președintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ieșit din votul de duminică cu o posibilă coaliție de socialiști (S&D), liberali (Renew) și propriul Partid Popular European (PPE) de centru-dreapta. Împreună, aceste trei grupuri – care au susținut-o în timpul actualului ei mandat – se așteaptă să aibă aproximativ 407 de locuri, transmite Politico.eu

Italia: Giorgia Meloni – Liderul de dreapta italian a câștigat alegerile din Italia, ieșind cu mult înaintea rivalilor ei. Asta o face, alături de polonezul Donald Tusk, unul dintre puținii lideri ai unei țări mari din UE care a ajuns acasă cu o victorie. Ea pare să fi îmbunătățit cota de voturi în comparație cu alegerile din 2022, scroe Politico.

Franța: Victoria de extremă-dreapta a lui Marine Le Pen cu „Reunirea Națională” a fost marea știre a nopții după ce performanța sa puternică l-a determinat pe Macron să dizolve parlamentul și să organizeze noi alegeri.

Partidele de extremă dreapta au ocupat primul loc și în Austria, la egalitate pe primul loc în Țările de Jos și pe locul doi în Germania și România. Partidul Reconquista lui Éric Zemmour a intrat și el în Parlament. În România, AUR și-a manifestat deja intenția de a se afilia grupării ECR; de altfel unul dintre membrii săi, Cristian Terheș (care a avut deja un mandat în PE), este deja membru ECR.

Ungaria: Rezultatele lui Viktor Orbán sunt mai proaste decât se aștepta, notează sursa citată. În timp ce partidul său Fidesz a luat 43,8% din voturi, acesta a fost cel mai prost rezultat vreodată la alegerile pentru Parlamentul European. Totuși, este de urmărit cum se orientează europarlamentarii săi în grupul naționalist Conservatori și Reformiști europeni (ECR) și dacă va da un nou impuls Georgiei Meloni.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Nu sunt partide „de extrema dreapta”, sunt partide ne-socialiste!