G4Media.ro

Cum arată harta infectării cu noul coronavirus în instanțe și parchete /…

Sursa Foto: Opinia Timișoarei

Cum arată harta infectării cu noul coronavirus în instanțe și parchete / O grefieră a murit la Bacău/ Asociațiile de magistrați: Numărul cazurilor de COVID -19 crește alarmant

Asociațiile de magistrați – atât Forumul Judecătorilor din România (FJR), Asociația Inițiativa pentru Justiție (AIJ), cât și UNJR, AMR, AJADO și APR – atrag atenția asupra creșterii alarmante a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus în instanțe și parchete.

Care sunt instanțele devenite focare. Pe baza informațiilor din presă și primite de la asociațiile de magistrați, G4media.ro a realizat o scurtă radiografie a instanțelor unde sunt cazuri recente de infectare cu noul virus în rândurile magistraților și grefierilor:

  • 21 de persoane infectate la Tribunalul și Judecătoria Sibiu. Inclusiv președintele Tribunalului Sibiu a fost depistat pozitiv. S-a luat decizia testării întregului personal. Vezi aici.
  • un grefier a murit la Bacău. Pe 2 noiembrie, sindicatul grefierilor din Bacău a anunţat că s-a înregistrat primul deces cauzat de COVID-19 în sistemul judiciar, fiind vorba despre o grefieră de 48 de ani. Reprezentanţii sindicatului dicasterial au acuzat DSP Bacău că nu face anchete epidemiologice la instanţele şi parchetele din judeţ. Aici.
  • un judecător și un grefier de la Tribunalul Maramureș au fost testați pozitiv la noul coronavirus. Anunțul a fost făcut de Tribunalul Maramureș pe Facebook, pe 5 noiembrie. În acest context, programul cu publicul a fost suspendat între 5 și 10 noiembrie 2020.
  • Judecătoria Galați a anunțat într-un comunicat de presă că a suspendat judecarea proceselor, cu excepția celor urgente și a celor care se soluționează fără citarea părților, între 5 și 17 noiembrie 2020.
  • un judecător din Ialomița este internat la ATI COVID la Spitalul Militar București, potrivit asociațiilor de magistrați.
  • cazuri de infectare în rândul magistraților și grefierilor și la Curțile de Apel Cluj, Craiova și București, potrivit asociațiilor de magistrați.

Asociațiile magistraților solicită MJ și CSM măsuri pentru digitalizarea instanțelor astfel încât procesele să se desfășoare online.

Instanțele judecătorești și parchetele s-au transformat în ultimele luni în focare de coronavirus, existând sute de cazuri de infectări în rândul magistraților și personalului auxiliar, instanțe și parchete închise total sau parțial, tot mai mulți magistrați și grefieri la ATI, grefieri decedați etc.

Deși ambele asociații au solicitat în numeroase rânduri digitalizarea extinsă a instanțelor de judecată și adoptarea cu rapiditate a unui act normativ în vederea stabilirii unor reglementări în acest sens, autoritățile competente trenează în mod nepermis acest lucru, ignorând cu obstinație realitatea cruntă”, au precizat într-un comunicat de presă FJR și AIJ.

UNJR, AMR, AJADO și APR solicită Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerului Justiției să adopte de urgență o strategie comună și unitară de combatere a efectului pandemiei de COVID-19 în instanțe și parchete și sa ia toate măsurile necesare pentru a ajuta instanțele și parchetele în această perioadă, în condițiile creșterii accentuate a riscului de contaminare. Subliniem că unele instanțe se află deja în situații-limită din cauza lipsei de personal, ca urmare a îmbolnăvirilor și a contactelor directe cu persoanele îmbolnăvite, ce au determinat măsuri de izolare și carantinare.

În prezent nu există un cadru legal special, care să permită adoptarea unor măsuri procedurale derogatorii de la dreptul comun pe perioada crizei sanitare generate de pandemia COVID-19. De asemenea, până în prezent nu a fost adoptată o strategie unitară la nivelul sistemului judiciar, de combatere a efectelor pandemiei în instanțe și parchete, acestea fiind nevoite să se descurce pe cont propriu”, au arătat și UNJR, AMR, AJADO și APR.

Ce măsuri s-au luat la Tribunalul București. Potrivit unui răspuns pentru G4media.ro al președintelui Tribunalului București, judecătoarea Laura Radu, la instanța bucureșteană, cea mai mare din țară, s-au luat mai multe măsuri de protecție împotriva coronavirusului.

La nivelul Tribunalului Bucureşti au fost luate o serie de măsuri având ca scop prevenirea răspândirii infecţiei cu noul coronavirus (SARS-CoV-2), încă din luna martie a anului curent, fiind postate pe portalul instanţelor judecătoreşti – pagina aferentă Tribunalului Bucureşti – secţiunea Informaţii de interes public.

Totodată, vă facem cunoscut că la nivelul Tribunalului Bucureşti sunt implementate o serie de aplicaţii menite să vină în sprijinul participanţilor la actul de justiţie şi care totodată pot contribui la asigurarea distanţării fizice, şi pe cale de consecinţă, la limitarea riscului de răspândire a virusului SARS -CoV-2.

Menţionăm în acest sens, aplicaţiile „şedinţe on-line”, „e-legalizare”, „dosarul electronic” sau „programari on-line”.

Potrivit normelor legale în vigoare, preşedintele completului de judecată exercită poliţia şedinţei, putând lua măsuri pentru păstrarea ordinii şi a bunei-cuviinţe, precum şi a solemnităţii şedinţei de judecată. Dacă nu mai este loc în sala de şedinţă, preşedintele completului de judecată le poate cere celor care ar veni mai târziu sau care depăşesc numărul locurilor existente să părăsească sala.

În ceea ce priveşte derularea şedinţelor de judecată, cu titlu de exemplu, arătăm că în vederea asigurării respectării normelor de protecție sanitară, la nivelul instanţei s-a stabilit a se limita numărul de dosare din şedinţele de judecată.

Au fost emise reguli referitoare la întocmirea listelor de şedinţă, astfel încât să cuprindă loturi de dosare pe intervale orare, cu recomandarea de a fi prevăzute 7-10 dosare pe oră, iar la finalul fiecărui interval orar să se ia o pauză de maxim 15 minute pentru aerisire/ dezinfectare, în vederea pregătirii următorului lot de dosare. S-a stabilit ca în sala de ședință să fie prezente părțile din dosar/dosare în limita capacității sălii și a respectării distanțării fizice de 1,5 metri.

În sălile de şedinţă au fost aplicate pe pardoseală semne distinctive pentru a se respecta distanţa de 1,5 m. Sălile au fost dotate cu dispensere care conţin gel dezinfectant.

Pentru a se păstra distanţarea fizică, participanţii la actul de justiţie pot vizualiza pe monitoarele existente în faţa sălilor de şedinţă listele de şedinţă electronice, respectiv dosarul în dezbatere, precum şi dosarul ce urmează a fi luat în discuţie aşa cum a fost el salvat în lista de şedinţă.

Toate aceste informaţii se pot vizualiza şi prin utlizarea aplicaţiei „şedinţe on-line”. Modulul web poate fi accesat de pe orice dispozitiv ce dispune de o conexiune la internet (tabletă, telefon, laptop etc.). Acesta este disponibil pe site-ul Tribunalului București fiind dezvoltat cu scopul de a pune la dispoziția justițiabililor, în timp real, informații cu privire la desfășurarea ședințelor de judecată.

Subliniem că la Tribunalul Bucureşti în desfășurarea ședințelor de judecată fixate se urmăreşte deopotrivă protejarea sănătății publice, asigurarea păstrării distanței fizice de 1,5 metri, dar și imperativul soluționării cauzelor într-un termen rezonabil.

La stabilirea măsurilor s-a avut în vedere numărul limitat de săli de ședință de care dispune Tribunalul Bucureşti, precum și faptul că la toate secțiile acestei instanțe sunt programate ședințe de judecată și în doi timpi, astfel încât fiecare termen deja acordat trebuie valorificat la potențial maxim, corelat cu imperativul evitării aglomerării în sediul instanței.

În egală măsură, apreciem că este necesar ca şi participanţii la actul de justiţie să se implice în mod responsabil în respectarea regulilor de distanţare socială stabilite de autorităţile publice competente”, se arată în răspunsul Tribunalului București pentru G4media.ro.

G4media.ro a întrebat MJ și CSM câte cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost înregistrate de la începutul pandemiei în rândul magistraților și personalului auxiliar, câți dintre aceștia au ajuns la ATI sau au decedat în urma infectărilor cu noul coronavirus și câte instanțe și parchete au fost închise total sau parțial. G4media.ro a întrebat și care este gradul de digitalizare al instanțelor și parchetelor astfel încât prezența fizică a justițiabililor să nu mai fie necesară, iar activitățile să poată fi desfașurate online.

Ministerul Justiției a precizat că ministrul Cătălin Predoiu va susține mâine o conferință de presă în care va aborda și această problemă.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Propun un spor de 100% din salariu pentru judecatori, 50 % grefieri personal auxiliar si toate sedintele se tin doar online. Aaa si scaderea varstei de pensionare cu 3 , nu nu mai bine 5 ani dar fara afectarea ”drepturilor patrimoniale” castigate.

  2. Solicitări legitime ….. și un nou motiv pentru o lentoare și mai mare.
    Răspunderea magistriților ar trebui să fie altă solicitare legitimă a magistraților;
    ”Obligatii legitime” și nu doar ”drepturi legitime”

  3. Cum s-au infectat in conditiile in care sediile instantelor sunt adevarate cazarme militare?
    Spuneti oamenilor si faptul ca in sediile instantelor nu se poate patrunde fara sa treci de filtrele de jandarmi plantati la intrarile in cladiri. Iar ca sa treci de filtrele de jandarmi trebuie sa treci de testeul termometrului si sa dovedesti ca ai proces sau programare la arhive/registraturi, iar daca ai programare trebuie sa te incadrezei in intervalul orar. Sa intelegem ca magistrii s-au „inghiorlait” pe undeva si nu i-a „depistat” organul legii?

    Uneori „dreptatea” nu e doar umana …

  4. Sigur astia au infectat si justitiabili insa Predoiu, Scutea si CSM au alte prioritati. Pe ei nu ii intereseaza justitia in ansamblu ci doar sa satisfaca anumite interese.

  5. Pai acum abia își merita sporurile enorme pe care le iau, de asta iei spor ca te expui la riscuri, mie mi se pare ca s-au infectat chiar putini în comparație cu politistii spre exemplu care au sporuri de 10 ori mai mici, asa ca asociațiile pentru pensiile speciale ale magistraților sa ne lase în pace!

  6. Domnul Costache, harta infectarii trebuie sa contina si legenda!

    Cati magistrati in total la Ialomita, unde un judecator este la ATI?
    La Sibiu, 21 din cati in total?! etc.

    Apoi, cand asociatiile zic „numarul cazurilor creste alarmant”, vine un sceptic si zice „fugi dom’le d’aici! Rata de infectare este subunitara iar cresterea nu e accelerata. Deci e chiar mai bine decat in alte domenii; nu e grav deloc.”
    Ce ii raspund asociatiile? Dar dvs?!

    … pentru un asa un text slab am ramas corijent printr-a noua … 🙁

  7. Harta unde e, mă Costache? N-ai primit-o pe mail?
    Să ti-o trimit din nou?

  8. Ce naiba …. nici astia nu au fost ,,precauti” …..ori au fost ,,prosti”?!
    Tocmai la Sibiu nu au fost ,,precauti”?
    Pai ce facem domnule Presedinte?

  9. La Curtea de Apel Bucuresti mai nou dezbaterea pe fond a dosarelor la sectiile civile se rezuma la 3 minute de fiecare parte. Principiul oralitatii este incalcat. Instanta nu mai respecta principiile rolului activ al judecatorului, contradictorialitatii, dreptul la aparare. Totul acum este pe ce bagi hartie in dosare. Nu mai poti sa ajungi sa convingi un judecator ca altul in instanta inferioara a gresit flagrant ca nu mai ai timp. Asa se vor masca o multime de nelegalitati si nici sa mai protestezi nu o vei mai putea face. Statul Roman este necrofag, imputit, coclit, devorat de viermi. Cu toate acestea are tupeul sa ceara bani cetatenilor pe a il sustine prin taxe si impozite.