G4Media.ro

Cum ar putea lua o întorsătură foarte rea lucrurile în America. Șansele…

sursa foto: Twitter

Cum ar putea lua o întorsătură foarte rea lucrurile în America. Șansele ca Donald Trump să fie reales scad. Aceasta e o sursă de pericol

„It Can’t Happen Here” [„Aici nu se poate întâmpla”] e titlul unui roman din anii ’30 despre America. Fascismul nu a sosit niciodată în America – nici nu e probabil să o facă. Însă legea marțială, sau ceva foarte apropiat de militarizarea orașelor americane, este un lucru plauzibil. În ultimele câteva zile locuitorii capitalei Washington au ajuns să se familiarizeze cu elicoptere zburând la mică înălțime, vehicule Humvee de culoarea nisipului, interdicții de circulație pe timp de noapte și oameni în uniformă aferenți controlului militar.

Dacă aceste scene s-ar fi desfășurat la Hong Kong, fiecare grup de reflecție din capitala SUA și-ar fi programat seminarii de urgență pe internet. Însă situația e de așa natură încât oamenii sunt prea derutați de elementul inedit pentru a aprecia corect primejdia. Șansele ca Donald Trump să fie reales în noiembrie nu sunt prea mari. Aceasta este sursa pericolului pentru America.

Dar, mai întâi, veștile bune. Pentagonul nu are nici un interes să-și întrerupă cutuma de 233 de ani de a nu interveni în politica americană. Mark Esper, secretarul american al apărării, i-a înspăimântat pe mulți săptămâna aceasta când s-a referit la străzile Americii drept „spațiul de luptă”, în sprijinul apelului dlui Trump ca protestele să fie dominate.

Dl Esper s-a răsucit miercuri și a dezavuat controlul militar asupra orașelor americane. Poziție care foarte probabil va duce la concedierea dlui Esper, posibil chiar în următoarele zile. Declarația lui a fost cea mai apropiată formă posibilă de a-ți da demisia fără a o face efectiv. La scurt timp după ea, Pentagonul a anunțat că-și va retrage cei 1.600 de soldați care fuseseră detașați în zona Washingtonului.

Din nefericire, veștile rele le depășesc ca importanță pe cele bune. Acel ordin dat trupelor a fost el însuși anulat. După cum s-a mai spus deja, dl Trump este un bărbat slab care pozează într-unul puternic. Procurorul lui General, William Barr, a dispus luni poliției să elibereze spațiul din fața Casei Albe pentru ca dl Trump să poate merge la o ședință foto cu o biblie în fața unei biserici de acolo.

Acela a fost un răspuns la sarcasmul izbucnit după ce s-a aflat că Serviciul Secret l-a coborât pe dl Trump în buncărul Casei Albe în timp ce protestatarii începeau să se strângă în apropierea ei. Dl Barr, care nu împărtășește niciuna dintre grețurile dlui Esper, mărește acum acel perimetru eliberat și mai mult. Iar la frontierele astfel extinse ale Casei Albe stau de pază membri ai Gărzii Naționale.

Ce rost au toate acestea? Cheia e să privești aceste imagini prin lentila spectacolelor de reality TV.

Dl Trump vrea ca americanii să creadă că reședința președintelui e amenințată de teroriști interni, incendiatori, bătăuși, tâlhari și ucigași – cuvinte pe care el le-a întrebuințat frecvent în ultimele câteva zile. Stabilitatea Americii e în pericol, pretinde el. Viața președintelui și cele ale americanilor de bun simț care respectă legea sunt amenințate de extremiștii din stradă. Aceasta e esența mesajului dlui Trump. Însă el are nevoie și de un fundal vizual. De aici și situația tensionată de la Washington.

O evaluare mai sobră este acea că cifrele dlui Trump din sondaje sunt în scădere. El se confruntă cu tripla mixtură a pandemiei prost gestionate, a celei mai grave contracții economice de după Marea Recesiune și a incapacității de a potoli furia legitimă din spatele demonstrațiilor americane.

Cele mai multe astfel de proteste sunt pașnice. Jafuri și încăierări cu poliția s-au mai întâmplat. Până acum a fost ucis un căpitan de poliție pensionat, iar câțiva protestatari au fost uciși ori mutilați de poliție. Mai mult, grosul jafurilor par a fi comise de infractori care au profitat de haos.

Este o realitate extrem de diferită de cea zugrăvită de dl Trump. Există foarte puține perspective ca el să-și inverseze în mod legitim șansele [de a fi reales – n.trad.] în următoarele luni. Am trăit în suficiente democrații, inclusiv cea americană, pentru a recunoaște un guvern destinat pieirii atunci când văd unul.

Dl Trump a avut noroc că nu a dat peste o criză autentică în primii săi trei ani de mandat. Acum are trei crize pe cap. Instinctele lui țin mai degrabă de imagine. El amenință să folosească puteri pe care nu le deține, cum ar fi să trimită armata în stradă. Dar refuză să utilizeze puteri pe care chiar le are, cum ar fi să coordoneze răspunsul național la pandemie.

Acestea sunt acțiunile și inacțiunile cuiva care nu prea e interesat să guverneze. Însă o dorință arzătoare are dl Trump, aceea de a fi reales. În mintea lui, înfrângerea ar duce la destructurarea Organizației Trump, la inculparea lui și poate chiar la detenție.

Confruntat cu o alegere între a sabota democrația americană și un viitor de du-te-vino prin tribunale, eu nu am nici un dubiu cu privire la ce l-ar îndemna instinctele să facă pe dl Trump. Altora le va reveni să-l oprească.

Sursa: The Financial Times / Articol de Edward Luce / Traducere: Andrei Suba (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

30 comentarii

  1. La aceasta compunere, nu am de adaugat decat „jandarmyy ukygasy ai lui Dragnia au pus genunke pe gatul Uriasului Bland”.

    Sper ca si noi sa ne intoarcem la standardele occidentale, cu morti, nu cu Dansul pinguinului. Cu tunul pe tarani ca la 1907, cu mitraliera pe tipografi la 1918, cu armata pe solicitantii de geaca de blugi in 1989.

    „Singurul miner care nu s-a intors nici macar mort de unde a venit este Constantin Harag, care avea 49 de ani. De loc din comuna Malini, judetul Suceava, Constantin a ramas pentru todeauna la Stoenesti. A fost omorit in bataie.”

    • Doamne, cati cat prada manipularii abjecte a stangii comuniste americane… Incredibil!
      Si cica noi le spunem la G4 media, digi 24 etc etc presa de dreapta. Vai de capul nostru…

    • Ce istorii citesti tu domnule ?!
      Cine le-a scris ? Sau sunt pt uzul micului pesedist („Cartea micului pesedist) ? :))))

    • Ce stanga americana, oaie? Eu sunt roman. Ma doare la bascheti de trump cel cu dusul auriu si de Uriasul Bland drogat si talhar.

  2. Articol scris de ignoranti si stangisti liberali progresisti ce sunteti. Ce naivi.

  3. Financial Times…bine inteles…

    Un video super – De ce cenzura este necesara pentru a mentine hegemonia culturala

    min 5: Marsul cel lung prin institutii – Antifa – Rezistenta
    Majoriatea tinerilor cred ca punandu-si o masca, imbracandu-se in negru si cand sunt in grupuri atacarea oamenilor singuri i face virtuosi. Ei se considera rezistenta in timp ce sunt de acord cu toate pozitiile facebook, msnbc, google, goldman sachs, wall street, departamentul de stat US si a tuturor birocratilor guvernamentali – avem deci un caz de disonanta cognitiva.
    Armate de idioti utili au fost folosite de mult timp de catre establishment ca si executanti.

    min 9: Alianta giganti it- media mainstream
    min 12:30 Media mainstream, youtube devenit copilul problema al google
    min 18 Banii – urmarestei ca sa intelegi

    • Continuare antifa: Acesti comisari si camarazi produsi de sistemul public sunt sistemul. Cine credeti ca le plateste avocatii/cautiunile/cluburile samd?
      Dar lucrurile se schimba pentru ca politica abundentei i-a sfarsit. Ideologii care au prosperat in timpurile abundentei vor fi presati de griji gen somaj, mancare, chirie si supravietuire.

  4. e amuzant cum apar 3-4 slugoi imediat ce este postat un articol adevarat despre trump, se vede cine s-a ratat in viata si cerseste un loc de munca de postac sub dictatura lui Putin

  5. Traducerea este de tot rahatul… turcesc. Cred că și google translate făcea o treabă mai bună. Acum că Trump are fantezii de dictator… da, nu e niciun mister legat de asta.

  6. Cel mai tare ma distreaza sa-l vad pe Trump sustinut din RO de organizatia lui guru Bivolaru adica de MISA !
    Asta-mi spune multe si despre cei care se dau de ceasul mortii de dragul lui p’aici !

  7. Penibil, aceleasi aberatii si puncte de vedere extremiste si subiective.
    Adica toti acei vandali si anarhisti sunt doar holograme sau ce?

    • „Cei mai privilegiati ai societatii noastre se folosesc de cei mai disperati pentru a avea control total.” Am avut si in Romania episoade de genul parca.

    • dar tot ce zice trump e corect? cand minte de ingheata, cand se comporta ca un dictator e ok? omul ala e o rusine pt o tara ca sua. pana si cu iliescu te mai puteai prezenta, dar trump asta e sub orice critica. oricum, nu inteleg incrancenarea romanilor sa il apere. care e miza pt noi ca nu pricep????

    • @andrei
      Miza este opinie publica polarizata. Fapt care este de mare ajutor pentru mici dictatori in devenire.

      Din numarul masiv de commebturi pe siteurile de stiri care impart minciunile lui trump ma face sa inteleg ca se face o campanie cu treaba asta.

      Nu te supara pe ei, ca ei sunt la munca, si asta vor. Sa te revolti. Sa pari tu ala extrem. E suficient sa ii arati cu degetu pentru ce sunt. Ca nu au vreo valoare de impartit, vre-un sfat. Vor doar pareri polarizate si conflite pe baza lor

    • Bai romule, in loc sa ne luminezi p-aci de una si-alta, mai bine frecventai si tu scoala si scriai corect in romana.

    • Bai Gabrielo, ia vezi ca Un rom nu e singurul care scrie gresit pe aici; de ce nu ii corectezi tu pe toti? Si, in primul rand, de ce nu te corectezi pe tine?

  8. Intr_adevar, traduceri proaste, fără nicio finețe semantica!

  9. dimpotriva. sansele ca trump sa fie reales au crescut considerabil. de fapt protestele violente l-au salvat. nimeni nu voteaza cu un biden care vrea sa desfiinteze politia pentru ca cica e prea rasista. asta inseamna anarhie. biden vrea confiscarea armelor, sunt sigur ca multi votanti care isi cumpara acum in disperare arme il vor vota. biden nu vrea gaze de sist. pac, pierde masiv pennsylvania. mamele inca nehotarate din suburbii sunt infricosate de violentele sustinute de biden si de democrati si vor vota pentru trump sau vor sta acasa.

  10. hai omuletule vitruvian, screme-te un pic si genereaza si tu o idee necopiata de pe formuri 4chan de inceli frustrati

  11. @paul, scuze dacă am atins o coardă sensibilă, asta-i adevărul, fanatismul vă transformă în stangisti

  12. G4 a seven it Dara sa isi dea seama un fel de Scânteia Tineretului. Numai acolo se vorbea zilnic de elementele fasciste si contrarevoluționari. Deci in mintea voastră prezenta armatei care protejează monumente e o atitudine fascistă, nu armatele de negri care ruinează magazine si fura tot ce le iese in cale in numele egalității de șanse.

  13. Omule esti atat de usor de dat exemplu pentru propaganda.
    Esti fix “hotu striga hotu”

    Unii striiga abuz de putere, si tu strigi leftism nustiuce.

    Diversionist classic

    Nu e dubios ca voi strigati stanga in sus si in jos da v-o ardeti ca niste bolsevici adevarati? Mai stiti bolsevicii? Gasca aia de Mafioti de profita de ultimile trenduri politice sa subjuge popoare.

    Sau nici pana acolo n-ati citit istorie?

  14. Articolul asta parca e scris de un Pieleanu al lor, decalotat total de realitate ! :)))

    PS. Si in plus si fara capison de siguranta ! :))

  15. Citeste un pic niste istorie si tu. Si uitate la mainmulte canale de stiri ca strica capu daca iti iei informatia doar dintr-un singur loc.

    Ia cauta tu hashtagu lu trump ala cu #lawandorder si vezi cine mai zicea de law and order si huliganin in strada prin ‘30 asa

  16. Americanii trebuie sa inteleaga faptul usor demonstrabil ca in epoca internetului si a social media, nici razboiele nu mai sunt ce au fost. Se incepe cu diversiuni chia pe teritoriul USA, in loc de traditionalele pregatiri de artilerie sau de aviatie. De aici rezulta si importanta armatei in detensionarea evenimentelor declansate de manipularea facuta de fortele diversioniste chiar pe teritoriu american. Deci ce s-a scis in anii 30 nu se potriveste cu realitatea zilelor noastre.
    Si in trecut armata americana a avut un rol important in viata civila, in special in tarile devastate de dupa WW II. Dupa al doilea razboi mondial armata americana a avut un rol decisiv in stabilizarea statelor distruse de razboi actionand in zona civila atat organizatoric cat pentru protejarea populatiei civile. Prin urmare rolul armatei este unul mult mai complex, nu doar tunuri, tancuri, avioane si linii ale fronturilor ci si in zona civila. De exemplu, Japonia dupa razboi l-a avut drept guvernator pe generalul Douglas MacArthur, cel care a contribuit si la redactarea Constitutiei democratice a Japoniei dupa razboi. Desigur totul s-a realizat sub strict control politic, nu a fost o dictatura militara. Deci este de neinteles atitudinea unor generali pensionari americani care indeamna armata la abandonarea USA in bratele extremistilor si diversionistilor externi. NSA stie mai bine, actiunile poarta o semnatura clara, ii poti recunoaste pe diversionisti asa cum poti recunoaste marca unei motociclete dupa sunetul motorului. Cu ajutorul supercomputerelor identificarea lor este doar o chestiune de timp. Sa avem incredere! America este in fata unui razboi asimetric pe care are toate atuurile sa-l castige protejand in acelasi timp populatia. Sa nu ne miram daca chiar unii dintre liderii democrati vor oferi pe tava capetele vinovatilor de razmerita, pentru ca multi dintre ei nu ar fi deloc incantati ca SUA sa intre in colaps si ei sa piarde tot. Chiar Biden bate in retragere, pentru ca si bogatia lui depinde de stabilitatea Americii. Multi democrati traiesc din politica, nu din afaceri, ei nu au averi de miliarde deci sunt vulnerabili in fata acestui razboi neconventional declansat din interior de forte diversioniste profesioniste, iar nu ca un atac armat clasic.

  17. Dupa 2013 ma uitam la stiri la BBC si am tinut-o asa cativa ani de ajunsesem sa cunosc numele stiristilor – o gramada de emisiuni bune. Apoi a urmat prabusirea pana la scoaterea programelor BBC din grilele TV din Romania. Am inceput sa ma uit la CNN si la fiecare cinci minute auzeam un trump…Am zis ca sigur e ceva putred cu frecventa asta atat de mare, orice ar fi facut omul, parca era A3 despre Basescu, asa ca am renuntat.
    Pentru cei ce nu ati vazut filmul Wag the dog cu Dustin Hoffman e un film bun potrivit pentru intelegerea vremurilor de oricand si oriunde ar fi ele.

  18. Americanii trebuie sa inteleaga faptul usor demonstrabil ca in epoca internetului si a social media, nici razboiele nu mai sunt ce au fost. Se incepe cu diversiuni chia pe teritoriul USA, in loc de traditionalele pregatiri de artilerie sau de aviatie. De aici rezulta si importanta armatei in detensionarea evenimentelor declansate de manipularea facuta de fortele diversioniste chiar pe teritoriu american. Deci ce s-a scris in anii 30 nu se potriveste cu realitatea zilelor noastre.
    Si in trecut armata americana a avut un rol important in viata civila, in special in tarile devastate de dupa WW II. Dupa al doilea razboi mondial armata americana a avut un rol decisiv in stabilizarea statelor distruse de razboi actionand in zona civila atat organizatoric cat pentru protejarea populatiei civile. Prin urmare rolul armatei este unul mult mai complex, nu doar tunuri, tancuri, avioane si linii ale fronturilor ci si in zona civila. De exemplu, Japonia dupa razboi l-a avut drept guvernator pe generalul Douglas MacArthur, cel care a contribuit si la redactarea Constitutiei democratice a Japoniei dupa razboi. Desigur totul s-a realizat sub strict control politic, nu a fost o dictatura militara. Deci este de neinteles atitudinea unor generali pensionari americani care indeamna armata la abandonarea USA in bratele extremistilor si diversionistilor externi. NSA stie mai bine, actiunile poarta o semnatura clara, ii poti recunoaste pe diversionisti asa cum poti recunoaste marca unei motociclete dupa sunetul motorului. Cu ajutorul supercomputerelor identificarea lor este doar o chestiune de timp. Sa avem incredere! America este in fata unui razboi asimetric pe care are toate atuurile sa-l castige protejand in acelasi timp populatia. Sa nu ne miram daca chiar unii dintre liderii democrati vor oferi pe tava capetele vinovatilor de razmerita, pentru ca multi dintre ei nu ar fi deloc incantati ca SUA sa intre in colaps si ei sa piarde tot. Chiar Biden bate in retragere, pentru ca si bogatia lui depinde de stabilitatea Americii. Multi democrati traiesc din politica, nu din afaceri, ei nu au averi de miliarde deci sunt vulnerabili in fata acestui razboi neconventional declansat din interior de forte diversioniste profesioniste, iar nu ca un atac armat clasic.

  19. (1) Americanii trebuie sa inteleaga faptul usor demonstrabil ca in epoca internetului si a social media, nici razboaiele nu mai sunt ce au fost. Se incepe cu diversiuni chiar pe teritoriul USA, in loc de traditionalele pregatiri de artilerie sau de aviatie. De aici rezulta si importanta armatei in detensionarea evenimentelor declansate de manipularea facuta de fortele diversioniste chiar pe teritoriu american. Deci ce s-a scris in anii 30 nu se potriveste cu realitatea zilelor noastre. Acum este razboi neconventional, asimetric, dar tot razboi este!

  20. (2) Si in trecut armata americana a avut un rol important in viata civila, in special in tarile devastate de dupa WW II. Dupa al doilea razboi mondial armata americana a avut un rol decisiv in stabilizarea statelor distruse de razboi actionand in zona civila atat organizatoric cat pentru protejarea populatiei civile. Prin urmare rolul armatei este unul mult mai complex, nu doar tunuri, tancuri, avioane si linii ale fronturilor ci si in zona civila. De exemplu, Japonia dupa razboi l-a avut drept guvernator pe generalul Douglas MacArthur, cel care a contribuit si la redactarea Constitutiei democratice a Japoniei dupa razboi. Desigur totul s-a realizat sub strict control politic, nu a fost o dictatura militara. Deci este de neinteles atitudinea unor generali pensionari americani care indeamna armata la abandonarea USA in bratele extremistilor si diversionistilor externi. NSA stie mai bine, actiunile poarta o semnatura clara, ii poti recunoaste pe diversionisti asa cum poti recunoaste marca unei motociclete dupa sunetul motorului. Cu ajutorul supercomputerelor identificarea lor este doar o chestiune de timp. Sa avem incredere! America este in fata unui razboi asimetric pe care are toate atuurile sa-l castige protejand in acelasi timp populatia. Sa nu ne miram daca chiar unii dintre liderii democrati vor oferi pe tava capetele vinovatilor de razmerita, pentru ca multi dintre ei nu ar fi deloc incantati ca SUA sa intre in colaps si ei sa piarde tot. Chiar Biden bate in retragere, pentru ca si bogatia lui depinde de stabilitatea Americii. Multi democrati traiesc din politica, nu din afaceri, ei nu au averi de miliarde deci sunt vulnerabili in fata acestui razboi neconventional declansat din interior de forte diversioniste profesioniste, iar nu ca un atac armat clasic.